Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kuba78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba78 » 21.04.2010 14:15

Dziękuję za informację. Niestety lub stety jestem fanem jedynie spiningu, inne metody połowu nie zainteresowały mnie jak do tej pory... :D
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 21.04.2010 19:42

Tak czytam różne tematy i jedni piszą o Łowieniu ryb w nocy na wędkę inni z harpunem, inni z kuszą. W innym temacie ludzie w nocy nurkują z latarką lub bez.
Rozumiecie o co chodzi ? :lol: 8O
Ktoś slyszal może o jakimś wypadku-przypadku nieporozumienia :idea:
p@nzio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) p@nzio » 28.05.2010 14:08

Mam takie pytanie : Czy ktoś łowił na Istrii ? Jeśli tak to jakie ryby tam się najczęściej łowi ? Proszę o odpowiedź. :P
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 30.05.2010 19:42

witam.
na istrii łowienie ryb jest podobne jak w Polsce - mniej zaczepów ale coś za coś -mniej ryb przy brzegu-tylko łódż i z dala od brzegu - może porty są lepsze tam nie łowiłem - ośmiornic nie nada.
pozdrawiam mariusz.
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 30.05.2010 19:45

Raschey - bez latarki w nocy pod wodą widać tyle co w ciemnej piwnicy
po co takie pytania.
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 30.05.2010 20:00

Kuba78 -jedyny rozsądny sposób / tani / to gumki raczej z małymi główkami i z zabezpieczonym hakiem - inne /drogie / przynęty tylko
z ,,kulą wodną,, w odpowiedniej odległości od np.obrotówki.
kula wodna - powietrzna to może być styropian itp. wtedy jest szansa że po zaczepie uda się uwolnić błystkę luzując żyłkę i delikatnie ściągać
wędziskiem.
pozdrawiam i życzę połamania kija- mariusz.
p@nzio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) p@nzio » 31.05.2010 13:17

mariusz nowak napisał(a):witam.
na istrii łowienie ryb jest podobne jak w Polsce - mniej zaczepów ale coś za coś -mniej ryb przy brzegu-tylko łódż i z dala od brzegu - może porty są lepsze tam nie łowiłem - ośmiornic nie nada.
pozdrawiam mariusz.

Dzięki. Będę próbował z brzegu, na pozwolenie mam pieniędzy, może się uda coś złowić. Trzeba być optymistą :P
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 31.05.2010 19:32

w zeszłym roku fajnie sie pobawiłem łowiąc z brzegu wędką jigową na malutkie okoniowe twisterki kilucentymetrowe

te małe rybki gryzły je okrutnie ,

w tym roku chce porządnie poprobować w nocy połowić

spotkałem w zeszłym roku na moim kempingu takiego niemca który łowił na choinkę makrlową , gdzie a kazdy hak zakładał krewetkę i tym zazuczał i tak pociągał co jakiś czas takie skrzyzowanie metody gruntowej ze spiningiem

zarzekał sie że w poprzednich latach łowił w ten sposob dużo ośmiornic
dla mnie to tandetą pachniało ale kto wie

na wszeli wypadek wyprobuję to w tym roku
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 01.06.2010 16:44

witam.
mówimy o łapaniu ,,łowieniu ,, ryb a tu tandedy niet.
po kilku próbach łowienia na borholmie na ,,morzu , miałem ochotę jeszcze
wypróbować kilka swoich metod- i co ? , REWELACJA w porcie złowiłem
swoje rekordy -,,płoć ,flondra,,.
zabawa była świetna , myślę że metoda morska z przywieszkami w portach ,głębokiej wodzie jest świetna polecam -mariusz.
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 06.06.2010 12:34

Zawsze bawiłem się wędką bez opłat. szczerze mówią myślałem, że one nie są obowiązkowe. Czy ktoś wie czy należy wykupić zezwolenie czy można darmowo bawić się w wędkowanie. Zawsze łowiłem w porcie podobnie jak kilku czy kilkunastu innych wędkarzy i nikt nie mówiło o zezwoleniu. Nawet mój gospodarz wspominał, że nic nie trzeba.
OLDZANDER
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) OLDZANDER » 22.06.2010 09:45

Witam .
Szybkie pytanko , (raczej do Leona) .
Czy wędkował ktoś może na ujściu Neretwy i jeśli tak to prosiłbym o podzielenie się wiadomościami.
Dzięki i pozdrawiam.
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 01.07.2010 16:06

Pytanie?Czy bezkarnie można powędkować z brzegu?(typowo amatorsko ku radości 7 letniego syna).Karty wędkarskiej, wszelakich opłat brak.
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 02.07.2010 07:16

W czerwcu byłem dwa tygodnie na Dalmacji. Efekt wędkowania z brzegu bardzo marny. Kilka małych szparów i babice które wracały do Morza. Natomiast wraz z moim chorwackim przyjacielem wypłynęliśmy w Morze i miejscowym sposobem /na rękę/ łapaliśmy na głębokości 30. Efekt - pełne wiadro. Cipale, buky, arbuny. Ja złapałem 13 sztuk w trzy godziny. Zoran odpowiednio więcej ale on jest zawodowcem z dziada pradziada.
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 02.07.2010 10:57

orfik11 napisał(a):W czerwcu byłem dwa tygodnie na Dalmacji. Efekt wędkowania z brzegu bardzo marny. Kilka małych szparów i babice które wracały do Morza. Natomiast wraz z moim chorwackim przyjacielem wypłynęliśmy w Morze i miejscowym sposobem /na rękę/ łapaliśmy na głębokości 30. Efekt - pełne wiadro. Cipale, buky, arbuny. Ja złapałem 13 sztuk w trzy godziny. Zoran odpowiednio więcej ale on jest zawodowcem z dziada pradziada.
Ale czy masz kartę wędkarską lub jakieś opłaty zzwolenia itp.
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 02.07.2010 11:35

Nie. Po prostu bawiłem się wędką w Chorwacji. Wypływałem z Zoranem łodzią w Morze i...było super. On oczywiście wszelkie opłaty, bodajże w kwocie 500 Kuna, na rok wniósł. W Polsce oczywiście posiadam kartę wędkarską.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...