Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 02.07.2010 13:06

orfik11 napisał(a):Nie. Po prostu bawiłem się wędką w Chorwacji. Wypływałem z Zoranem łodzią w Morze i...było super. On oczywiście wszelkie opłaty, bodajże w kwocie 500 Kuna, na rok wniósł. W Polsce oczywiście posiadam kartę wędkarską.
dzięki .
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 02.07.2010 13:29

KB napisał(a):Pytanie?Czy bezkarnie można powędkować z brzegu?(typowo amatorsko ku radości 7 letniego syna).Karty wędkarskiej, wszelakich opłat brak.

Nie musisz nic miec a jedynie umiar w zabieraniu złowionych ryb :wink:
pit444
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pit444 » 02.07.2010 13:36

Pytanie do orfika11: czy mógłbyś przybliżyć trochę, jak wygląda taki zestaw na rękę - tzn. jaka przynęta, haczyk, ciężarek, ile nad dnem, czy może z dna itp.
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 02.07.2010 18:03

puni napisał(a):
KB napisał(a):Pytanie?Czy bezkarnie można powędkować z brzegu?(typowo amatorsko ku radości 7 letniego syna).Karty wędkarskiej, wszelakich opłat brak.

liczę na dobrą zabawę,na żniwo raczej niekoniecznie- lecz może jakaś hrobotnica się załapie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2010 18:40

puni napisał(a):

Niestety czasem można być skontrolowany, taką kontrolę miałem na Istrii w 2008 roku.

Było o tym w tym temacie kilka stron wcześniej
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 02.07.2010 19:03

Janusz Bajcer napisał(a):
puni napisał(a):

Niestety czasem można być skontrolowany, taką kontrolę miałem na Istrii w 2008 roku.

Było o tym w tym temacie kilka stron wcześniej
no to coś konkretnego.
Niekoniecznie jest tak kolorowo.
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 02.07.2010 19:32

Łowienie na rękę? Łowiliśmy na głębokości 30 metrów. Na końcu przyponu ciężki ołów od dołu trzy haczyki w odległości po ok. 10 cm. każdy od siebie.
Na przynętę stosowaliśmy KOZICE. Na targu rybnym w Splicie po 20 kuna za kilogram. Duże łowione przez Zorana/Kozice/ szły do żołądka ale....naszego. Na przynętę kupował małe na targu. Owijasz żyłkę na dłoń, unosisz zestaw ok. 0,5 metra nad dnem i....czujesz każde branie. Pięknie się łowi. Jedna zasada...nie łowić po wietrze Bura. Nie ma sensu, szkoda czasu.
pit444
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pit444 » 02.07.2010 21:02

Dzięki za informacje :D . Gdybyś mógł jeszcze dodać jaka pora była najskuteczniejsza, czy próbowałeś w nocy i czy trafiały się jeszcze jakieś inne gatunki ryb oprócz tych, które wymieniłeś?
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 02.07.2010 22:32

Wypływaliśmy ok. 17.00 i wędkowaliśmy do zachodu słońca. To wystarczyło żeby mieć wiadro ryb. W tym roku były tylko/aż/ te które wymieniłem. Dwa lata temu mieliśmy dwa Pagry takie po 1,5 kg. Cudowna ryba
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 05.07.2010 11:56

puni napisał(a):

Jak pytałem się mojego gospodarza o zezwolenie na połów ryb z brzegu w porcie to zdecydowanie powiedział, że nie jest potrzebne. Tak samo wędkarze miejscowi z którymi rozmawiałem również twierdzili to samo. Policja zawsze rano stała w porcie i ani chu-chu :wink: do wędkujących. Sporo wędkujących Czechów, Włochów, Niemców i Słowaków też bez zezwoleń. Dodam tylko, że chorwaccy łowiący bardzo chętnie wymieniają się doświadczeniami i... przynętami z obcokrajowcami. Są przy tym strasznie gadatliwi. Wydaje się, że zwyczajnie nie mogą się obejśc bez towarzystwa nad wodą. Oczywiście są bardzo uprzejmi i nigdy nie zaznałem od nich jakiegoś afrontu 8) No chyba, że oni z mojej bo gdy często-gęsto byłem częstowany winkiem domowym czy kieliszkiem rakiji to ja nie bardzo mogłem czymś się zrewanżowac :twisted: No może nizupełnie, bo wiele kolekcji przynęt w chorwackich pudełkach wzbogaciło się o przynęty z Polski :lol:
Teklin
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Teklin » 05.07.2010 12:36

Kiedyś czytałem polski przewodnik dla żeglarzy po wodach Chorwacji (wydanie chyba z 1998-99 roku. Były tam przytoczone przepisy. Coś w rodzaju że zezwolenia można kupić w kapitanatach portów. Nie były to śmieszne kwoty. Autor przekonywał, że Chorwatom bardziej zależy na turystach niż na przestrzeganiu takich przepisów przez łowiących okazjonalnie turystów.
Osobiście wzięłem to sobie do serca i od 10 lat w Chorwacji robię co chcę byle nie szkodzić innym. :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2010 15:34

puni napisał(a):
puni napisał(a):

Jak pytałem się mojego gospodarza o zezwolenie na połów ryb z brzegu w porcie to zdecydowanie powiedział, że nie jest potrzebne. Tak samo wędkarze miejscowi z którymi rozmawiałem również twierdzili to samo. Policja zawsze rano stała w porcie i ani chu-chu :wink:

No to jak wytłumaczysz moją opisaną "przygodę" z Policją na Istrii oraz zamieszczone przez Mirko przepisy odnośnie wędkowania :?: :?: :?:
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 05.07.2010 22:31

pytając o zezwolenia ,opłaty itp.nie miałem na myśli wędkowania w porcie.Chodzi mi wędkowanię z brzegu.Lecz przepisy są nieubłagalne.Inną rzeczą jak piszecie jest ich respektowanie.
Finał taki że chyba warto spróbować i trochę się pobawić.(oczywiście paszport zostawić na kwaterze-wędkowanie na Janusza).
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 06.07.2010 07:45

puni napisał(a):[quote="Janusz Bajcer

No to jak wytłumaczysz moją opisaną "przygodę" z Policją na Istrii oraz zamieszczone przez Mirko przepisy odnośnie wędkowania :?: :?: :?:

No właśnie do tego piję :wink: Nie bardzo to wszystko kumam :roll: Dlaczego Chorwaci mieliby wprowadzac swoich gości w błąd? A może to jest tak, że mają w miejscowościach jakąś niepisaną umowę z policją w tej sprawie? Nie wiem. Opisałem swoje doświadczenie. Ty miałeś swoje mniej przyjemne :? Normalnie nie wytrzymam do wyjazdu i zaraz zadzwonię do Zlatana i dokładnie spytam "o co kaman" :idea:
Borynka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Borynka » 07.07.2010 20:34

jestem kompletną amatorka ale chciałabym popróbować wędkowania - czy potrzebuje jakies dokumenty , pozwolenia na to i czy cos płacę?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...