perpecia13 napisał(a):Widzę, że nie tylko ja plany układam. Rzeczywistość zweryfikuje je bardzo dokładnie. Ale cieszę się na te widoki jak małe dziecko i nawijam jak szalona ciągle. Nawet już mój starszy syn ma dość słuchania o chorwacji. No bo opowiadanie 6 latkowi o tym wszystkim jest kipskim pomysłem no ale z braku laku lepszy 6latek niż 3latek mąż w pracy a tam zasięg kiepski i dzieci i planach uswiadamiam. A młody tylko pyta czy będą rekiny jak na Wahajah (czyt. Hawajach) bo mu kolega tak powiedział
Pewnie dzieci z wody nie wyjdą, a przynajmniej nie będą fioletwoi po 2 minutach jak to w Bałtyku u chudzielcow bywa.
U nas na 100% Omis (to akuratdo przewidzenia ) i po głębszym zastanowieniu i po waszych opiniach, Trogir. Pewnie jeszcze jakieś mniejsze miejscowości obok. No i wyspa ale to po przekonaniu się ze mnie choroba morska nie rozlozy.
czesiu1976 napisał(a):My plan mamy taki przez pierwsze dwa dni plaża,piwko,lody po przejechaniu 1500 km będę miał wstręt do auta a potem to już aktywnie
Wodospady Krka,Trogir,Split,fish picnic na Brać + Bol + Zlatni rat choć miałem plan zwiedzić wyspę samochodem ale słyszałem że problem może być z powrotem jak się nie dostanę na prom to noc pod gwiazdami,Dubrownik,Mostar,spływ Cetiną,Omiś,Makarska,Baśka voda takie są plany a jak wyjdzie zobaczymy
Jeszcze musimy zwiedzić Twierdzę Klis położona około 13 km na północny wschód od Splitu - kręcony był tu serial - Gra o tron
perpecia13 napisał(a):A moglibyście mi tak w przybliżeniu podać ile wydaje się na miejscu? Przy takim normalnym "wakacjowaniu ". Bez szaleństw ale z pozwoleniem sobie na co nieco ☺ będziemy gotować sami bo znajomi mają córkę uczulona na wiele produktów, a i mój najmłodszy do konserwatystów spożywczych się zalicza i z nowościami nie lubi się poznawać. Oczywiście 2/3 razy na jakiś obiadek skoczymy do kajpki i na jakieś wycieczki też pojezdzimy ale bez szaleństwa. Wiem ze to trudno określić ale tak w przybliżeniu w złotówkach, to ile na 8 nocy. (bez paliwa bo to mamy już odliczone)
amatus1 napisał(a):czesiu1976 napisał(a):My plan mamy taki przez pierwsze dwa dni plaża,piwko,lody po przejechaniu 1500 km będę miał wstręt do auta a potem to już aktywnie
Wodospady Krka,Trogir,Split,fish picnic na Brać + Bol + Zlatni rat choć miałem plan zwiedzić wyspę samochodem ale słyszałem że problem może być z powrotem jak się nie dostanę na prom to noc pod gwiazdami,Dubrownik,Mostar,spływ Cetiną,Omiś,Makarska,Baśka voda takie są plany a jak wyjdzie zobaczymy
Jeszcze musimy zwiedzić Twierdzę Klis położona około 13 km na północny wschód od Splitu - kręcony był tu serial - Gra o tron
Tak, kręcili tam "Grę o Tron" ale głównym miejsce gdzie kręcą ten film jest Dubrownik i okolica (Lovrijenac, Trsteno Arboretum, Lokrum (Qarth) oraz Sibenki, Split, Krka, Klis itp:). mam znajomych co byli na wycieczce śladami tego filmu:).Organizuja takie spacerki rowniez w Dubrowniku. Z tym promem to prawda, najlepiej nie planowac na ostatni prom powrotu, do tego drogi tez sa tam ciekawe:) ale oczywiście warto.Czesiu na ile jedziecie bo co kojarzę 8 dni ale patrząc na plan to chyba sie mylę:).
Co do cen to prawda, że są podobne. W restauracjach nie widzę różnicy a poziom porównując do naszych nadmorskich chyba jednak lepszy. Ceny w marketach są wyższe ale nie sa to takie ceny jak w Austrii czy Słowenii. W Lokvie nie ma gdzie wydawać kasy więc spokojnie:).
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne