Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.11.2009 16:25

mariusz nowak napisał(a):WITAM PO DŁUGIEJ PRZERWIE.
W tym roku ,,zaliczylem,, wędkowanie w Norwegii i Chorwacji.
Co do Norwegii to inna bajka i temat nie na to forum.

A dlaczego nie :?: Jest dział: Jak nie Chorwacja to .... ?? :D
pit444
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pit444 » 09.11.2009 15:24

Mariusz napisz coś więcej o tych rybach i ośmiornicach w Cro.
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 09.11.2009 18:55

WITAM.
OD RAZU INFORMUJĘ ŻE Z MOIM PISANIEM JEST KIEPSKO/O TEJ PORZE
,PO PRACY JESTEM PRAWIE ŚLEPY Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA BŁEDY.
1.ŁOWIĘ TYLKO TYLE ILE ZDOŁAMY ZJEŚĆ/MOŻNA TYMI METODAMI KTÓRĘ STOSUJĘ ZŁOWIĆ WIĘCEJ.
2.ŁOWIĘ RYBY OD 39 LAT/KARTA/MAM PEWNE DOŚWIADCZENIE.
3.OPISAŁEM SWÓJ SPOSÓB JUŻ PARĘ RAZY.
4.ŁOWIENIENIE RYB ITP. TO PEWIEN SPOSÓB NA ŻYCIE/WOLNY CZAS/.
5.JEŚLI KTOŚ UWAŻA ŻE W CHORWACJI WYSTARCZY ZAMOCZYĆ KIJ
I RYBY DOSTATEK W SIACIE TO JEST W BŁĘDZIE.
OPISAŁEM NA TYM FORUM ,,SWOJE METODY,,ŁOWIENIA RYB ITP.
JEŚLI INTERESUJĄ KOGOŚ MOJE METODY,,SZCZEGOŁY,, TO PROSZĘ
O INFORMACJĘ.
POZDRAWIAM MARIUSZ.
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 09.11.2009 19:07

OŚMIORNICE TO BARDZO CIEKAWE ISTOTY, WIELOKROTNIE SLYSZAŁEM
O ICH DUŻEJ INTELIGENCJI, NO I CO MAM POWIEDZIEĆ ?.
moim skromnym zdaniem są to istoty bardzo głupiutkie, bo co można sądzić o istotach które można złapać w zasadzie na wszystko to się wrzuci do wody.
wystarczy znać miejsce i czas kiedy są aktywne/żerują/.
pozdrawiam Mariusz
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.11.2009 19:37

...witam znow z Chorwacji. Drobiag ale pomaga. Wiekszosc z was wedkujancich prawdopodobnie prubowalo lowic na mieso czarnego malza omolek. Brania na ta przinente sa prawie natichmiastowa i to przez male rybki. Gdy bi te mle rybki skubale ale nie zjadle wszistko to bi prziciagnelo wieksze okazy. Ze bi sie wlasnie tak stalo pomislowy Wlosi wimislili specjalna linke elasticzna. W prawie karzdim sklepie wedkarskim morzna dostac "filo elasiko" kosztuje cca 30-40 kun ale zakup si oplaca, moze nie materijalnie ale polow bendzie ciekawszi. Wienc tak jest to cienutka linka z bardzo rozciagliwe i niezriwajancej sie gumi. Na sredni lub duzy chaczik (wedle mozliwosci z zagrziorami na szii) trzeba zalozyc miesko z dwoch malz. Bierze sie kawalek tej linki (do 5 cm), dwoma palcami sie czima jeden koniec i chaczik a drugom rekom sie owija kowo przinenti i chaczyka cali czas naciagajanc linke. Linka sie naciaga i w ten sposob mozna z 5 cm obwinac ze 100 razi przinente. Oprucz omolka radze z ta nitka tez owijac fileciki z sardinki i innich ryb ktorich miesa jest dobra przinenta ale sibko spada z chaczika z powodu drobnich ryb.
Tutaj niema tradicji lowienia na zywca z brzegu. Prosze my opisac jak to wy robicie tutaj kod nas i jake sa ofekty, oprucz osmiorni dla ktorych wiem ze sie rzuca. Jak zakladacie zywca i kture gatunki oraz jak wyglanda zbrojenie? Czizbi tak jak na congera?
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 17.11.2009 11:35

mariusz nowak
Mariusz jestem bardzo zainteresowany bardziej szczegółowymi informacjami.
Przyznam się, że mam słabe efekty. Udało mi się metodą spinningową w porcie rzucając na otwarte Morze złapać na gumę Lubina takiego ponad 1.5 kg. Piękna sztuka jak to powiedział przyjaciel Zoran. I tyle. Gdyby nie to, że wypływam z Zoranem na łodzi 1.5 km w Morze i stosuję jego metodę to ...byłoby na tyle. Zoran nauczył mnie łapać ryby "na palec" z głębokości 30 metrów. Daleko mi do niego ale kilka sztuk złapałem. On ciągnął piękne Pagry. Przy okazji dwa razy podziwiałem piękne, majestatyczne delfiny w naturze. Widok...trzeba zobaczyć żeby zrozumieć.
Może podpowiesz jak mieć efekty na wędce?
Pozdrawiam
pit444
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pit444 » 19.11.2009 13:48

Leon pytasz jak zakładamy żywca i jak wygląda zbrojenie?

Może te obrazki trochę pomogą:
http://www.fishing.pl/var/news/storage/ ... _zywca.jpg
http://www.fishing.pl/var/news/storage/ ... _zywca.jpg

Niestety nigdy nie byłem tak wyposażony w sprzęt podczas rejsów, aby wypróbować te sposoby w Chorwacji.
Dzięki za patent z małżami - przy najbliższej okazji wypróbuję :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.11.2009 14:13

Nie wiem czy dobrze pamiętam ale paternoster jest chyba zabroniony w PL.
Jak to jest w HR?
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 19.11.2009 17:49

WITAM.
zainteresowanym przekazuję swoją metodę łowienia ryb w Chorwacji na lenia/bardzo skuteczna/proszę łowić w ilości która jest wam potrzebna do zjedzenia w danym dniu/.
wieczorem łowię parę ośmiornić- na przynętę,następnie obcinam ok.15 -20 cm kawalki z ich macek co jest moją przynętą.Nabijam jak czerwonego na haczyk/węgorzowy-duży/to jest trudne bo macki są bardzo twarde.
zakładać można dowolną ilość haków 2-5-10 itd.czym więcej tym większa
szansa na dużą ilość rybek! nie dużych ryb.ołów stosuję ok.100-200 gr.
jak już kilka razy opisywałem ważną rzeczą jest zanęcenie/krew bydlęca/
jak z koszyczka gruntowego.dodzina ok.21.00 rzut do wody 5-25m od brzegu.czekam do rana i wypływam wpław z wędką bo inaczej się nie -da.
zaintererowanych moimi metodami proszę o kontakt na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. POZDRAWIAM MARIUSZ
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.11.2009 23:13

Ja Panowie natomiast łapałem na flaki zamojskie. Brały ryby jak oszalałe, byłem zaskoczony i nawet przerażony. Bałem się pokazywać na brzegu ile ryb złapałem żeby mnie straż rybacka nie ukarała. Poukrywałem je tam i tu. Kolacja była pyszna i nie do przejedzenia. W przyszłym roku kupię kilka puszek flaków zamojskich i zabiorę ze sobą. Pół puszki zjem a drugą połowę przeznaczę na przynętę. Pozdrawiam

Ciekawe czy wezmą ryby na flaki sokołowskie, ciekawe.
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 30.11.2009 15:25

JacYamaha napisał(a):Nie wiem czy dobrze pamiętam ale paternoster jest chyba zabroniony w PL.

Kto ci takich bzdur naopowiadał :?: :!: Łowisz na paternoster i w PL i w HR. Zresztą w HR oprócz łowienia w rzekach i jeziorach żadne ograniczenia w metodach połowu na wędkę nie obowiązują. Oczywiście wszystko w ramach rozsądku :roll:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 08.12.2009 20:37

Nowak a tak z ciekawosci jak lowisz osmiornice w nocy, na martwa rybke ?? lub innaczej. I tak wogule gdzie lowiwej do tej pory i w noci n macke oprucz mure i kongerow co jeszcze lowisz?
Pozdrawiam Leon
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 26.12.2009 22:12

witam.
wolę jak mi mówią mariusz ale nowak tez ładnie.
ośmiornicę w nocy łowię tak samo jak w dzień tylko mam sztuczne oświetlenie.co do ryb jakie złowilem w nocy na macki ośmiornic to przede wszystkim konger,węgorz,duże ośmiernice,dorady i parę innych/mniejszych/nie znam nazw.
przez parę lat uzbierało się też kilka mocnych brań ale bez efektu/słaba plecionka/.
pozdrawiam mocno leona.
mariusz.
Kuba78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba78 » 20.04.2010 12:38

Będę w Slatine na Ciovo w dniach 20.06-1.07.
Mam pytanie do ekspertów czy warto na Ciovo brać wędkę (spining) do połowu mniejszych i większych drapieżników z brzegu??

Może ktoś z was wybiera się w tym samym terminie do Slatine i ma podobne zacięcie do spiningowania??
My będziemy tam w 4 osoby żona ja i 2 synów 2,5 oraz 7 lat.

Pozdrawiam Kuba :D
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 21.04.2010 09:13

witam.
po siedmiu latach wędkowania w Chorwacji mam pewne doświadczenie ze spiningiem.ze względu na zaczepy/skały/zrezygnowałem z łowienia z brzegu i łowię tylko z łodzi woblerami/pstrągowymi/.
parę lat temu zabrałem ze sto obrotówek do kraju przywiozłem może 20 szt. reszta rdzewieje w słonej wodzie.
najlepiej jest łowić metodą trollingu płytko pod powierzchnią wody/iglice,
okonie itp./
generalnie spining w moim przypadku się nie sprawdził ale może Ty będziesz miał więcej szczęścia.
życzę powodzenia Mariusz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...