Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Greg'orciu
Turysta
Witam miłośników Cro.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg'orciu » 10.07.2011 18:19

Witam miłośników Cro i kija. Ja po raz drugi jadę do Chorwacji, w zeszłym roku łowiłem jedynie na kruh małe cuda z pomostu. Może podpowiecie, co to mogło być ? Aha może ktoś udzieli mi którkiego instruktażu jak wrzuciś fotkę. Dzięki
Greg'orciu
Turysta
Cd

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg'orciu » 10.07.2011 19:03

Witam. Mam nadzieję, że teraz się uda z rybką Aha czy wędkował ktoś z Was w Żivogosce, wybieram sie tam w sierpniu:D
https://picasaweb.google.com/1161794739 ... 5516013154
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.07.2011 19:08

Stawiam na pic.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2011 19:16

Wg mnie to spar

Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.07.2011 19:21

Ta ma wyraźne pręgi a špar nie...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2011 19:35

Bocian napisał(a):Ta ma wyraźne pręgi a špar nie...

Widocznie pic i špar to jacyś kuzyni :wink:

Obrazek

http://www.marjan.hr/LOV%20PICA.htm
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.07.2011 19:40

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2011 19:45

Dziękuję :D czyli jednak kuzyni :lol:
Greg'orciu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg'orciu » 10.07.2011 20:59

Dzięki Koledzy, widzę że wywołałem dyskusję na temat moich połowów. Po obejrzeniu Waszych materiałów również stawiam na pic. A wiecie może jak z moczeniem kija w Zivogosce lub okolicach. Tamte "połowy" to w zeszłym roku z pomostu w Spit-Podstrana na kruh. Rybki brały jak oszalałe ale nie można ich było zaciąć. W międzynarodowym towarzystwie się zastanawialiśmy, jak to zrobić. Z pomocą przyszedł mi o 5 rano Chorwat, z którym łamanym niemieckim prowadziłem ożywione dyskusje na różne tematy ;) przesympatyczny człowiek podpowiedział mi zmianę haka, założyłem 14 kamatsu, którą używam na bata i dodatkowo przynętę (kruh) lepiłem w trójkącik i mocowałem z tyłu grotu haczyka. To przyniosło efekty, od tej pory byłem jedynym w okolicy, któremu te małe rybki udawało się złowić. Frajada dla dzieciaków a dla mnie lekka satysfakcja z targania sprzętu przez pół Europy. Z połowów na spining nici, miejscowi oglądali moje gumki i blachy i kręcili głowami. Spotkałem jakiegoś Czecha, który łowił na coś, co imitowało rybkę, a wykonane było z jakiegoś materiału przypominającego gąbkę, którą również główka jiggowa była powleczona. Próbowałem na zestaw do śledzi, który ze sukcesami testowałem nad Bałtykiem ale nic. Teraz zamierzam na każdy hak z tego zestawu założyć kalamara. Mam zamiar spróbować bocznego troku z jakąś gumą i gruntu z kalmarem. Jeśli macie jakieś wieści, jeśli chodzi Zivogosce, to proszę i info. Do wyjazdu jeszcze niecały miesiac. Pozdrav
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 11.07.2011 09:10

Jest to špar, pic ma mocno do przodu wisuniente zebi z pisku, paski sa mocniej wydoczne i pletwa ogonowa sie konczy czarnim uparwieniem.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2011 09:25

Witaj Leon. Chodzi nam o rybkę z postu Greg'orciu, o tej mówisz? Pozdrav.
boniek69
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boniek69 » 11.07.2011 10:48

Witam Wszystkich.Wczoraj wróciłem z urlopu pływałem w okolicach Uglijan-Mali Lośnij-Dugi Otok.Mi obrotówki się nie sprawdzały,gumek nie ma sensu zabierać bo co rzut to wyciągałem bez ogonka.W czasie pływania trolingowałem woblerami i wahadłówkami.W portach i na kotwicowiskach głownie podłużne wahadłówki coś ala szprot.Najlepsza pora to wieczór i zmierzch,rano jakoś mniej rybek,zauważyłem że wieczorami te większe wpływają do portów.Stojąc na kotwicy łowiliśmy też z jachtu na ślimaka i kawałek żyłki,efektów raczej nie było ale załoga miała zabawę i emocje :D bo brania co chwilę,rybki widać gołym okiem ale trudne do zacięcia.Natomiast świeżo złowiona makrela z patelni przebijała smakiem ribu za 360 kun w restauracji(to opinia załogi).Następnym razem zabiorę średni kije i małe blaszki do zabawy przy brzegu i mocniejszy zestaw z jak najgłębiej schodzącymi woblerami do trolingu no i przypony to rzecz nieodzowna.To kilka moich spostrzeżeń może się komuś przyda.Udanych urlopów i miłych wspomnień bo Croatia to piękny kraj pełen wspaniałych widoków,zapachów i sympatycznych ludzi.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 11.07.2011 17:42

Tak chodzilo my o rybe Gregoriego. Boniek i jake wyniky bile z tym spiningem z brzegu?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.07.2011 11:05

Po wpisie Leona stawiasz "zlatnego pana" :wink: :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2011 11:13

Janusz Bajcer napisał(a):

Po wpisie Leona stawiasz "zlatnego pana" :wink: :lol:

To fachowiec, ale nadal nie jestem przekonany :):) Twój spar nie ma w ogóle ciemnych pręg...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...