MichalWroclaw napisał(a):Puni, a czy myślisz, że nasze gumy się sprawdzą ? kolorowe, z brokatem itp itd? i czy takie mniej wiecej 7cm nie będą zbyt duże?
Adam.B napisał(a):puni napisał(a):To moje zestawy:
1. Do łowienia z dalszej odległości np. plaży
2. Do łowienia z bliska np redy w porcie lub półki skalnej.
Wędka najlepiej typu feeder z wymiennymi szczytówkami lub inna bardzo czuła. Brania są idealnie wyczuwalne na szczytówce. Przy odrobinie wprawy i refleksie 90% brań kończy się rybą na haczyku.
scood74 napisał(a):ARTUR_KOLNICA napisał(a):NA CIOVO 15.07-30.07
szkoda bo ja będę na ciovo od 10-17.07
znaczy się miniemy delikatnie
zapraszam na karlovaczko do Mastrinki ....
cralus napisał(a):Łowiąc z brzegu używam feedera z żyłką 0.22-0.25.
cralus napisał(a):Witam Wszystkich Cromaniaków!
Jeśli chodzi o wędkowanie z brzegu to warto zapolować na Orady, na potwierdzenie dodam wieczorem zdjęcie mojego największego okazu 60cm.
Ryba piękna, smaczna;) i waleczna jak 5kilowy karp.
Łowiąc z brzegu używam feedera z żyłką 0.22-0.25. Zestaw bardzo prosty, rurka antysplątaniowa z ciężarkiem płaskim około 50gram(ciężar zależy od głębokości), następnie dowiązuję duży krętlik, zaś do niego przypon od 80 do 120cm. Haki w rozmiarach 2-4, muszą być mocne i ostre ponieważ orady mają bardzo twarde pyski.
Na hak wędrował ślimak wydobyty z muszli, które udało się wynurkować, jest to naturalny pokarm orady, dlatego właśnie ta przynęta jest najbardziej odpowiednia, jest też na tyle twarda, że drobnica łatwo jej nie ściągnie z haka.
Brania są bardzo mocne podobne do brań kleniowych, ale nieco bardziej dynamiczne.
Pozdrawiam Mateusz!
bluesman napisał(a):Życzę wam haczyka w ustach ............ a najlepiej kotwiczki .........byście poczuli jaka to przyjemność !!!
cralus napisał(a):A oto moja rekordowa Orada:
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...