Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 06.07.2011 13:49

Okazów dużo nie było a to co złowiłem większego i udało się zrobić foto już wrzucałem w tym temacie :) W tym roku nauczony doświadczeniem na wieczorne łowienie zakładam przypon z wolframu. Sporo brań objawiało się mocnym szarpnięciem i... natychmiastowym przecięciem żyłki :cry:
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 06.07.2011 13:56

Puni, a czy myślisz, że nasze gumy się sprawdzą ? kolorowe, z brokatem itp itd? i czy takie mniej wiecej 7cm nie będą zbyt duże?

Czytam o belonach ciągle.. na szczęście mam sporo srebrnych wirówek i wahadłówek wiec przynajmniej na tą rybę jestem przygotowany ..
:)
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 06.07.2011 15:41

:lol: już wszystko jasne
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 07.07.2011 07:23

MichalWroclaw napisał(a):Puni, a czy myślisz, że nasze gumy się sprawdzą ? kolorowe, z brokatem itp itd? i czy takie mniej wiecej 7cm nie będą zbyt duże?

:)

Powiem ci tylko tyle, że jak próbowałem na gumki to co drugi rzut było po ogonku :? Belony złowiłem na wąskie wahadłówki a jedną nawet na zestaw 2 na kawałek kalmara. Obrotówki wogóle nie prowokowały ryb. Ciekawie było na woblerki chociaż rybki brały raczej małe.
marlon35
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marlon35 » 07.07.2011 08:21

Adam.B napisał(a):
puni napisał(a):To moje zestawy:
1. Do łowienia z dalszej odległości np. plaży
2. Do łowienia z bliska np redy w porcie lub półki skalnej.
Wędka najlepiej typu feeder z wymiennymi szczytówkami lub inna bardzo czuła. Brania są idealnie wyczuwalne na szczytówce. Przy odrobinie wprawy i refleksie 90% brań kończy się rybą na haczyku.

Obrazek

Jakie przynęty używałeś :?:
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 07.07.2011 08:34

1. Chleb z dipem YUM lub dipem DRAGON Kalmar
2. Kawałki świeżych kalmarów.
3. Małże.
Boniek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boniek » 07.07.2011 09:42

scood74 napisał(a):
ARTUR_KOLNICA napisał(a):NA CIOVO 15.07-30.07

szkoda bo ja będę na ciovo od 10-17.07
znaczy się miniemy delikatnie
zapraszam na karlovaczko do Mastrinki .... :D

Będę 9-23.07 w Kastel Stafilic czyli po drugiej stronie zatoki. W zeszłym roku łowiłem po raz pierwszy na cro choć to był już szósty pobyt no i efekty generalnie zabawowe (drobnica z brzegu). Jednak sprzęcik też był na szybciora poskładany na miejscu a spławiki robiłem z ptasich piór. W tym roku trochę gratów zabiorę no i się przyłoże (zwłaszcza po lekturze tego tematu). Jak by ktoś był w okolicy, to jakieś wspólne polowanko może ???? Do mastrinki też zajrzę.
Aha jeszcze pytanko: jak wygląda dostęp do wschodniego cypla na ciovo od południowego brzegu? Był ktoś? Pozdrawiam.
cralus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cralus » 07.07.2011 14:22

Witam Wszystkich Cromaniaków!

Jeśli chodzi o wędkowanie z brzegu to warto zapolować na Orady, na potwierdzenie dodam wieczorem zdjęcie mojego największego okazu 60cm.

Ryba piękna, smaczna;) i waleczna jak 5kilowy karp.
Łowiąc z brzegu używam feedera z żyłką 0.22-0.25. Zestaw bardzo prosty, rurka antysplątaniowa z ciężarkiem płaskim około 50gram(ciężar zależy od głębokości), następnie dowiązuję duży krętlik, zaś do niego przypon od 80 do 120cm. Haki w rozmiarach 2-4, muszą być mocne i ostre ponieważ orady mają bardzo twarde pyski.
Na hak wędrował ślimak wydobyty z muszli, które udało się wynurkować, jest to naturalny pokarm orady, dlatego właśnie ta przynęta jest najbardziej odpowiednia, jest też na tyle twarda, że drobnica łatwo jej nie ściągnie z haka.
Brania są bardzo mocne podobne do brań kleniowych, ale nieco bardziej dynamiczne.

Pozdrawiam Mateusz!
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 07.07.2011 15:10

cralus napisał(a):Łowiąc z brzegu używam feedera z żyłką 0.22-0.25.

no to widzę, że moje żyłki na grunt na Odrę 0.40 są dużo za duże :(
marlon35
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marlon35 » 07.07.2011 16:55

cralus napisał(a):Witam Wszystkich Cromaniaków!

Jeśli chodzi o wędkowanie z brzegu to warto zapolować na Orady, na potwierdzenie dodam wieczorem zdjęcie mojego największego okazu 60cm.

Ryba piękna, smaczna;) i waleczna jak 5kilowy karp.
Łowiąc z brzegu używam feedera z żyłką 0.22-0.25. Zestaw bardzo prosty, rurka antysplątaniowa z ciężarkiem płaskim około 50gram(ciężar zależy od głębokości), następnie dowiązuję duży krętlik, zaś do niego przypon od 80 do 120cm. Haki w rozmiarach 2-4, muszą być mocne i ostre ponieważ orady mają bardzo twarde pyski.
Na hak wędrował ślimak wydobyty z muszli, które udało się wynurkować, jest to naturalny pokarm orady, dlatego właśnie ta przynęta jest najbardziej odpowiednia, jest też na tyle twarda, że drobnica łatwo jej nie ściągnie z haka.
Brania są bardzo mocne podobne do brań kleniowych, ale nieco bardziej dynamiczne.

Pozdrawiam Mateusz!

W których rejonach Chorwacji łowiłeś :?:
Używałeś zanęt :?:
cralus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cralus » 07.07.2011 17:33

Żyłka 0.40 jest dobra, ale nie do tej metody, w nocy na trupka byłaby w sam raz. W nocy łowiłem dwa razy tylko i bez efektów, miejscowy zapewniał nas, że bez węgorza z nocki nie wrócimy, ale niestety trafiliśmy na te dni, w których z niewiadomych przyczyn nie brały...
W tym roku na pewno spróbuję z łódki trochę powędkować na konkretne przynęty typu sardela czy większy kawałek kalmara. Na takie wędkowanie szykuję żyłki 0,40-0,45, mój tato miał kiedyś "odjazd w nieznane" nie wiemy co to za ryba, ale było to piękne pół minuty wysnuwania żyłki z kołowrotka, po czym ryba zerwała zestaw na żyłce 0,22.
Także trzeba pamiętać, że w morzu można się spodziewać dosłownie wszystkiego. Łowiąc typową gruntówką udało mi się w tamtym roku złowić piękną bo aż 40cm makrelę, gdy tylko zestaw wpadł do wody zamknąłem kabłąk i w tym momencie podczas opadania przynęty nagle coś zaczęło szarpać wędką, była to właśnie makrela, także warto łowić również z opadu.

Jeśli chodzi o rejon, w którym byłem to byłą to dalmacja, miejscowość Rogoznica koło Primosten.
Co do zanęt to nawet mi to do głowy nie przyszło;)

Pozdrawiam
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 07.07.2011 19:30

Życzę wam haczyka w ustach ............ a najlepiej kotwiczki .........byście poczuli jaka to przyjemność !!!
cralus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cralus » 07.07.2011 20:11

A oto moja rekordowa Orada:

Obrazek
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 07.07.2011 20:35

bluesman napisał(a):Życzę wam haczyka w ustach ............ a najlepiej kotwiczki .........byście poczuli jaka to przyjemność !!!

Co ma na celu Pana post ?
wędkarstwo istnieje od zawsze...
pozdrawiam i dziękuję za miłe życzenia.
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 07.07.2011 20:36

cralus napisał(a):A oto moja rekordowa Orada:

Obrazek

Nic tylko pogratulować ;)

Piękna ryba.. mam nadzieję , że po powrocie zamieszczę podobne zdjęcie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...