Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Loviste - jaka trasa z Warszawy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ola G
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ola G » 24.06.2011 07:21

Witam!
W tym roku po raz pierwszy wybieramy się do Chorwacji. Wybraliśmy półwysep Pejlesac - miescowość Loviste - dokładnie pensjonat Ivona.
Proszę o radę jaką najlepiej wybrać trasę, gdzie zaplanować nocleg - a jeśli ktoś był w Loviste, a być może w tym pensjonacie jakieś praktyczne porady, uwagi. jedziemy w 5 osób, w tym 2 dzieci 6 i 9 lat. Będę wdzięczna za wszystkie porady.
Pozdrawiam :)
Ola G
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ola G » 24.06.2011 07:26

Przepraszam za błąd w nazwie - oczywiście Peljesac.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.06.2011 15:20

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.06.2011 15:41

My po raz 5 jedziemy do Orebića, więc trasa ta sama :wink:

Przerobiliśmy już wersję autostradową: Cieszyn-Brno-Wiedeń-Zagrzeb-Split-Orebić.
Trasa ok, bez problemów, z tym, że my zawsze z noclegiem w Wiedniu albo w Grazu ją robiliśmy.

Przetestowaliśmy też trasę przez Budapeszt i BiH, mniej autostradowa ale jak dla mnie ciekawsza :wink:
W tym roku znowu przez BiH, z tym, że zamiast przez Sarajevo pojedziemy przez Banja Lukę. Przy tej opcji robimy nocleg w Budapeszcie.
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 24.06.2011 19:51

Ola G napisał(a):Proszę o radę jaką najlepiej wybrać trasę,

Najszybsza, z jednym spaniem = przez Austrię
Najpiękniejsza, ale pasuje dwa razy spać = przez Węgry i Bośnię (jak jedziesz pierwszy raz to zobaczenie Sarajewa i Mostaru jest chyba bardziej obowiązkowe niż zobaczenie samej Chorwacji :)

Ola G napisał(a):a jeśli ktoś był w Loviste, a być może w tym pensjonacie jakieś praktyczne porady, uwagi.

Byłem w Loviste 3 razy, ale zawsze śpimy u Lupisa. Praktyczne porady? Idealne miejsce dla rodzin z dziećmi, idealne zejścia do morza - mnóstwo małych plaż i pomostów. Dwa małe sklepiki + winka i owoce sprzedawane przez tubylców, dwie świetne knajpki z pysznym jedzeniem.
Jedyna rada - Konoba Barsa - centralnie na środku Loviste, przy kapliczce - żeby tutaj zjeść pyszną kolację, musisz dzień lub dwa wcześniej zarezerwować stolik. Poza tym to moje wymarzone miejsce na wakacje :)
samotnik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) samotnik » 26.06.2011 09:00

JAREKPIOTROWICZ napisał(a): dwie świetne knajpki z pysznym jedzeniem.

Nie wiem jak Barsa, ale ta druga obok niej to niekoniecznie świetna, niekoniecznie z pysznym (co najwyżej takim, jak wszędzie indziej, nie powaliło) jedzeniem, za to na pewno z nienormalnymi cenami. Mały lubin (ryba), dwa kalmary wielkości palca, dwa piwa i 300kn padło. W Starym Gradzie na Hvarze kilka dni wcześniej zjedliśmy to samo, ale więcej, smaczniejsze i za połowę tej kwoty.

W Loviste jest w sumie pięć restauracji i wszędzie dość drogo, chociaż akurat tę knajpę z najdroższymi kalmarami wybrałem celowo - po kalmarach za 110kn spodziewałem się czegoś szczególnego, a wyszło wyjątkowo bidnie :)

Gastronomia w Loviste jest problemem tej miejscowości i niegotującym na kwaterze/campingu Loviste będę polecał tylko pod warunkiem, że nie mają ograniczeń finansowych. Ja im tych dwóch kalmarzątek za 110kn nie przepuszczę, chociaż może niesłusznie rozciągam swój żal na pozostałe restauracje... :)
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 26.06.2011 15:13

samotnik napisał(a):Nie wiem jak Barsa, ale ta druga obok niej to niekoniecznie świetna, niekoniecznie z pysznym

Mam na myśli Barsę. Tam trzeba rezerwować. Nie mówię, że tanio. Bardzo drogo, ale nie jadłem nigdzie lepszej ryby i lepszej sałatki z owoców morza. Rybki, które się zamawia jeszcze podczas zamówienia pływają żywe w morzu w siatkach. Po zamówieniu właściciel wyławia i pokazuje nam okaz przed śmiercią :)

W tej knajpie obok nie jadłem. Jadłem natomiast w tej na końcu Loviste, też dobre było bardzo.

samotnik napisał(a):W Loviste jest w sumie pięć restauracji

Naliczyłem cztery. Patrząc na Loviste od morza mam:

1) Pierwsza z prawej, na samym krańcu miejscowości
2) ta sąsiadująca z Barsą
3) Barsa
4) ta koło sklepiku przy tym dużym domu z apartamentami na piętrze

Chyba że liczysz jeszcze tą, daleeeeko w lewo patrząc od morza, ale to już poza Loviste, przy takim ośrodku wczasowym w zatoczce z wrakiem kutra. :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone