Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 08.04.2011 12:19

z złowieniem jakiejś większej ryby to jest trochę problem

2 lata temu na ciovo trochę pospiningowałem z bocznym trokiem bardzo delikatnym zestawem okoniowym z wędką 2-12g i to miało sens bo te małe rybki wieszały się jak głupie , ale nic większego nie złowiłem w ten sposób
chorwackie ryby mają straszne zębiska i masakrowały dosłownie twistery
jedna guma starczała na 2 rzuty max ....

spiningowanie tradycyjną blaszką szczupakową czy woblerem nie dało zadnego efektu, ale może o złych porach probowałem ....

w zeszłym roku spławikami i gruntem się bawiłem i to dawało dużo bardziej "jadalne" efekty, ale główny problem stanowiła odpowiednia przynęta , która odpowiednio długo utrzymała by się na haku bo te małe rybki zeskubywały ją zanim coś większego się an nią połaszczyło
na sam koniec na dzeń przed wyjazdem odkryłem kalmarymrożone o których już tu sporo pisano które zamierzam porządnie przetestować w tym roku

widziałem w zeszłym roku nurkując w dzień całkiem sporego kongera i to dosłownie 10m od brzegu praktycznie na kąpielisku.....
tak że są ryby :D w zasięgu moim
w tym roku nastawiam się na łowienie nocne gruntowe i zabiore ze sobą z polski nasze czerwone wielie robaki ...
piagu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piagu » 09.04.2011 20:16

Dzięki scood74 za odpowiedź. W takim razie zabieram ciężki sprzęt i popróbuje na coś mrożonego lub żywego.
Pozdrawiam
:papa:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.04.2011 21:19

Piagu jak spinning to tylko wTrogirze w noci w samim kanale portowim pod mostem bo tam sa labraxi. Gumi z brokatem, ordowe niebieske bialy seledin. Mozna tez na zywczika i splawik. Sprzent leki. Na grunt bardziej surfingowi mocni. Zilka nawet 0,40 i 0,50 dorada 0,5 kg tz sie na to ruci. Jezeli sie konger zlapie to moze bendziesz mial szanse.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.04.2011 21:22

Natomiast bardzo mnie interesuja doszwiadczenia blua60 !!!!
Nigdy nie stosowale czerwonego robaka lub rasowke w morzu, oraz interesuje mnie technika z malimi pilkeramy i jake ryby sie lowia. Moze zdiencia pilkerow orz inne info. Chcial bim poprubowac.
Pozdrawiam Leon
piagu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piagu » 11.04.2011 18:08

Dziękuję Leon za podpowiedź na pewno połowie ciężko i w nocy.

Pozdrawiam.
:sm:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 12.04.2011 20:53

..to nie jest cierzko...srednie cierzko to jest tak jak mam okazje wiplinac na otwarte morze i rzucic kotwice na cca 100 metrow glebokosci. Wtedi nie lowie na wedke ale z reki. Rzilka w reku 1mm, na koncu mocni kretlik, na kretlik rzilke 0,7- 0,6. Trzy boczne troki na kretlikach plastikowich "sfera" zylka 0,6 mm i chaczik mustada taki co bi sie ledwo zmiescil do paczki z zapalek. Cierzarek 100-230 gram w zaleznosci od ewentualnich prandow morskich. Przinente sie dodatkowo zawija gumowim "filo elastico" ze by w locie do dna nie spadla. To jest dopiero lowienie ryb.
Calkiem cierzko to jest na glebokosciach ponizej 120 metrow. Troszke puzniej rence odpadaja ale o to chodzi. Pozdrawiam Leon
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 13.04.2011 11:25

Witaj Leon :lol: pytam ciebie jako eksperta .Czy "bora" (tak miejscowi nazywali silny wiatr i przypływ zimnych prądów morskich ) ma wpływ na brania ryb? Konkretnie chodzi mi czy wraz z tym zimnym prądem płyną jakieś ryby.Pozdrawiam :wink:
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 13.04.2011 12:10

Pytanie do Janusza :Czy "bora" ma wpływ na brania ryb ? ; na pewno ma wpływ na temperaturę wody.Sam się o tym przekonałem . Czy wraz z prądem morskim płyną jakieś gatunki ryb np.makrela ? Pozdrawiam (już tylko 86 dni :D )
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 14.04.2011 20:31

arek nie stwierdzono takej zaleznosci
obca_zolza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) obca_zolza » 01.05.2011 13:24

Pozdrawiam ALL-:) Bylam w zeszlym roku ze swoim partnerem na Braci nad Osibową-niezapomniane wrazenia ...W tym wybieramy sie znów na Brać-sie zakochalismy w tą urokliwą wyspe. Tym razem zamierzam wyprobowac swoje wędkarskie umiejetności :lol: ... Chciałam zaznaczyć ze dużo wiadomosci o lowieniu nad Adriatykiem znalazlam na forum "Chaczyk.pl"... Wybieram się z wędlami splawikowymi i gruntówkami ( ze spiningiem po prostu nie radze sobie :lol: )...Obiecuje podzielic sie "zdobyczą" - (foto) na forum :D -Pozdrawiam
maxtor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxtor » 08.05.2011 14:48

Witam,
Może ktoś z Was napisze coś o łowieniu tuńczyków na trolling: przynęty, sposób prowadzenia. Mam zamiar łowić z jachtu za 2 tygodnie. Potrzebuję szybkiej pomocy.
pzdr
Robson36
Globtroter
Wędkowanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robson36 » 10.05.2011 10:59

Ja takze mam zamiar troszke powedkowac na Pag-u a dokładnie w miejscowosci Pag w której bede przebywał mam nadzieje,że przygoda bedzie przednia-pozdrawiam

ps jakby ktoś z was posiadał informacje odnosnie przynet i sposobu wedkowania to bardzo bym poprosił :)
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 15.05.2011 06:59

Gdzie w takim razie najlepiej wykupić pozwolenie?
I czy można je wykupić już w Polsce np przez internet?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 16.05.2011 21:45

maxtor uwarzaj na palce!!!!! jezeli zlowisz tunczyka
oraz w czasie trolowania na Ruskich....pijani Rursci nowobogacze z drogimy motoruwkamy lubia sie zblizac do inich jachtow i podglandac czy na nich nie pliwaja nudisci. Koledze w ten sposob za ludka pozbierali przinenty nawineli sobie na srubi setky metrow zylky a on prawie zostal bez kijow. Take przipadki opisuja i inni wedkarze. Ruch jest duzy trzeba uwarzac.
maxtor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxtor » 19.05.2011 17:25

Dziękuję za ostrzeżenie przed motorówkami. Mam nadzieję, że uda mi się złowić jakiegoś tuńczyka. Na pewno solidnie będę łowił przez cały tydzień. Pozwolenie na 7 dni mam zamiar wykupić w Zadarze. Z Zadaru płyniemy promem na Iż, tam wsiadamy na jacht, a co dalej zobaczymy :)
Pozdrawiam,
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...