Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 28.06.2011 09:07

Ja mówię z własnego doświadczenia, Janusz z własnego. Myślę, że to może zależeć od miejscowości. Najlepiej będąc na miejscu zanim zacznie się łowić popytać miejscowych (swojego gospodarza kwatery, wędkarzy) tak jak ja zrobiłem. Można też zwyczajnie mieć pecha albo sprowadzić na siebie nieszczęście swoim zachowaniem :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.06.2011 10:40

Kugua napisał(a):Szczerz mówiąc to już nie wiem, czego potrzebuję, a czego nie :D

Gdzie zamierzasz spędzić wakacje w Cro :?:
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 10:46

Dalmacja, Podaca koło Gradacu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.06.2011 10:52

Kugua napisał(a):Dalmacja, Podaca koło Gradacu.

Więc zrób jak pisze puni dopytaj gospodarza lub wędkarzy :idea:
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 12:28

No dzięki, dzięki. Nie mam karty wędkarskiej, a połowić chciałem wieczorem, dla relaksu :D
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 29.06.2011 08:34

Karta wędkarska cię nie obowiązuje w Cro jako obcokrajowca! Ewentualnie tylko zezwolenie 8)
pit444
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pit444 » 02.07.2011 08:15

maxtor napisał(a):Na szczęście płyniemy tylko we czterech, z tego dwóch będzie próbowało łowić. Nie wiem czy mamy jakieś szanse na tuńczyka. Będziemy próbowali na różne woblery chodzące na głebokości od 3,5 do 8m oraz na woblery i różne przynęty pływające po powierzchni (poppery). Dziękuję za radę. Wyjeżdżamy z Bydgoszczy za 12 godzin :)
Pozdrawiam,

Maxtor, jesli wróciłeś, to napisz, czy udało Ci się złowić tuńczyka i w ogóle jak było. Ja z podobnymi zamiarami startuję za tydzień. :D
gosciak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciak » 02.07.2011 11:22

a tuńczyka proponuje zabrac się z ekipą na łódź w Vodicach Big game fishing, tuńczyki gwarantowane, kapitan złapał 320 kg tuńczyka ! cena za rejs od 9 rano do 6 wieczór 800 ojro za 4 osoby ze wszelkim wyposażeniem + drinki ;) tutaj macie linka do gościa, powodzenia http://www.game-fishing-adriatic.com/
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 03.07.2011 20:38

Witajcie Cro Maniacy :)
kilka miesięcy miałem mini konsultacje z Leonem co do wędkowania - tak się składa, że będe wędkował na Ciovo :)
Podpowiedział mi co nieco nt. wędkowania, przynęt - bo wiadomo ekspert :)
Przejdzmy do sedna sprawy - jak myślicie, czy są szanse na złapanie czegoś większego niż te rybki po 15 cm ?
Pytam , bo nie wiem nawet czy na wyjazd będzie trzeba przezbroić wędki..
Jak mam wolne chwile to wędkuje z gruntu we Wrocławiu na Odrze - żyłka 0,40 a przy spiningowaniu 0,30 .. czy to nie za dużo na mini ryby?
i kurcze jak się nastawić na coś większego ?
oczywiście planuje kupić pozwolenie - chociaż większość ludzi to odradza - bo wędkować będę w wolnych chwilach dla totalnego wyluzowania się :)
próbował ktoś na wątrobę wędkować? tak jak u nas na suma?
no i kurcze jak łowić ? grunt czy spinning?
poradzicie coś?

jeszcze ponad miesiąc do wyjazdu wiec chce sie lepiej przygotować :)
pozdrawiam
michał
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2011 20:43

MichalWroclaw napisał(a):Witajcie Cro Maniacy :)
kilka miesięcy miałem mini konsultacje z Leonem co do wędkowania - tak się składa, że będe wędkował na Ciovo :)

poradzicie coś?

Leon ekspert za mało poradził .... to odwiedź Go w Splicie lub na Ciovo :wink: :lol:
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 03.07.2011 20:57

Janusz Bajcer napisał(a):
MichalWroclaw napisał(a):Witajcie Cro Maniacy :)

poradzicie coś?

Leon ekspert za mało poradził .... to odwiedź Go w Splicie lub na Ciovo :wink: :lol:

Panie Januszu wyczuwam ironię- gdybym nie chciał to bym nie pisał w tym temacie nic.
I jak każdy wie - ile ludzi tyle opinii , czym czlowiek więcej ich pozna tym może cenniejsze informacje i wnioski z tych opinii wyciągnąć.
po to było moje pytanie
A jeśli chodzi o spotkanie się z nim , nie ukrywam, że jeśli tylko Pan Leon będzie miał na to czas i ochotę chętnie się z nim wybiorę na ryby.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2011 21:21

MichalWroclaw napisał(a):
Panie Januszu wyczuwam ironię- gdybym nie chciał to bym nie pisał w tym temacie nic.

Jeśli tak to odebrałeś, to przepraszam.
Łowienia ryb na wędkę z brzegu w chorwackim morzu nie można porównać do warunków polskich.
Ja nigdy nie widziałem, aby ktoś z brzegu złapał jakiś duży okaz (moja belona też nie była jakaś przesadnia wielka)

Powodzenia w łowieniu życzę :idea:
Tomek Polak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek Polak » 04.07.2011 11:38

Witam wszystkich.
To mój pierwszy raz (na forum i w Chorwacji)
Właśnie wróciłem w Rovinj (Istria).
Zabrałem ze sobą bacik z zamiarem rekreacyjnego wędkowania.
Efekty takie sobie - raczej frajda dla dzieci.
Jednak w pobliżu mojej kwatery (7m od moża :D ) prawie codziennie widziałem dwóch chorwatów z dziwnym sprzętem. Gdy raz z nimi zacząłem rozmawiać okazało się, że zbierali pułapki na robaki. Wyglądało to mniej więcej tak, że do pułapki w formie metalowego pudełka (nie zdążyłem się dokładnie przyjżeć) przywiązana była bojka. Panowie wypływali z maskami i pod wodą opróżniali pułapki. Robale wyglądały jak stonogi ale miały do 0,5m długości. Zbierali je do butelek PET z szeroką szyjką. Mówili, że kroi je się na kawałki i zakłada na haczyk. podobno są rewelacyjne choć wyglądają paskudnie :? . Czy ktoś wie jak się nazywają?
Czy macie może jakieś doświadczenie w połowie na to coś?
Pozdrawiam
Tomek
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 04.07.2011 12:14

Strzykwy - obrzydlistwo :lol:
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 04.07.2011 12:39

Tomek Polak napisał(a):Witam wszystkich.
Gdy raz z nimi zacząłem rozmawiać okazało się, że zbierali pułapki na robaki. Wyglądało to mniej więcej tak, że do pułapki w formie metalowego pudełka (nie zdążyłem się dokładnie przyjżeć) przywiązana była bojka.

Tomek

To prawie taka metoda jak kłusownicy stosują podczas połowu węgorza - na beczkę z dziurami starym mięchem w środku :)

Panie Tomku - a jak wyglądała u Pana sprawa pozwolenia ?
wykupił Pan , czy bez ?
pytam, bo jak widać każdy ma swoje zdanie na ten temat :)
w PL mam kartę , ale nie wiem czy na moje wędkowanie - spining,grunt - rekreacyjne jest sens to pozwolenie wykupić ... a z 2giej strony mandat i konfiskata sprzętu mnie nie ucieszy :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...