Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 30.05.2009 14:50

witam.
pływałem pontonem,,marine 380,,z silnikiem 5 km.poraz pierwszy wykupiłem pozwolenie z łodzi i to za radą LEONA . jak zwykle miał rację.proponuję dać sobie spokój z łapaniem ryb jeśli to ma być
tylko zabawa, bo to jest czasami bardzo kosztowne.
policja wodna w chorwacji to komandosi /filmy ameryk./z łodziami
ok.500km.rozmowy z tymi panami nie ma.jak znajdą ryby niemiarowe,
lub kuszę /bez zezwolenia/to jest koniec wakacji.radzę dać sobię spokój
z łapaniem ryb w chorwacji bez uprawnień bo kary są drakońskie . ceny ryb w ,,rybarnicy,,są wysokie ale do zaakceptowania.
BYŁEM W 2008 R PO RAZ 7 -MY i radzę dać sobie spokój z łowieniem ryb
ze środków pływająców dla fantazji.
pamiętajcie że wojna w chorwacji się skończyła ale czy na pewno?
pozdrawim .m.nowak
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2009 15:03

Dzięki Mariuszu za cenne rady :lol: wojna w Chorwacji :wink: się skończyła, a policja jak pisze Leon robi to co do niej należy.

Egzekwowanie prawa jest konieczne, aby było szanowane.
(Nie tylko w Chorwacji - wszędzie)

W czasie kolejnego pobytu w Cro (jak wezmę wędkę), to pójdę wykupić pozwolenie na wędkowanie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.05.2009 15:17

Janusz Bajcer napisał(a):W czasie kolejnego pobytu w Cro (jak wezmę wędkę), to pójdę wykupić pozwolenie na wędkowanie.

Nie jestem w temacie .... Czyli jakbym chciał dla zabawy tak sobie "połowić" tzn. złapał i wypuścił, to muszę mieć pozwolenie ?
Jak to jest. ?
Ja nie łowię ( nigdy nie łowiłem) ale czasem z nudów można by się pobawić. Jak mnie ktoś zobaczy to przecież nie wie, że ja tylko tak dla zabawy, że zaraz ta złowiona ryba będzie wypuszczona.
Mam o tej potencjalnej zabawie już zapomnieć. :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2009 15:55

woka napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):W czasie kolejnego pobytu w Cro (jak wezmę wędkę), to pójdę wykupić pozwolenie na wędkowanie.

Nie jestem w temacie .... Czyli jakbym chciał dla zabawy tak sobie "połowić" tzn. złapał i wypuścił, to muszę mieć pozwolenie ?
Jak to jest. ?
Ja nie łowię ( nigdy nie łowiłem) ale czasem z nudów można by się pobawić. Jak mnie ktoś zobaczy to przecież nie wie, że ja tylko tak dla zabawy, że zaraz ta złowiona ryba będzie wypuszczona.
Mam o tej potencjalnej zabawie już zapomnieć. :?:

Coś mi się zdaje woka,ze moją relację z Istrii czytałeś mało dokładnie :wink: jest tam wątek o wędkowaniu i wszystko wyjaśnione :lol:

PS Popraw się, bo może Ci pożyczenie miliona :wink: przejść koło nosa :lol:
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 30.05.2009 16:20

łowienie ryb to to nie zabawa, to sposób na życie.wiele lat jest potrzebne
aby to zrozumieć, a jeszcze więcej aby to zrealizować.
namawiam wszystkich aby traktowali łowienie ryb nie jak zabawę/kaprys/
tylko jako sposób na sprawdzenie swoich umiejętności.łowienie rybek nadających się do akwarium nie przynosi chluby a w chorwacji to robimy.
pozdrawiam mariusz.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.05.2009 17:00

Janusz ..... zapewne czytałem (jeżeli w ogóle) mało dokładnie. Nie pamiętam. Jeżeli było o łowieniu .. mogłem w ogóle nie czytać. Jak napisałem ...nigdy nie łowiłem i zapewne łowić nie będę. Zapytałem się ...tak jakby na przyszłość, jakby tak człekowi przyszła nagle chęć ( z braku np. innego zajecia). Ot i wsio.
Ale juz wyczytałem w innym temacie, że trza wykupić, chyba 1 dan=60kun. Już nie będę o tym myślał i mordował niewinnych rybek. :wink: :P
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 30.05.2009 17:34

myślę że myślimy o dwóch różnych rzeczach.
łowienie ryb w polsce i w chorwacji.
w polsce jest o wiele bardziej skomplikowane.
w chorwacji wykupujesz zezwolenie i łowisz w polsce złowisz ,mierzysz,
ważysz,fotografujesz,wyciągasz łuski/całujesz, itp.ale i tak złowienie jest cudem bo prezesi o to zadbali.
w chorwacji - łowisz i jesz bo ryba jest smaczna/rzeka nie/cały problem
że my polacy świetnie łowimy/parki narodowe/w morzu jest gorzej.
pozdrawiam m.nowak
pit444
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pit444 » 30.05.2009 17:42

No to już jestem chyba wystarczająco wystraszony...i rozważam wykupienie zezwolenia. Mam jeszcze tylko pytanie, czy nie ma tańszego tygodniowego zezwolenia niż to, o którym pisze Popiel "7 dana (300 kn)" - nawet za bacika bez kołowrotka...? :?
Dotychczas takim sprzętem się posługiwałem, łowiąc czasami drobne rybki. Nie wiedziałem, że aż tyle ryzykuję takim niepoważnym łowieniem.
A ile kosztuje takie zezwolenie w przypadku łowienia z brzegu. Wiem, że Leon kiedyś pisał, że z brzegu (z pewnymi ograniczenami) można bez zezwolenia, ale jak jest w tym roku?
mariusz nowak
Croentuzjasta
kary

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 30.05.2009 17:54

myślę że temat zakończę:Kary za wędkowanie bez pozwolenia
łowienie wędką z brzegu 150 kn /brzeg 1 -jedna wędka,dwie 300kn
łowienie wędką z łodzi 300 kn /lub konfiskata środka pływającego/niezależnie od ilości osób na łodzi za sieć 5000 kn.

pozdrawiam m.nowak
wiechu76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiechu76 » 06.07.2009 17:13

Ja złowiłem troszkę ryb,ta w rękach to około 40 cm,wszystkie smaczne-palce lizać:)
Obrazek
Obrazek
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 06.07.2009 19:20

wiechu76 napisał(a):...ta w rękach to około 40 cm...

Ta w rękach wygląda mi na CIPAL ZLATAC - MUGIL AURATUS RISSO czyli glavatac, vrećinas, zlatar, zlatulj, žutac, žutoperka engl.: Golden grey mullet i inne nazwy.
Dorasta do 45cm, a waży do 1kg, więc złowiłeś już całkiem ładny okaz.
Meso je bijelo, mekano, vrlo ukusno. . . czyli smakowity kąsek koledze się trafił!
(lub CIPAL BATAS)

na tej stronce możesz sobie porównać złowione przez siebie okazy
http://www.cim.irb.hr/acqua/stanovnici_akvarija2.html
lub
http://www.nemo-hr.com/?ribe-jadrana/65/

Pozdrav Obrazek
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 06.07.2009 20:07

mariusz nowak napisał(a):witam.
kontrole są i to niestety coraz częściej.parę lat temu to było nie do pomyślenia.
w 2008r. miałem kontrolę parę kilometrów od brzegu i nie życzę nikomu
takiej ,,przjemności,,.
policja wodna jest bardzo ,,ostra,, a kary drakońskie /pepikowi skasowali
ponton/.
u mnie szukali kuszy i niemiarowych ryb.

Policja w Makarskiej. O 8.00 rano chłopacy w niebieskich mundurkach wypływali po kolejny ponton. Pan siedzący na wędkarskim krzesełku miedzy kutrami chyba nie podziwiał morza? Wędki nie miał.

Obrazek

Pozdrav Obrazek
scood74
Croentuzjasta
Re: kary

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 07.07.2009 05:29

mariusz nowak napisał(a):myślę że temat zakończę:Kary za wędkowanie bez pozwolenia
łowienie wędką z brzegu 150 kn /brzeg 1 -jedna wędka,dwie 300kn
łowienie wędką z łodzi 300 kn /lub konfiskata środka pływającego/niezależnie od ilości osób na łodzi za sieć 5000 kn.

pozdrawiam m.nowak

zestawiajac ceny zezwolen z wysokoscia kar wygląda na to ze nie ma różnicy w zasdadzie
licebcja na 3 dni zdaje sie kosztuje 150kn czyli tyle ile kara za łowienie z brzegu?

oczyuwiscie jestem za przestrzeganiem prawa i jesli sie tylko da to kupie tą licencje
ale jakie jest prwdopodobieństwo ze mnie zlapie policja na wedkowaniu 2 razy z rzedy przez 3 dni bo wtedy wyjdzie to drozej niż metoda legalna ?

no chyba że czegos nie doczytalem
wiechu76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiechu76 » 07.07.2009 10:47

Popiel napisał(a):
wiechu76 napisał(a):...ta w rękach to około 40 cm...

Ta w rękach wygląda mi na CIPAL ZLATAC - MUGIL AURATUS RISSO czyli glavatac, vrećinas, zlatar, zlatulj, žutac, žutoperka engl.: Golden grey mullet i inne nazwy.
Dorasta do 45cm, a waży do 1kg, więc złowiłeś już całkiem ładny okaz.
Meso je bijelo, mekano, vrlo ukusno. . . czyli smakowity kąsek koledze się trafił!
(lub CIPAL BATAS)

na tej stronce możesz sobie porównać złowione przez siebie okazy
http://www.cim.irb.hr/acqua/stanovnici_akvarija2.html
lub
http://www.nemo-hr.com/?ribe-jadrana/65/

Pozdrav Obrazek

No rybka była pyszna,złowiłem dokładnie 9 ryb tego gatunku,od 30-40 cm.pozdrawiam:)
pit444
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pit444 » 08.07.2009 07:19

Wiechu76 - fajne rybki, czy mógłbyś napisać coś więcej o sposobie połowu: jak, na co, kiedy itp. praktyczne informacje.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...