Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
puni
Croentuzjasta
Re: Jak łowić w chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 25.08.2009 07:15

p@nzio napisał(a):1. Czy można z chorwacji do polski przywieść jakieś zwierzątka ?

No dużo kotów bezpańskich tam jest :D . Po ścianach domów wieczorem gonią takie brązowe gekony, a z rana sporo skorpionów (poważnie!) 8O

p@nzio napisał(a):2. Jakie ryby można złowić z brzegu i z pomostu ?

Patrz mój i inne posty.

p@nzio napisał(a):3. Czy na łowienie z pomostu trzeba mieć pozwolenie ?

Żadnego. :P

p@nzio napisał(a):4. Czy można złowić ośmiornice na wędke ? Jeśli tak, to jak ?

Zapomnij...

p@nzio napisał(a):5. Czy jedenastolatek może złowić coś na spinig ?

Jasne. Jakiegoś kąpiącego się lub motorówkę, czasem skuter wodny :twisted: :twisted: :twisted: . A tak poważnie to belonki, makrele no i oczywiście kalmary. Wszystko zależy od umiejętności a nie wieku! :roll:
p@nzio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) p@nzio » 25.08.2009 08:13

No dużo kotów bezpańskich tam jest . Po ścianach domów wieczorem gonią takie brązowe gekony, a z rana sporo skorpionów (poważnie!)

Super, ale chodziło mi oto czy wolno.

Jasne. Jakiegoś kąpiącego się lub motorówkę, czasem skuter wodny . A tak poważnie to belonki, makrele no i oczywiście kalmary. Wszystko zależy od umiejętności a nie wieku!

To bardzo dobrze.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 25.08.2009 08:38

p@nzio napisał(a):1. Czy można z chorwacji do polski przywieść jakieś zwierzątka ?

Po co ?? mało porzuconych zwierząt mamy u nas ??
Proponuję adopcję
p@nzio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) p@nzio » 25.08.2009 15:07

Arek napisał(a):

Chodzi mi o krewetki, kraby, jeżowce.
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 25.08.2009 16:27

p@nzio napisał(a):
Arek napisał(a):

Chodzi mi o krewetki, kraby, jeżowce.

Lepiej kup w supermarkecie mrożone :D - świeżych nie dowieziesz bo zaśmierdną :D
p@nzio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) p@nzio » 25.08.2009 19:52

Chodzi mi o to czy wolno przewozić z Chorwacji do Polski; czy to legalne :evil: .
Ostatnio edytowano 25.08.2009 21:03 przez p@nzio, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.08.2009 20:37

p@nzio napisał(a):Chodzi mi o to czy wolno przewozić z chorwacji do polski; czy to legalne :evil: .

A duże literki w nazwach krajów to pies zjadł :?: :!: :evil:
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 26.08.2009 07:18

p@nzio napisał(a):Chodzi mi o to czy wolno przewozić z Chorwacji do Polski; czy to legalne :evil: .

Prawo zabrania przywożenia do Polski gatunków obcych żywych, gatunków chronionych żywych i martwych bądź wyrobów z nich bez stosownego zezwolenia. Inna sprawa, że i tak nikt cię na granicach kontrolowac nie będzie :roll: Tylko po co ci te żyjątka morskie w domu???
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 26.08.2009 07:34

p@nzio napisał(a):Chodzi mi o krewetki, kraby, jeżowce.

Daruj sobie, zwierzątka te żyją w określonym środowisku (skład chemiczny wody, temperatura, itp, itd...), którego nie będziesz w stanie w warunkach amatorskich zapewnić w Polsce.
p@nzio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) p@nzio » 26.08.2009 08:52

puni napisał(a):Inna sprawa, że i tak nikt cię na granicach kontrolowac nie będzie

Naprawde ???
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 26.08.2009 09:24

Naprawdę nie rozumiesz co napisaliśmy ?

Przyjmij do wiadomości, że wwóz zwierząt do Polski jest poddany restrykcyjnym przepisom, których na pewno nie spełnisz, a przemyt jest KARALNY. Czy teraz jasne ??

BTW: Dobrze, że kończą się wakacje.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.08.2009 10:00

Arek napisał(a):Naprawdę nie rozumiesz co napisaliśmy ?

Zrozumiał i poprawił w poście nazwy krajów :D Dziękuję p@nzio :D
lanni
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lanni » 27.08.2009 10:22

Arek napisał(a):
p@nzio napisał(a):Chodzi mi o krewetki, kraby, jeżowce.

Daruj sobie, zwierzątka te żyją w określonym środowisku (skład chemiczny wody, temperatura, itp, itd...), którego nie będziesz w stanie w warunkach amatorskich zapewnić w Polsce.

jesteś w błędzie.Wracając w tym roku nałapaliśmy krabów w muszelkach i kilka ślimaków dojechały całe i zdrowe i żyją sobie w akwarium morskim :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 27.08.2009 10:35

lanni napisał(a):jesteś w błędzie.Wracając w tym roku nałapaliśmy krabów w muszelkach i kilka ślimaków dojechały całe i zdrowe i żyją sobie w akwarium morskim :)

Na jakiej podstawie wnosisz ? z obserwacji a może przeprowadziłeś badania, że wiesz ??

Dla mnie to nie dość, niedozwolone pod kątem przepisów weterynaryjnych to jeszcze niehumanitarne.

Ależ niektórzy mają fantazję, co mi tam przepisy, ja wiem lepiej.
lanni
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lanni » 28.08.2009 12:45

Arek napisał(a):
lanni napisał(a):jesteś w błędzie.Wracając w tym roku nałapaliśmy krabów w muszelkach i kilka ślimaków dojechały całe i zdrowe i żyją sobie w akwarium morskim :)

Na jakiej podstawie wnosisz ? z obserwacji a może przeprowadziłeś badania, że wiesz ??

Dla mnie to nie dość, niedozwolone pod kątem przepisów weterynaryjnych to jeszcze niehumanitarne.

Ależ niektórzy mają fantazję, co mi tam przepisy, ja wiem lepiej.

co mam wnosić? widzę że żyją.o co Ci wogóle chodzi? jakie badania? co jest niehumanitarne?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...