Rower; najlepszy sposób na zwiedzenie całego Losinj i Cres przylegającego.
Gdy byłeś w okolicy lotniska mogłeś pojechać tą szutrowo-czerwoną drogą i tam jest chyba 8 miejsc z bardzo ciekawymi i bardzo pięknymi plażami praktycznie bez turystów.
Proponuję znaczyć sobie drogę aby potem udało się wrócić lub niepotrzebnie dwa razy nie wchodzić na tą samą odnogę trasy. Jest tam cała kombinacja ścieżek i dróg, mało które dostępne dla sam. osobowego; tylko 4x4, rower lub pieszo. Minusem jest brak cienia
Liski na lewo i prawo mają super plażę; prowadzą tam ścieżki dość wąskie i w gęstwinie lasu.
Żeby poznać naprawdę ciekawe miejscówki, trzeba by od strony morza opłynąć wyspę przy samej linii brzegowej albo od lądu penetrować i przedzierać się przez las i chaszcze.
Nie ma ładniejszych miesc w Cro poza tymi. Często w miarę dostępne ale bardzo trudno odnaleźć dobrą ścieżkę i nie ma ich na żadnej mapie.
Przedstawione przez Ciebie bydwie górki są do zrobienia samochodem 4x4, byłem na nich w 2012 roku.
Najpiękniejszy zachód słońca jaki w życiu widziałem.
Najlepsza widokowo i najdłuższa trasa prowadząca szczytem dostępna na rower, pieszo i 4x4 zaczyna się nie daleko wjazdu do Cunski jadąc od strony Krk. Jest tam szlaban około 100m od drogi, jednak nie widoczny z aswaltu, ale od 2012 czerwca jest otwarty (ktoś go uszkodził)
Trasa z pewnością nie legalna i nie ma jej na mapie.
Jak byłem w wrześniu 2013 to zauważyłem, że istnieje możliwość kupić tam działkę; zrobić sobie drogę do morza i mamy robinsonadę na wyłączność.
Teren pomału się zaludnia, minusy to brak wody, prądu, cienia, pioruny w czasie burzy (górami idzie linia wysokiego napięcia)
Plusy to dzikie owce, brak komarów, cisza.
Czekam na dalszy ciąg....