Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lornetka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser
Lornetka

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 03.08.2007 22:01

Przed wyjazdem do Chorwacji i może po drodze w góry ( Alpy - Austria, Słowenia ) mam zamiar kupić lornetkę.
Upatrzyłem sobie taką:

Lornetka amerykańskiej firmy Tasco o zmiennym powiększeniu od 7x do 21x, co w połączeniu z dużą średnicą obiektywu gwarantuje klarowny i jasny obraz. W pełni pokryte soczewki redukują refleksy świetlne. Zastosowano układ pryzmatu typu "porro".

Pole widzenia: 96m / 1000m (przy powiększeniu 7x)
Wyjściowa źrenica: 40 mm
Waga: 810 g
W komplecie pasek na szyję, futerał.
Obrazek
Możecie mi coś doradzić, czy to dobry wybór?
Dzk.
:D
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 03.08.2007 22:11

A po co ci ten zoom :?: :?: :?:

Od krotności 12x w zwyż bez statywu niewiele zobaczysz. :?

Nawet myśliwi wystrzegają się takich lornetek. :!:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 03.08.2007 22:19

Dokonałam zakupu lornetki 2 lata temu; w super rewelacyjnej cenie 99 pln. Jednak do tej pory jestem z niej bardzo, bardzo zadowolona. :papa:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 03.08.2007 22:28

Hunter napisał(a):A po co ci ten zoom :?: :?: :?:

Od krotności 12x w zwyż bez statywu niewiele zobaczysz. :?

Nawet myśliwi wystrzegają się takich lornetek. :!:

Nie znam się na tym za bardzo wiec dlatego zapytałem. Jaką radzisz? Naa co mam zwrócić uwagę?
Ma służyć do oglądania widoków, są też takie małe, ale nie wiem co warte.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 03.08.2007 22:58

7x50 w zupełności wystarczy. Jeśli ci sie ręce zbytnio nie trzęsą to może być nawet 10x50. Są jeszcze 8x56 świetne w złych warunkach oświetleniowych (zmierzch, księżycowa noc).

Ostatnio dobrze wypadają w testach lornetki tej firmy

Są bardzo popularne nawt wśród myśliwych.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 04.08.2007 09:17

Dzięki Hunter :) . Rzeczywiście z tą przesadziłem, na allegro widziałem, że do podobnych dają statyw a po co mi taka. Coś poszukam w internecie i może jeszcze ktoś coś mi doradzi. Do wyjazdu jeszcze 4 tygodnie więc jest czas. :D
Toma76
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toma76 » 04.08.2007 09:32

Cześć, nie wiem czy tam byłeś ale polecam Ci tą stronke : www.optyczne.pl
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 05.08.2007 08:29

Hej Krakusie! :)
Miałem ten sam podobny dylemat :) Z racji tego, że w tym roku będę żeglował po Mazurach, musiałem nabyć tego typu urządzenie. Najpierw zakupiłem na Allegro lornetkę z "ruchomym" zoomem 8-24. Po pierwsze: ktoś tu dobrze napisał, że powyżej x12 będzie Ci potrzebny statyw, po obraz lata niemiłosiernie. Po drugie: większość z tych lornetek produkowana jest w Chinach. Ja w swojej lornetce miałem max. rozstaw wzierników jak dla... dziecka. Całe szczęście, że sprzedawca z Allegro zgodził się bez gadania przyjąć z powrotem lornetkę, bo bym został z czymś, z czgo nie mógłbym korzystać. Następnego dnia poleciałem do MediaMarktu i kupiłem coś takiego: Lornetka Bresser 10x50 Pismatic za 99,00 zł i jestem bardzo z niej zadowolony! :)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.08.2007 08:57

Dzięki wszystkim za radę. Moondek - też chyba tak zrobię, towar trzeba zobaczyć, dotknąć, przymierzyć a jak bedzie droższy niż na Allegro to parę groszy nie ma znaczenia. :D
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 06.08.2007 09:00

Dokładnie :) Nie ma to jak "obmacać" towar ;) A co do tych lornetek z Allegro, to widzę, że kupiłem taką samą lornętkę, jak Ty chciałeś kupić, tylko się inaczej nazywała. Tak jak wspomniałem wcześniej, 99% lornetek na Allegro jest tłuczona w Chinach, różni się tylko nazwą, a ceny lornetek w MediaMarkt nie odbiegają od tych na Allegro.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 05.07.2009 22:44

jutro w Lidlach lornetki BRESSER BaK-4 10x50 Fernglas w cenie ~80 zł
z tego co czytam to w tej cenie trudno znaleźć coś lepszego, a lornetka to miły towarzysz turysty :)
tzw lidletka sprawdza się ponoć też całkiem nieźle w obserwacji nieba:
http://www.astronomia.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=4212
http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php ... 37&p=98412
z moich informacji 10 szt. na sklep
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 06.07.2009 09:17

jeśli ktoś nie ma Lidla w swojej okolicy to wspomnianą lornetkę znajdzie na allegro pod hasłem: lidletka ;)
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 06.07.2009 19:18

Hunter napisał(a):Jeśli ci sie ręce zbytnio nie trzęsą to może być nawet 10x50.

Wiele lat używałem właśnie takiej. Statyw nie był mi potrzebny.
Ale lornetkę najlepiej kupować osobiście, trzeba ją dokładnie sprawdzić. Kupować przez internet tylko pod warunkiem możliwości zwrotu. No i jeszcze warto poczytać specjalistyczne fora.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 07.07.2009 19:53

ten sprzęt z Lidla jest często wykorzystywany do obserwacji nieba przez początkujących astroentuzjastów zarówno u nas jak i za naszą zachodnią granicą gdzie również cieszy się powodzeniem. Z uwagi na parametry optyki nie nastręcza problemów w obsłudze z ręki (bo faktycznie w lornetkach ze zbyt dużym przybliżeniem ciężko uzyskać stabilny obraz), dzięki czemu sprawdzi się również doskonale podczas imprez masowych gdy np. siedzimy zbyt daleko od sceny/boiska itp. że nie wspomnę okna sąsiadki z naprzeciwka =D
posiada również stosowne mocowanie do statywu pozwalające lepiej wykorzystać ją do zabawy w astro czy foto.
kompensacja dioptrii i duża odległość źrenicy wyjściowej umożliwia wygodne używanie lornetki bez konieczności zdejmowania okularów.
największą zaletą jest niewątpliwie niska cena jak i fakt, że optykę wykonano ze szkła BaK-4 (na tej półce cenowej króluje gorsze jakościowo BaK-7). ogólnie bardzo dobra propozycja dla osób lubiących aktywny wypoczynek i nie tylko ;)
http://twojepc.pl/boardPytanie142399.htm
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 07.07.2009 20:26

Wtedy kupiłem Vanguard 12x50 i troszkę "lata obraz", radzę jednak 10x50 i troszkę lżejszą niż moja.

:D
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko