Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 13.08.2010 21:09

Z kalmarow sa rozne potrawy, te na zdjeciu to afaik z grilla, ale sa i z frytkownicy (w panierce) i jeszcze z kilka rodzajow, wiec mozna sie zakrecic...
Tuhaj
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuhaj » 13.08.2010 22:03

Mówię, że spróbuję złapać na nie, sporo osób pisało, że to dobra metoda :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.08.2010 22:18

Tuhaj napisał(a):Mówię, że spróbuję złapać na nie, sporo osób pisało, że to dobra metoda :D

Jak chcesz łapać na kalmary, to wytrzaśniesz je w ribaricy (Jeśli jest w Klek)
maxtor
Plażowicz
Potrzebna pomoc dla wędkarza!

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxtor » 05.01.2011 20:03

Witam,
W maju będę na jachcie (Adriatyk) przez tydzień. Ryby łowię od wielu lat: spinning, sztuczna mucha, ostatnio trochę Bałtyk i dorsze. Chciałbym zasięgnąć opinii Kolegów z doświadczeniem w połowach na Adriatyku co do połowu z jachtu (łodzi). Interesuje mnie właściwie tylko łowienie na spinning, trolling, ew. łowienie z dna na pilkery. Czy mógłbym uprzejmie poprosić Was o pomoc. Odpowiedni sprzęt do połowów w morzu posiadam. Wstępnie natawiam się na trolling z użyciem woblerów, błystek wahadłowych (z użyciem specjalnych krążków umożliwiających prowadzenie ich na głębokościach nawet do kilkunastu metrów). Na jakie gatunki ryb mogę liczyć. Wszystkie rady bardzo mile widziane.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich wędkarzy,
maxtor
duss
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) duss » 15.02.2011 22:36

hello....

ja w tym roku planuj cro pod znakiem wedkowania.... do tej pory udawalo mi sie zlowic male "przecinki" nooo raz dorade....wszystko na splawik i zylke z kilkoma haczykami....

w tym roku planuje BIG Game ;)
napisalem do tego goscia : http://www.game-fishing-adriatic.com/
ale cena jaki mi podal 650 eu za dzien lowienia/na glowe - mnie rozwalila...:roll:

napisalem jeszcze do dwoch innych - ale jeszcze nie odpisali....
wiec prosba - gdyby ktos mial namiary na fishing ale tk do 100eu/os - to prosze o info...
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 20.02.2011 00:05

duss to jest ta sama cena co wirzej podalesz poniewarz na lodz wchodzi cca 6 osob. Spitaj sie ci cie dokoptuje do ekipi. Pozdrawiam Leon
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 24.02.2011 12:29

Witam kolegów po kiju. Wybieram się w lipcu do Chorwacji oczywiście z wędkami.Napiszcie (jeśli ktoś wie )czy kalmary da się łapać na wędkę,jaką stosować zanętę i w jakich miejscach występują .Pozdrawiam i za wszelką pomoc dziękuje.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 27.02.2011 20:13

arek71 napisał(a):Witam kolegów po kiju. Wybieram się w lipcu do Chorwacji oczywiście z wędkami.Napiszcie (jeśli ktoś wie )czy kalmary da się łapać na wędkę,jaką stosować zanętę i w jakich miejscach występują .Pozdrawiam i za wszelką pomoc dziękuje.

czy na wędkę można łowić kalmary to niewiem ale wiem że na kalmary można łowić na wędkę wyśmienicie

są idealną przynętą w CRO i w kazdym sklepie i w miarę tanie i na grila zawsze coś solidnego zostanie po połowach
blue60
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) blue60 » 01.03.2011 21:14

arek71 napisał(a):Witam kolegów po kiju. Wybieram się w lipcu do Chorwacji oczywiście z wędkami.Napiszcie (jeśli ktoś wie )czy kalmary da się łapać na wędkę,jaką stosować zanętę i w jakich miejscach występują .Pozdrawiam i za wszelką pomoc dziękuje.

Witam
Jestem nowy więc pozdrawiam wszystkich na wstepie.

Wielokrotnie wędkowałem na Adriatyku-Cro, Czarnogóra.

Kalmary kupicie na targu rybnym, albo mrożone w każdym sklepie czy markecie.Jest to dobra przynęta ale nie przeceniajmy jej.
Z brzegu nastawmy się na doradę.Bardzo dobrze bierze na czerwonego robaka nr, 1 ,2,3 zabranego ze sobą z Polski.Im dalej od brzegu tym sztuki wieksze.Metoda z gruntuNajlepsze efekty wieczorem i w nocy.
Ja zawsze szukam dna przynajmniej trochę piaszczystego.Zabezpieczy to przed zaczepami i zerwaniami zestawu.

Jeżeli chcemy złapać coś większego to tylko dalej od brzegu na pilkera, jiggowanie tak jak na dorsza na bałtyku.
Wystarczy ponton z silnikiem i dobra pogoda,żeby puścić pilkera na 20-30metrów w wodę.Pilkery można kupić w Polsce ale mniejsze niż na Bałtyk.Wystarczą 50- 75 g.
Konieczny może okazać się podbierak lub osęka, sztuki 5-7 kg jak najbardziej realne.
I jeszcze jedno!!!!!!!!!!!!!!!!
NIE BIERZCIE DO RĘKI RYB KOLOROWYCH.
Są gatunki z kolcami jadowymi, ukłucie których jest bardzo bolesne.
Ja zabieram ze sobą zwykłe konbinerki do odpinania "niepewnych ryb"

Pozdrawiam
blue60
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) blue60 » 01.03.2011 21:16

I jeszcze, na pontonie dobrze mieć sondę do oceny dna i głębokości.
Pozdr
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.03.2011 21:52

Witam.
Skoro wielokrotnie łowiłeś, to co powiesz o pozwoleniu na wędkowanie. :?:
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 13.03.2011 16:55

Witam wszystkich Cro maniaków !
Zaczynam powolne ale mam nadzieje skuteczne przygotowania do wakacji w Chorwacji - a co za tym idzie, do wędkowania
Mam zamiar łowić głównie na spinning!
Chciał bym wszystkich poprosić o rady na co się łowi i co jest skuteczne przy spinnigu - bardzo mnie interesują wielkości np. gum - kopyt, twisterów..
Czy na naszą błystkę można coś tam złowić ?
Woblery ?

Co proponujecie, co uważacie za dobry pomysł...
od miesiąca czytam forum oraz odwiedzam portale na których są podobne informacje.

znalazłem w szafie duuuży spławik 15gram.. czy na takie bydle da się tam łowić ?
jaki rozmiar haka?
Będę na wyspie Ciovo.

ps.
już dziękuje Leonowi za duże wsparcie merytoryczne, pomoc i zrozumienie jakie mi okazał.

pozdrawiam i liczę na Ciekawe pomysły i podpowiedzi.
Michał z Wrocławia
maxtor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxtor » 28.03.2011 19:16

Witam,
Jakie ryby można złowić przy dnie na pilkery? Czy trolling ma sens?
Dziękuję za dotychczasowe rady i czekam na więcej :)
pzdr

blue60 napisał(a):

Witam
Jestem nowy więc pozdrawiam wszystkich na wstepie.

Wielokrotnie wędkowałem na Adriatyku-Cro, Czarnogóra.

Kalmary kupicie na targu rybnym, albo mrożone w każdym sklepie czy markecie.Jest to dobra przynęta ale nie przeceniajmy jej.
Z brzegu nastawmy się na doradę.Bardzo dobrze bierze na czerwonego robaka nr, 1 ,2,3 zabranego ze sobą z Polski.Im dalej od brzegu tym sztuki wieksze.Metoda z gruntuNajlepsze efekty wieczorem i w nocy.
Ja zawsze szukam dna przynajmniej trochę piaszczystego.Zabezpieczy to przed zaczepami i zerwaniami zestawu.

Jeżeli chcemy złapać coś większego to tylko dalej od brzegu na pilkera, jiggowanie tak jak na dorsza na bałtyku.
Wystarczy ponton z silnikiem i dobra pogoda,żeby puścić pilkera na 20-30metrów w wodę.Pilkery można kupić w Polsce ale mniejsze niż na Bałtyk.Wystarczą 50- 75 g.
Konieczny może okazać się podbierak lub osęka, sztuki 5-7 kg jak najbardziej realne.
I jeszcze jedno!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.03.2011 19:31

blue60 napisał(a):I jeszcze jedno!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam

http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=431.15 - z tego co wiem najbardziej jadowita i nie wiem czy nie jedyna w Jadranie a kolorowa to dość średnio jest. Podziobała mnie ale przeżyłem, tym niemniej nie polecam :wink:

maxtor napisał(a):Czy trolling ma sens?

Próbowałem przez 15 minut na więcej mi cierpliwości nie starczyło a w ślizgu to blacha fruwała nad wodą pomimo sporego ciężarka :lol:
piagu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piagu » 03.04.2011 21:07

Witam
Pytanie raczej do Leona wędkowałeś może w pobliżu Trogiru. Czego tam się mogę spodziewać wędkować będę z brzegu a moje doświadczenie w połowach w Jardanie raczej mierne (2008 wyspa Dugi Otok same akwariowe). Preferuję spinning ale mam pojęcie o surfcastingu ( trochę na Bałtyku i Morze Czarne). Będę w miejscowości Poljica a z tego co wiem to leży ona nad piękna zatoką i pomyślałem że jest szansa na jakąś większą rybkę a może i na jakiegoś kalmara czy ośmiornicę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...