W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
czesiu1976 napisał(a):Zbyszek a jaka jest pogoda bo słyszałem że nie zaciekawie ?? jaka woda ?? prwada to że często bura ??
Mówią tu, że ten rok może być nieciekawy, ponoć maj i czerwiec do połowy był świetny. To tak chyba jak u nas:(. Obecnie śłońce wygląda za chmur a woda, wieje kolejny dzien dosyć mocno, na tarsie nie wysiedzimy bo wiatr jest zimny ale ma być z dnia na dzien cieplej, hm woda powiedzmy, że znośna...tak jak w Bałtyku w szczycie nagrzania;)
Jednym słowem szału nie ma oby wakacje się udały bo jechać taki kawał i pogoda bałtycka ale z drugiej strony jest teraz czas na zwiedzanie bo rok temu w 35°c w cieniu masakra była
Ponoć wczoraj u mnie w domu nad Bałtykiem była lampa:). Pogoda w miare jest do zwiedzania więc jak ktoś jeszcze nie był tu i ówdzie to może to wykorzystać...nam zostaje właściwie czekanie na te 35 w cieniu:)
A sprawdzałeś czy jest ta restauracja na Camp Sirena ? jestem ciekaw czy faktycznie każdy z nas to przegapił Na kamerkach z granicy deszcz leje niedobrze się zapowiada
Na granicy juz kilka razy padało jak wjezdzałem ale za sw. rok było juz ok. Dziś niestety nie będzie ok. Prognozy sprawdzając w necie z dnia na dzien zmieniaja sie na minus a jeszcze wczoraj pokazywało, że będzie znośnie od dziś...na campie nie byłem, jak będe w pobliżu to zobacze
Witam. Wybieram się do Lokvy w ten weekend. Może ktoś jest teraz na miejscu i da znać czy woda jest ciepła w tym roku? W zeszłym roku jak byłem pod koniec sierpnia to na początku była ciepła ale po tygodniu naszedł chłodny prąd i temp wody spadła do ok 20stC.
Bo właśnie tak jest z wodą. Raz jest ciepła, raz jest zimna. W czasie mojego tegorocznego pobytu na Chorwacji temperatura morza wahała się od 19stC do 24stC. Był moment że nawet w Cetinie woda była cieplejsza . Ale dla spragnionych kąpieli cro maniaków takich jak ja i moja rodzinka nie ma żadnych przeszkód.
Przed wczoraj była chłodna, wczoraj zimna...n 14 dni pobytu w tym roku niestety woda nie dopisała, przez 8-9 dni była znośna a pozostałe niestety marnie. W tym roku to problem chyba dużej części cro:(
Crkva Svetog Vida. https://www.google.com/maps/@43.4197287 ... 704!8i4352 Przejrzałem cały wątek, ale nie znalazłem nic na ten temat. W wyszukiwarce też. Na mapie mniej więcej widzę jak tam dojechać, aczkolwiek ludzikiem za bardzo nie da się "pochodzić", więc to takie na oko. Interesuje mnie najbardziej jak długo tam się trzeba wspinać z miejsca gdzie można zostawić samochód. Zakładam, że szlak jest jakos oznaczony.
Masz podjazd na ul. Obridż II(Ruskamen) Tam gdzieś auto zostawisz. Wchodzilismy jakieś 1.5 godziny. Lekko nie było w pełnym słońcu, ale warto. Weź sporo wody!
Wejście na szczyt jest w Starej Lokvie, wjezdasz do wioski skręcając od strony Omis na Camp Sirena i jedziesz na wiaduktem do góry. Droga jest na jedno autko ale w dobrym stanie, są mijanki. W miejscowość, z której są już piękne widoki chyba najlepiej zaparkować przy cmentarzu i tam właśnie zaczyna się podejście na szczyt. Dla sprawnej osoby nie powinno to trwać długo:). Szlak jest oznaczony kolorem czerwonym, w linku jest foto odnośnie wejścia.lokva-rogoznica-mile-t35726-15.html
To może jeszcze jedno. Jak wygląda ten szlak w górnej jego częsci? Bo jak oglądam to, to mi przechodzi ochota. Wąsko, stromo..........a do Jadranu daleko.