Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomek Polak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek Polak » 04.07.2011 17:36

Na "Pana" to trzeba mieć wygląd... 8)
Pozwolenia nie kupowałem. Szczerze mówiąc to pytałem ale nikt nie miał czerwonego pojęcia gdzie można kupić. Również wędkarze wszelkiej narodowości łowiący w porcie nie wiedzieli. Ja nie łapałem w porcie tylko na ustronnej plaży więc nie zawracałem sobie d... :)
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 04.07.2011 22:35

Panie Januszu - proszę nie przepraszać , nic wielkiego się nie stało :)

Tomku :)
będę szedł w twoje ślady i nawet o pozwolenie pytać nie będę - może nikt mnie nie ustrzeli :)

Zastanawiam się tylko jak to będzie z tym wędkowaniem - czy coś większego da się złowić - takiego na grilla ;)
( nie jestem mięsiarzem i nie mam zamiaru brac wszystkiego co wyciągne z wody - musiałem to dodac :)
Może wędkarze- forumowicze pochwalą się co największego złowili i jesli pamiętają to na co ?

ps. drążę temat bo naprawdę się interesuje tym tematem :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2011 23:13

MichalWroclaw napisał(a):Może wędkarze- forumowicze pochwalą się co największego złowili i jesli pamiętają to na co ?

str.4 ... i 3 :wink: :lol:
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 04.07.2011 23:18

Widziałem ten post Panie Januszu - czytam wszystko na tym forum co popadnie - a w szczegolności posty o wędkarstwie :)
Chciałem tylko odświeżyć temat , uaktualnić i zaczerpnąć najświeższych wiadomości ;)
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 05.07.2011 10:40

MichalWroclaw napisał(a):tak się składa, że będe wędkował na Ciovo :)

a kiedy ty będziesz na tym ciovo ?
ja jade w piątek i od niedzieli rano zamierzam wędkowac w dzień i w nocy, będę mieszkał w mastrince ale niewiem czy tam jest dobre miejsce dp łowienia , znam fajną miejscówkę po drugiej stronie wyspy
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 05.07.2011 11:18

Hej , z tego co pamiętam to Leon pisał o kanale jakimś na Ciovo - ponoć dobre miejsce na Labraxy :)
my jedziemy 18.sierpnia i wracamy jakoś 5.września - więc chyba się miniemy , ale był bym wdzięczny za relacje z wyjazdu jak już wrócisz - oczywiście odwdzięczę się tym samym - a jeśli chodzi o to gdzie ja dokładnie mam kwaterę - jest to okrug gornij .
Będziesz łowił z gruntu ? - czy będą to kombinacje alpejskie czyli wszystko po trochu ? :)

ps. Może pytanie dość dziwne i nie w tym dziale zamieszczone - ale czy język chorwacki jest podobny do czeskiego ?
albo miejscowi mówią po czesku ?
pytam , bo jestem w połowie Czechem i pewnie by mi to ułatwiło komunikację z nimi :)

pozdr
MK
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 05.07.2011 12:37

MichalWroclaw napisał(a):Hej , z tego co pamiętam to Leon pisał o kanale jakimś na Ciovo - ponoć dobre miejsce na Labraxy :)
my jedziemy 18.sierpnia i wracamy jakoś 5.września - więc chyba się miniemy , ale był bym wdzięczny za relacje z wyjazdu jak już wrócisz - oczywiście odwdzięczę się tym samym - a jeśli chodzi o to gdzie ja dokładnie mam kwaterę - jest to okrug gornij .
Będziesz łowił z gruntu ? - czy będą to kombinacje alpejskie czyli wszystko po trochu ? :)

ps. Może pytanie dość dziwne i nie w tym dziale zamieszczone - ale czy język chorwacki jest podobny do czeskiego ?
albo miejscowi mówią po czesku ?
pytam , bo jestem w połowie Czechem i pewnie by mi to ułatwiło komunikację z nimi :)

pozdr
MK

mam zamiar łowić z gruntu jak znajde miejscówkę na tyle czystą żeby nie porwać zestawu i spławikiem

mi leon nic nie pisał o jakimś kanale? ale jestem bardzo zaciekawiony i wypytam się go na miejscu

co do języka to dla mnie fonetycznie chorwacki jest taką fonetyczną mieszanką słowiańskich języków bardzo bliską do polskiego języka ale niestety z zupełnie innym słownictwem
na szczęście dużo chorwatów dobrze mówi po angielsku , i praktycznie wszyscy obsługujący turystó znają kilka kluczowych słów po angielsku co mi odpowiada
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 05.07.2011 12:43

Ja też nie wiem o który kanał chodzi - sądzę , ze przy moście na Ciovo - ale to są tylko moje domysły .
informację o tym kanale dostałem apropos pytania o spinning - i o dobre miejsca - bo głównie tą metodę preferuję..

Tak czy inaczej najlepiej jak by na ten temat wypowiedział się sam Leon.
:)
była by to przynajmniej informacja z pierwszej reki :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2011 13:12

Tak na szybko zanim Leon odpowie

Trogirski kanał

Rejs po kanale
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 05.07.2011 20:20

Janusz Bajcer napisał(a):Tak na szybko zanim Leon odpowie

Trogirski kanał

Rejs po kanale

myślałęm przez chwilę że na ciovo umknoł mi jakiś tajny kanał ale teraz już wszystko mi się wyjasniło

w tym wąskim kanale(fosie) odzielającym stare miasto od stałego lądu mędzy zaparkowanymi łódkami pływały sobie całe ławice całkiem łądnych 20-30cm ryb....
Tomek Polak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek Polak » 06.07.2011 08:24

Nie wiem jak jest w innych regionach, ale na "mojej" plaży największe ryby podpływały nocą. W dzień nurkowaliśmy i spotykaliśmy ryby takie do 30cm. Nocą, kilka metrów od mojej kwatery świeciła lampa która była zanurzona na głębokości około 2m. Zamontowana było na końcu kamiennego pomostu. Wystarczyło chwilę postać, żeby zaobserwować ryby wielkości 80-100cm. Nie zabierałem tam dzieci bo bały by się potem pływać. 8O
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 06.07.2011 10:37

Tomek Polak napisał(a):Nie wiem jak jest w innych regionach, ale na "mojej" plaży największe ryby podpływały nocą.

Zgadza się. Dobre brania z brzegu miałem pod wieczór i w pierwszych godzinach nocnych. Dodam jeszcze, że najlepsze efekty jednak miałem bladym świtem. Na spinning o poranku trafi się belona albo makrela. Z gruntu na paternoster z małżą na haczyku nawet dorada. Brania kończą się jakieś 2 godzinki po wschodzie słońca...
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 06.07.2011 12:56

Fajnie , że coś w tym temacie zaczyna się ruszać.. szkoda,że tak mało jest porad..
Ja niestety nie mogę nic radzic- bo jeszcze w Cro nie byłem.. ale mam nadzieję , że po powrocie będę miał co opowiadać i też udzielać rad :)
\

ps. Czytam o łapaniu ośmiornic - widziałem ostatnio w sklepie gumowe kraby itp cuda .. często o tym pisze się w necie iż tak się łowi ośmiornice z ręki - próbował ktoś ?
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 06.07.2011 13:31

To moje zestawy:
1. Do łowienia z dalszej odległości np. plaży
2. Do łowienia z bliska np redy w porcie lub półki skalnej.
Wędka najlepiej typu feeder z wymiennymi szczytówkami lub inna bardzo czuła. Brania są idealnie wyczuwalne na szczytówce. Przy odrobinie wprawy i refleksie 90% brań kończy się rybą na haczyku.

Obrazek
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 06.07.2011 13:41

puni napisał(a):To moje zestawy:
1. Do łowienia z dalszej odległości np. plaży
2. Do łowienia z bliska np redy w porcie lub półki skalnej.
Wędka najlepiej typu feeder z wymiennymi szczytówkami lub inna bardzo czuła. Brania są idealnie wyczuwalne na szczytówce. Przy odrobinie wprawy i refleksie 90% brań kończy się rybą na haczyku.

Obrazek

puni wstaw swoje okazy z Jadranu : )) , zdjęcia :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...