Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 06.03.2009 08:56

Witam . Belony lowiłem tylko w polsce na zestaw z dopalaczem , czyli blacha plus druga kotwiczka niekoniecznie na metalowym przyponie. W Cro nie udało mi się złowić , jednak nie ukrywam , ze zbytnio się nie przykładam do wędkowania w Adriatyku.
Kolejny temat gumki , owszem sprawdzają się jednak duża ryba trafia się raz na kilkanaście lub kilkadziesiąt brań, łowiłem spore rybki na malutkie twisterki. Próbowałem na duze gumy bez rezultatu , należy jednak wziąć pod uwagę fakt , iż ryby łowię głównie z brzegu.
Sprawdza się natomiast łowienie ośmiornic na zestaw zakupiony na miejscu w Cro. gruba żyłka na końcu ciężarek z krabem i kotwica, jednak głębokość musi być dość znaczna według mnie przynajmniej 6-8 metrów i sporo kamieni , prubowałem płycej bez wyników.Pozdrav
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 06.03.2009 08:59

Popiel napisał(a):
darko napisał(a):Witam ponownie . To co Kolega "Popiel" pisał wcześniej o wyprawie wędkarskiej , 2 lata temu dzwoniłem z vela luki do takiej firmy , z tego co zrozumiałem z rozmowy to niestety ma niewiele wspólnego z wędkowaniem , jest to raczej atrakcja turystyczna , i większy nacisk kładzie się na żarcie i picie na łajbie , ora kąpiele w adriatyku niż na wędkowanie dlatego zrezygnowałem. Ale nie rozmawiałem z nikim kto uczestniczył w takiej imprezie . Jeśli ktoś był na takiej wyprawie to niech napisze. bo to już 3 miesiące i trzeba jechac :D .pozdrawv

Jaką wyprawę masz na myśli?
Ostatnio próbowałem się dowiedzieć czegoś o Big Game Fishing. Temat założyłem, ale to droga bajka, więc mało kto z tego korzysta, by coś podpowiedzieć.
Jeżeli chodzi Ci o atrakcję turystyczną
fishpicnic, to fakt, nie ma to nic wspólnego z wędkowaniem. Sporo też tam również napisałem, więc jak masz ochotę to poczytaj i pytaj w tamtym temacie co by Cię interesowało jeszcze. Tego tematu nie ma co rozmywać, jak są już odpowiednie pozakładane.
Pozdrav :wink:

Dziękmi za podpowiedź, chyba daruję sobie tę wyprawę co do Big Game Fishing to zdaje się , że jest coś więcej na ten temat w necie.
Ja jeżdżę 2 razy w roku na ryby do szwecji więc gdybym pojechał z rodziną do Cro i pobyt spędził na wędkowaniu to miałbym przechlapane :oczko_usmiech: Pozdrav
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 11.03.2009 17:34

darko napisał(a):Sprawdza się natomiast łowienie ośmiornic na zestaw zakupiony na miejscu w Cro. gruba żyłka na końcu ciężarek z krabem i kotwica, jednak głębokość musi być dość znaczna według mnie przynajmniej 6-8 metrów i sporo kamieni , prubowałem płycej bez wyników. Pozdrav

Tego próbowałeś na riv omis?
Napisz coś więcej.
Gdzie zestaw kupiłeś, lub tak by można było z Polski sobie zabrać - jak duża kotwica, gruba żyłka to ile mm?, na mocniejszą wędkę czy bez kija? jakie kraby duże (mrożone - żywe) i skąd?
Pozdrav Obrazek
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 11.03.2009 19:39

Obrazek

To zdjęcie przedstawia kompletny zestaw na ośmiornice
Ostatnio edytowano 11.03.2009 19:50 przez darko, łącznie edytowano 1 raz
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 11.03.2009 19:49

Obrazek

Witam załączam zdjątka , zestawy kupujesz na miejscu w Cro , co do grubości żyłki to wszystko na miejsu kupując zestaw kupujesz razem z żyłką lub sprzedawca da Ci odpowiednią . łowisz w miejscach z kamienistym dnem z tego co wiem nie płycej niż 6 metrów , rzucasz najdalej jak się uda i podciągasz skokami , najlepiej poobserwować kraby na płytkiej wodzie i imitować ich ruchy . Ośmiornica siada na krabie i wtedy musisz zaciąć doś szybko i bardzo szybko wyciągsz inaczej spadnie z haków Nie zapomnij zabrać ze sobą rękawiczek bpo bez nich pokaleczysz sobie ręce. Polecam świetna zabawa widziałem jak łowili z łodzi na bardzo głębokiej wodzie .pozdrav :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 12.03.2009 13:53

Są czasem łódki kilka metrów od brzegu, więc zestaw w majty i można podpłynąć. Na kilka minut zaraz awantury nie będzie, a może gospodarza o łódkę popytam. Grill przy domku jest, więc coś wieczorem można po pichcić, a ośmiornicy jeszcze nie próbowałem.

Hvala Obrazek
Ostatnio edytowano 12.03.2009 14:00 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 12.03.2009 13:58

ja widziałem gościa łowiącego tą metodą kiedy płynąłem promem z Drwenika do Ploce i było to dobre 300 metrów od brzegu. Ja głównie łowię na płycie przy hotelu w Vela Luce i tam są jak dla mnie niesamowite wyniki. Pozdrav :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 12.03.2009 14:22

darko napisał(a):Ja głównie łowię na płycie przy hotelu w Vela Luce i tam są jak dla mnie niesamowite wyniki. Pozdrav :)

Vela Luka na Korculi? daaaaaaleko
Myślałem, że w Mimice. :wink:
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 12.03.2009 14:41

Napisałem tak ponieważ w Mimicach byłem raz a na Korculi 2 razy. :wink:

Jak napisałem z tego co mi powiedziano na miejscu podstawą jest kamieniste lub skalne dno z dużą ilością "schowków" Pozdrav
pit444
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pit444 » 22.03.2009 02:46

Znalazłem taką stronkę http://www.viganj.net/Riba/riba.html Czy ktoś potrafi pomóc w tłumaczeniu treści? A może jest jakiś polski odpowiednik podobnych informacji?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2009 12:51

pit444
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pit444 » 23.03.2009 20:27

Dzięki serdeczne za szybką i skuteczną pomoc. :D
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 23.03.2009 21:03

Popiel sorry ze cie zmartwie ale w Mimicach smiornic jest malo :( :(
i tak od odcinku Vrulja do Trogiru. Przinajmniej tak bilo od 1997 do 2005 kiedy na tym odcinku intenziwnie nurkowale. Niewiem jak jest teras. Tylko kilka razi znalazle osmiornice w Stanićah, Malej Luce i Nemiri przed Omišem, ale bez revelacji.
I jeszcze jedno do polowu osmiornici wcale nie musicie miec sztuczna przinente. Wystarczy martawa ryba taka twardsza ze by nie spadala i cierzarek, bez chakow ze bi nie chaczily za kamienie. Cierzarek duzy ale jak dziewko tirolske ze by sie nie chaczilo po skalach. Jak sie osmiornica zlapie to ona zdobicz tak leko nie puszcza, dopiero pod nogamy zabrac ja podbierakem lub chakem. W samim omiszu osmiornice nie ujzysz (nie cierpi wode slodka). Tam w nocy mozesz w Cetinie spiningowac na gumki, lub woblerki przipominajance uklejki. Zdobicz powina bic labrax sea bass po naszemu Lubin

Darko a co ty lowilesz na gumki tutaj (moze zdiencie) u nas to dla mnie nowosc spining z brzegu, a ostatnio z Bosni od kuzina wziole tez muchowke sprubuje pozucaj stimery na drapizniki. Lubie eksperimentowac
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 23.03.2009 22:44

Leon napisał(a):Popiel sorry ze cie zmartwie ale w Mimicach smiornic jest malo :( :(
i tak od odcinku Vrulja do Trogiru. Przinajmniej tak bilo od 1997 do 2005 kiedy na tym odcinku intenziwnie nurkowale. Niewiem jak jest teras. Tylko kilka razi znalazle osmiornice w Stanićah, Malej Luce i Nemiri przed Omišem, ale bez revelacji.

Hvala za tą informacje. Nie będzie mnie to kusiło i czasu nie zmarnuję, by polować na ośmiornicę.

Zgodnie z tymi zaleceniami...
Leon napisał(a):..dla tych wedkazy co uwielbiaja spinig pare zdan choc sam nie sprawdzile koledzi maja sukcesy. Na spining z brzegu mozna zlowic labraxy
Latem noca jak jest spokojnie w portach w miejscach gdzie jest sztuczne oswietlenie i drobnica. Lepsze sa miejsca gdzie jest wpliw wody slodkiej do morza, oraz na glowkach z mocniejszim pradem...
Zylka max 0,25 przinenty Rapala orginal 11S you zuri i inne woblery przipominajance uklejke. Tam gdzie jest mentna woda i w nocy gumki (lepiej niez wobleri bo straty sa duze, kolory seledinowy, niebiesko bialy, zolty, jak jest woda czista przezroczisty z brokatem....). Lowic jak sandacza. Oprucz tego na martwa rybke w portach ryackich oraz na zywczika w nocy. Polamanich kijow

... popróbuję upolować na grilla coś okoniowatego :twisted:

W Marusici dużo drobnicy. Nim haczyk opadnie do dna już jest na nim

crnej
Obrazek

knez
Obrazek

spar
Obrazek

Ryby niewielkie, więc ich nie przyrządzałem.
Mam pytanie - czy jeżeli trafi sie większy okaz np spara czy crnej to spokojnie można go dać na patelnię?

Pozdrav
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 23.03.2009 23:02

Większe rybki np rekinki czy skrzydlice (chyba to było) łowiliśmy w Kastel Luksic. Tam woda znacznie brudniejsza, a dodatkowo kilku drobnych rybaków, więc można było na małże i ślimaki winniczki coś takiego wyciągnąć z wody.

Obrazek

Serranus scriba

Obrazek

"karaś"
Obrazek

Leon, popraw nazwy rybek gdybym pomylił i napisz kilka słów o walorach smakowych, bo moja pani mi nie daruje jak zacznę znów wypuszczać wszystkie rybki.

Pozdrawiam Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...