Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 19.05.2011 20:15

Troluj na poudnie z zewnecznej stroni Kornatow w kierunku wyspi Blitwenica
Na zaglowce nie jest tak leko wedkowac jak sie widaje, bo inni zaloganci maja inne plany :lol: :lol:
maxtor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxtor » 20.05.2011 04:18

Na szczęście płyniemy tylko we czterech, z tego dwóch będzie próbowało łowić. Nie wiem czy mamy jakieś szanse na tuńczyka. Będziemy próbowali na różne woblery chodzące na głebokości od 3,5 do 8m oraz na woblery i różne przynęty pływające po powierzchni (poppery). Dziękuję za radę. Wyjeżdżamy z Bydgoszczy za 12 godzin :)
Pozdrawiam,
marlon35
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marlon35 » 20.05.2011 05:39

Witam wszystkich forumowych wędkarzy,
proszę o info czy ktoś z Was miał doświadczenie w łowieniu z łódki na Płw. Peljesac :?:
Mam plan aby wynająć na miejscu przewodnika z łodzią, może ktoś ma jakieś kontakty lub korzystał z usług miejscowych rybaków w okolicach Boraku :?:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 01.06.2011 17:12

szczerze powiem ze wierze ze maxtor zlowy tunczyka jest ich bardzo duzo w tym roku. Pozdrawiam Leon
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 01.06.2011 19:24

Leon napisał(a):szczerze powiem ze wierze ze maxtor zlowy tunczyka jest ich bardzo duzo w tym roku. Pozdrawiam Leon

leon napisz jaki jest najlepszy i najprostszy sprzęt wędkarski żeby takiego tuńczyka złowić , jaka metoda ?? konieczna jest łódka do trolowania ?

co mam zabrać ze sobą?
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 02.06.2011 13:54

Leon - dalej jest limit jednego tuńczyka dziennie?
goobi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) goobi » 03.06.2011 23:29

Witajcie!!!
Opowiem Wam moją historię związaną z wędkowaniem w Chorwacji.
w zeszłym roku byłem w Chorwacji pierwszy raz i zabrałem ambitnie spinning... Oczywiście przygotowałem się do wędkowania czytając to forum.Najbardziej utkwiła mi w głowie przestroga,żeby uważać na rybę Pauk...
Wybrałem się więc na rybki i rzucam, niespiesznie popijając piwko.Po kilku rzutach czuję,że mam rybę na haczyku!!! Walki nie było wielkiej i po chwili wyciągnąłem stwora na powierzchnię.Ryba w czasie holu była spokojna,ale po wyjęciu z wody dostała szału.Szybko przypomniałem sobie zdjęcia słynnego Pauka i (tu dodam,że adrenalina zrobiła swoje)zacząłem zastanawiać się jak zdjąć rybę z haczyka i nie dać się ukłuć...Z pomocą przyszedł mi miejscowy wędkarz który wprawnie zdjął rybę z haczyka.Mało nie spaliłem się ze wstydu kiedy w rozmowie z nim okazało się,że to nie Pauk tylko ryba jaszczurza(Synodus saurus)...
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 80&bih=685
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 05.06.2011 19:26

goobi napisał(a):Witajcie!!!
Opowiem Wam moją historię związaną z wędkowaniem w Chorwacji.
w zeszłym roku byłem w Chorwacji pierwszy raz i zabrałem ambitnie spinning... Oczywiście przygotowałem się do wędkowania czytając to forum.Najbardziej utkwiła mi w głowie przestroga,żeby uważać na rybę Pauk...
Wybrałem się więc na rybki i rzucam, niespiesznie popijając piwko.Po kilku rzutach czuję,że mam rybę na haczyku!!! Walki nie było wielkiej i po chwili wyciągnąłem stwora na powierzchnię.Ryba w czasie holu była spokojna,ale po wyjęciu z wody dostała szału.Szybko przypomniałem sobie zdjęcia słynnego Pauka i (tu dodam,że adrenalina zrobiła swoje)zacząłem zastanawiać się jak zdjąć rybę z haczyka i nie dać się ukłuć...Z pomocą przyszedł mi miejscowy wędkarz który wprawnie zdjął rybę z haczyka.Mało nie spaliłem się ze wstydu kiedy w rozmowie z nim okazało się,że to nie Pauk tylko ryba jaszczurza(Synodus saurus)...
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 80&bih=685

ja złowiłem w zeszłym roku identyczną rybkę tyle że była czerwona cała a kształt był taki sam
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 06.06.2011 13:18

Wędki odkurzone na pewno wezmę ze sobą,mam tylko cicha nadzieje ze nie wlepia mi kary na Ciovo za wędkowanie...... :roll:
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 06.06.2011 13:22

:lol:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 07.06.2011 08:01

Witam, tunczyka lowy sie trolingem czyli ciagnac przinente za ludkom. Ludka jest potrzebna tagrze specjalne pozwolenie. Nie wolno zabierac tunczyka mniejszego od 30 kilo. Najlepiej znalesc sponsora i wibrac sie z Vodic lub Jezer na Big Game fishing.
Goobi lepiej bic ostrozni niz sobie popsuc urlop.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 08.06.2011 19:30

ARTUR_KOLNICA napisał(a):Wędki odkurzone na pewno wezmę ze sobą,mam tylko cicha nadzieje ze nie wlepia mi kary na Ciovo za wędkowanie...... :roll:

a kiedy ty będziesz na ciovo bo ja szukam wingmana :D do wędkowania
znam tam fajne miejsce

kolega z którym jadę nie wiedział by za którą stronę trzeba złapać wędkę

w dobrym towarzystwie łowienie jest przyjemniejsze
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 09.06.2011 20:50

NA CIOVO 15.07-30.07
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.06.2011 20:54

ARTUR_KOLNICA napisał(a):NA CIOVO 15.07-30.07

Tym razem duże litery wybaczam :wink:
(ale w dłuższych wypowiedziach nie krzycz)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.06.2011 18:46

Janusz Bajcer napisał(a):
ARTUR_KOLNICA napisał(a):NA CIOVO 15.07-30.07

Tym razem duże litery wybaczam :wink:
(ale w dłuższych wypowiedziach nie krzycz)

Kolega Janusz to i owszem łowi ...... tyle, że nie ryby. Prawda kolego Januszu.... :wink: powiedziałbym, że raczej czeszkii w aparacie foto i to w skapym ...... :wink: odzieniu. Pozdrawiam

Hm ........, zawsze coś tam w obiektyw mu wpadnie, że też ja nie mam takiego szczęścia.

forum/viewtopic.php?t=13524&postdays=0&postorder=asc&start=30
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...