Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.07.2010 07:44

Borynka napisał(a):jestem kompletną amatorka ale chciałabym popróbować wędkowania - czy potrzebuje jakies dokumenty , pozwolenia na to i czy cos płacę?

W trzecim poście na pierwszej stronie są linki a tam informacje.

Pzdr
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 08.07.2010 08:11

Januszku sprawa ma się tak:
Rozmawiałem z moim gospodarzem odnośnie całej sytuacji. Potwierdził, że nie potrzebuję zezwolenia na połów z brzegu na maks. dwie wędki. To opisywane przez was zezwolenie na wędkowanie jest wymagane do połowu z łodzi oraz do połowu podwodnego (np. kuszą). Prawdopodobnie łowiłeś w miejscu niedozwolonym do wędkowania. Takie miejsca nie są specjalnie oznaczane ale nie wolno tam łowic. Są to plaże w godzinach 7.00 - 21.00 oraz kanały wejściowe do portów i miejsca cumowania. Niektóre betonowe brzegi przy portach są traktowane jako plaże (tak właśnie jest w Podgorze) i tam obowiązują ograniczenia. Inna sprawa, że brak konieczności zezwolenia nie zwalnia od przestrzegania przepisów dotyczących sprzętu oraz ochrony poszczególnych gatunków. W każdym razie zapewnił mnie, że jakbym natrafił na trudności podczas wędkowania to on to bierze na siebie i załatwi, gdyż zdarzają się przypadki usiłowania przeganiania wędkarzy przez niektórych miejscowych z ich rzekomych miejscówek.
Ponieważ z chorwackiego to może dostałbym naciągane trzy na szynach rozmawiałem po angielsku i raczej dobrze wszystko zrozumiałem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2010 09:21

Dziękuję PUNI :D

Tam gdzie łowiłem znaku zakazu nie było, łowiłem na pomoście do cumowania łodzi, widocznym na zdjęciu poniżej

Obrazek

a godzina była coś ok. 8 rano, więc może dlatego Policja się zjawiła ... i być może za sprawą donosu tego pływaka, co pytał mnie o pozwolenie.

Po takim wyjaśnieniu, biorę wędkę do Pakoštane :D ale będę uważnie wypatrywał czy jakaś policyjna łajba nie podpływa.

Pozdrav
dada998
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dada998 » 09.07.2010 10:26

Witam. W tym roku po raz drugi wyjeżdżam do Chorwacji w okolice Splitu i mam pytanie odnośnie ryp drapieżnych. Czy można się nastawić na większe drapieżniki łowiąc na spining z brzegu? Wiem. Było już kilka słów na ten temat lecz dalej nie jestem pewien. Ostatnim razem łowiłem na spławik. Wielkich ryp nie było, no przynajmniej u mnie na haczyku :D Czekam na odpowiedz i może na jakieś rady odnośnie miejsc i przynęt.

Poszperałem po internecie i natrafiłem na stronę opisującą kilka gatunków ryb które są łowione z brzegu i nie tylko :D
http://www.nurkomania.pl/a0750.htm

Tu zaś są zdjęcia i nazwy zwierząt niebezpiecznych:
http://www.nurkomania.pl/nurkowanie_nie ... orskie.htm
OLDZANDER
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) OLDZANDER » 12.07.2010 12:53

Właśnie wróciłem z CRO byłem w Zivogoscach Blato.
Na ryby jeździłem na ujście Neretwy wędkowałem na spinning udało mi się złowić dwa gatunki ryb Lubiny( Sea Bass) i Streljki ( Strelka jakiś makrelowaty bandyta ). Lubiny łowiłem jak polskie sandacze na gumki i woblery(w nocy). Ryby trudne do złowienia i bardzo waleczne brały takie do 1 kg.
Strelka to prawdziwy bandyta złowiłem takie do 3 kg ale widziałem i miałem na wędce takie po 10 kg. Łowi się je na popery rzuty po 60 metrów i bardzo szybkie prowadzenie popera po powierzchni , bardzo widowiskowe branie i fantastyczny hol , ryba ciągle wyskakuje i robi błyskawiczne zwroty (pękają kotwice w woblerach naprawdę test dla sprzętu te wielkie Strelki łamały kotwice i się uwalniały)polecam , SUPER.Jeszcze jedno podczas holu takiej na oko 70 dkg. Dorady coś ją zaatakowało i przegryzło na pół SZOK.
(Mam Foto) . Pozwolenie na wędkowanie jest konieczne kontrola Policji codziennie 7 dni 300 kun.
Próbowałem łowić tak jak polecał kolega czyli noc , molo , krew w zanęcie rybka lub ośmiornica na haku i ..... NIC.
3 noce sporo piwa skubnięcia i nic poza tym ani jednego UGORA.]
POZDRAWIAM.
dada998
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dada998 » 12.07.2010 17:19

Wielkie dzięki za pomoc. Mam jeszcze dwa pytania odnośnie suszonej krwi i przynęty na kalmary.
I. Jak się nią nęci w cro?
II. Ile może kosztować taki woblerek?
OLDZANDER
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) OLDZANDER » 13.07.2010 14:41

Przynęta na kalmary od 40 do 100 kun.
Suszoną krew ja podawałem jako dodatek zanętowy czyli 1kg zanęty wsypuję suszoną (10 dkg) krew mieszam na sucho następnie dodaję wodę i rozrabiam jak zwykłą zanętę , formuję kule i do wody.
Ale tak jak pisałem na zestaw kongerowo-murenowy nic nie złowiłem i nic mi nawet przynęty nie zjadło (macka ośmiornicy) , ale za to w tym samym nęconym miejscu na zestaw ze spławikiem i świetlikiem na białe robaki brały wszelakie inne rybki max. do 25cm.
dada998
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dada998 » 13.07.2010 18:16

Wielkie dzięki za odpowiedz :D Na miejscu porozglądam się jeszcze za sklepem wędkarskim i popytam co i jak oraz zakupie parę miejscowych przynęt 8) Po przeczytaniu kilku tematów (już chyba 5 raz) zdecydowałem się wziąć nie tylko spining. Postaram się zrobić każdej zdobyczy foto i wstawić na forum (jeżeli ktoś może niech też pochwali się :wink: )
guide
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) guide » 02.08.2010 20:20

Płacić czy nie płacić? Oto jest pytanie. :/ Nie mam zamiaru zepsuć sobie pobytu i frajdy z wędkowania ale 350Kn za 7dni to nie jest mało...
Mam mieszane uczucia po przeczytaniu tego tematu chyba ze dwa razy.:P

Podczas łowienia z brzegu w jakiej odległości muszę być od plaży/przystani/portu/etc żeby móc łowić?

Będę miał ponton więc nie będzie problemu ze znalezieniem łowiska na jakiejś małej wysepce.

Nie wiem nic o łowieniu w ciepłych wodach ale może mi się coś uda wykombinować. ;] Może jakieś rady ? Białego i dendro brać ? Co radzicie? Spining? Blacha? Guma? Wobler? Piker i przywieszki ? Haha... zwariowałem.
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 04.08.2010 14:25

Tym razem ryby nie brały z brzegu prawie wcale. Nikomu. Przynajmniej w dniach mojego urlopowania. Wobec tego załatwiłem sobie wyprawę na ryby łodzią i oto jeden z ciekawszych efektów :P
Obrazek

guide napisał(a):Płacić czy nie płacić? Oto jest pytanie.

Nie ma sensu. Chyba, że chcesz łowic z łodzi...

guide napisał(a):Podczas łowienia z brzegu w jakiej odległości muszę być od plaży/przystani/portu/etc żeby móc łowić?

Na plaży i w porcie nie wolno łowic w godz. 6.00 - 21.00. Poza tym w odległości minimum 200m. Zresztą sam zobaczysz gdzie łowią wędkarze to się do nich przysiądź :wink:

guide napisał(a):Będę miał ponton więc nie będzie problemu ze znalezieniem łowiska na jakiejś małej wysepce.

Nawet nie próbuj bo wtedy będziesz miał kłopoty! Na wysepkach jest zakaz łowienia a do niektórych nawet zakaz podpływania! Poza tym jak cię drapną ze sprzętem połowowym na pontonie na otwartym morzu to się nie pozbierasz.

Ogólnie w kwestii zezwoleń to wygląda to tak (przynajmniej w Makarskiej):
"Rybolovnu dozvolu" nie sprzedają kapitanaty portu tylko kluby wędkarskie. Jak ktoś będzie chciał to mam tel. do klubu w Makarskiej. Prawda natomiast jest taka, że jakbyście się spytali jakiegokolwiek Chorwata o to, że chcielibyście kupic takie zezwolenie to popuka się w czoło. Nikt was kontrolowac nie będzie chyba, że rzeczywiście naruszycie konkretnie jakieś przepisy. Zdrowy rozsądek i niepakowanie wszystkiego co zawiśnie na haku to kłopotów nie będzie!
Powodzenia! 8)

guide napisał(a):Nie wiem nic o łowieniu w ciepłych wodach ale może mi się coś uda wykombinować. ;] Może jakieś rady ? Białego i dendro brać ? Co radzicie? Spining? Blacha? Guma? Wobler? Piker i przywieszki ? Haha... zwariowałem.

Najlepiej jak możesz to weź wszystko co masz. Nigdy nie wiadomo na co będą brac... Robaków nie bierz - bez sensu. Miejscowy "kruh" z domieszką żółtego sera jest najlepszy :) Przede wszystkim zaś duuuuużo ciężarków! :roll:
dada998
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dada998 » 08.08.2010 12:37

Hmmmm..... Big Game Fishing to chyba jedyna opcja by łapać okazy nie posiadając łodzi i doświadczenia. Z brzegu łowiłem początkowo na grunt lecz dno nie pozwalało na oddanie kilku rzutów tym samym zestawem. Wszystko plątało się w kamienie i jedynym wyjściem było zerwanie całego zestawu :( By uniknąć takiej sytuacji najlepiej najpierw popływać z maską i fajką wypatrując miejsc bez kamieni. Przy okazji można dowiedzieć się nieco o rybach które tam występują. Gdzieś przeczytałem że w cro można łapać belony więc zakupiłem kilka przynęt belonowych i wrzuciłem je do pudełka. Jak się okazało na spining nie można tam za bardzo liczyć, co prawda miałem po kilku godzinach biczowania wody 2 brania lecz nic więcej. Belonę widziałem tylko podczas pływanie i na targu. Na spławik można sie pobawić (w moim przypadku tylko pobawić) i wreszcie coś złapać :D (jak mi si uda znaleźć zdjęcia na necie to na pewno je wstawię na forum bo niestety swoich nie posiadam :( ) Oczywiście dobre na haczyk są te czarne małże, kalmar, ślimaki wodne, oraz te przyczepione do skał, jednak najlepsze jeżeli chodzi o łowność były flaki sokołowskie. Niestety w przeciwieństwie do kalmara i tych 1 ślimaków są za miękkie i łatwo spadają z haka.

Któregoś dnie na plaży miejscowy wycinał coś ze strzykw lecz nie wiem co :( jeżeli ktoś wie niech odpisze :D Jak sobie coś przypomnę lub będę miał już zdjęcia to uzupełnię ten post. 8)
p@nzio
Podróżnik
Witam !

Nieprzeczytany postnapisał(a) p@nzio » 08.08.2010 21:19

Witam wszystkich wędkarzy ! :D W poniedziałek wyjeżdżam do Chorwacji, biorę ze sobą spining i spławik, jak wrócę, to napiszę jak było.

Pozdrawiam, p@nzio !!! :wink:
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 09.08.2010 10:20

na sławne flaki zamojskie nic mi nie brało

ślimaki i małże sie sprawdzałey ale

najlepszą przynętą okazały sie mrożone kalmary ze sklepu
dostępne w zamrażarce w praktycznie każdym spożyczym po 22kuny za 500g
przynęta rewelacyjna i podejżrewam że w nocy można by na to też coś większego złowić

co do spiningowania to w zeszłym roku bardzo ładnie sie łowiły małe rybki na te twistery małe takie okoniowe
Tuhaj
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuhaj » 13.08.2010 19:26

Jadę jutro do Chorwacji i zamierzam połapać na te Wasze kalmary :) Gdzie je można wytrzasnąć i jak po ichnemu są kalmary ? Jadę do Kleka
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.08.2010 20:15

Tuhaj napisał(a): zamierzam połapać na te Wasze kalmary :) Gdzie je można wytrzasnąć i jak po ichnemu są kalmary ?

Obrazek

Na wędkę nigdy nie złapałem kalmarów (po chorwacku lignje)

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...