Witam, to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość w razie palnięcia głupiego pytania (aczkolwiek nigdzie na forum nie mogę znaleźć odpowiedzi.)
Otóż wszyscy piszą o połowie ośmiornic, krabów itd. w siateczki sprzedawane w sklepach - więc połów tego typu zwierzątek nie wymaga specjalnego pozwolenia ?
Uważam, że to dobre pytanie na, na które nie padła odpowiedź. A jako, że jest to temat poświęcony pozyskiwani darów morza, sądzę, że można mu poświęcić więcej niż kilka zdań. To spory temat z wieloma "białymi plamami" na kartach tego forum.
1.Czy pozwolenie na Spearfishing obejmuje również ręczy "połów" langust, kalmarów, ostryg, muli etc.?
2.Jak one wyglądają pod wodą, żeby było wiadomo co zbierać. Ostrygi chyba nieźle się kamuflują
3.W restauracjach podają często homary, ale czy występują one faktycznie w Adriatyku tak obficie? Czy to importowane z morza czerwonego?
4.Czy któreś z owoców morza mają swoje trujące lub chronione odpowiedniki
5. Jak je jeść? Ostrygi i inne (brązowe muszelki) widziałem, że jedli na surowo.
Prosiłbym nie odsyłać mnie do książek ponieważ uważam, że nie to jest rolą forum. Ostatecznie każdy pierwszy post, każdego tematu można by skwitować krótkim: "Tu jest link do książki poczytaj sobie"
Ps. Jako łowca podwodny nurkuję w polskich jeziorach i wydaje mi się, że w porównaniu z filmików z Chorwacji u nas jest tego życia dużo więcej. To tylko wrażenie, czy faktycznie Adriatyk to taka skalna pustynia ze sporadycznie występującym życiem?
Przejrzystość wody im zazdroszczę, to bez dwóch zdań. Ale ilość roślinności i ryb troszkę mnie martwi.