Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lokva Rogoznica

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 06.04.2017 07:24

Jest dużo spokojniej niż na Bałtyku chodź wszystko zależy od aury. Najdłuższy rejs mieliśmy na archipelag Kornati z Primosten, my znieslismy to dobrze ale dla znajomych z 2 dzieci w wieku 5 i 8 był to horror:). Hi tak to jest jak się nie myśli wcześniej tylko jeździ za znajomymi wszędzie na przyczepkę:). Na Brac są to dużo krótsze rejsy - kilka km jedynie.Piekny wodospad jest w Hercegowinie-Kravica i mamy zamiar tam podjechać. Spokojnie dacie radę jechać na Krka ale podróż spokojnie zajmie Wam po 2-3 godzinki w jedną stronę. Moim zdaniem warto jechać do Trogiru nawet kosztem Splitu ale najlepiej w te dwa miejsca:) wdepnac
perpecia13
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) perpecia13 » 06.04.2017 08:26

2-3h to trochę długo. No ale na miejscu się okaże. W sumie nic na siłę :) Ale człowiek jak planuje i pierwszy raz wyjeżdża w dane miejsce to chciałby wszystko na raz zobaczyć. O Trogirze też myslelismy, ale tak jak pisałam 8nocek to nie zbyt dużo więc trzeba będzie z czegoś zrezygnować żebyi samym morzem i plaża dzieciaki się nacieszyly. Przede wszystkim maja to byc wakacje na spokojnie. Myślę, że jak tak nas dużo tam bedzie to i pewnie będzie od kogo już na miejscu dobre rady brać. No ale czuję się już choć troszkę przygotowana dzięki Wam. :)
sydonia_buu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sydonia_buu » 06.04.2017 09:11

No my też mamy dzieci - 8 i prawie 5 lat. No nas też w zeszłym roku na Bałtyku wybujało :) no ale z tego co pamiętam to rejsy w Chorwacji były bardzo łagodne. Jeżeli chodzi o statek z Lokvy to natknęłam się na forum że jest jakiś mały, z tym że opis jest z roku 2010 no i mogło się trochę pozmieniać

"napisał(a) monia85 » 13.07.2010 12:27
W ubiegłe wakacje mieliśmy okazję odbyć rejsik na wyspę Brac z miejscowości LOKVA ROGOZNICA.
Rejs odbył się małym, prywatnym statkiem na max 20 osób (statek sąsiada gospodarza, u którego mieszkaliśmy w Lokvie).
Oczywiście po wypłynięciu pomocnik pana kapitana uskutecznił poczęstunek wszelkimi alkoholami (wino, rakija lub napoje bezalk.) - i tak do pierwszego przystanku w Postirze.
Tam mieliśmy jakąś godzinkę - półtorej na zwiedzanie i plażowanie.
Dalej popłynęliśmy do laguny Pucisca i tam stacjonowaliśmy już kilka godzin.
Gospodarz przygotował nam ogromny półmisek grillowanych makreli (pycha!), których nie byliśmy w stanie zjeść:) do tego oczywiście napoje, pieczywo i sałatka. Na start były też pyszne małe rybki - Gavuni :D
W drodze powrotnej (pod koniec dnia) także alkohol do oporu :lol: oraz gratisowe spotkanie z delfinami :P
Koszt od osoby to 20 euro, ale atrakcje zapewnione na cały dzień 8)
W tym roku też wybieramy się na ten sam rejs z tym samym panem kapitanem :D
Pozdrawiam!"
sydonia_buu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sydonia_buu » 06.04.2017 09:14

Na stronie 5 tego wątku też jest o tym statku
perpecia13
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) perpecia13 » 06.04.2017 09:28

hahah po ostatnich przeżyciach boje się spojrzeć na jakikolwiek transport wodny. No ale może klimat mi pomoże! Wszystko okaże się na miejscu. Przede wszystkim chciałabym odpocząć. I mam nadzieję, że Lokva mi to umożliwi. Pewnie do zobaczenia już na miejscu bo przy tej wielkości miejscowości, nie ma szans się na siebie nie natknąć.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 06.04.2017 10:26

perpecia13 napisał(a):hahah po ostatnich przeżyciach boje się spojrzeć na jakikolwiek transport wodny. No ale może klimat mi pomoże! Wszystko okaże się na miejscu. Przede wszystkim chciałabym odpocząć. I mam nadzieję, że Lokva mi to umożliwi. Pewnie do zobaczenia już na miejscu bo przy tej wielkości miejscowości, nie ma szans się na siebie nie natknąć.

Z tym natknięciem może być problem bo jesteśmy oddaleni od siebie o parę dobrych metrów, w Twojej okolicy nie plażujemy:( a po Lokvie nie ma za wiele możliwości na spacerki bo nie ma deptaku itp. szybciej jeśli chodzi o przypadkowe spotkanie będzie w Omis:). W tym roku planuje wejść na Sv Vid bo niestety nie byłem a ponoć piękny widok:), nie lubię na urlopie wstawać o 05 nad ranem ale chyba inna godzina nie wchodzi w rachubę bo skwar jest niemiłosierny.Rafting Cetina jest w planach ale to juz cała rodziną bo na górkę moich dziewczyn nie namówię:(
sydonia_buu napisał(a):Na stronie 5 tego wątku też jest o tym statku
.
Tez czytaliśmy o tym. Zobacz kiedy to było, jeśli masz namiary na taka łajbę z Lokvy to z chęcią skorzystamy:). My niestety nie spotkaliśmy się z tym rejsem do tej pory ale może w grupie łatwiej było by coś wykombinować:).
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 06.04.2017 15:17

Patrząc na liczbę ludzi w Lokvie to cała łajba zajęta by była na 100% znalazł by się chętny przewoźnik
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 06.04.2017 16:02

Zapewne tak, dużo wygodniej jest płynąć z Lokvy, można spokojnie wypić zimne piwko czy winko...:)ale tak jak pisałem nie kojarze by coś takiego było organizowane. Dam znać jak się coś dowiem. Naklejki -magnesy zakupione macie:)?Dziś dowiedziałem się że urlop mam szanse mieć od 26 więc może wcześniej się uda wyruszyć w drogę
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 06.04.2017 16:57

Naklejki mam chyba trzy
Fajnie by było tak popłynąć z Lokvy bo kierowca zawsze musi sobie przyjemności odmawiać a tak hulaj dusza piekła nie ma :twisted:
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 06.04.2017 18:53

Co do wycieczek plany macie fajne, troche mnie zaskakuje wizyta na wodpospadach Krka bo to niezły kawałek ale oczywiście dla chcącego nic trudnego.

A może by tak na powrocie ?byłoby nawet w miare po drodze...tylko czy po takiej wycieczce będzie siła do dalszej jazdy do domu...
Piszesz że dość daleko ...mnie kusi Dubrownik a to jeszcze dalej więc zobaczymy jak bedzie.Chciałoby sie i Ston i Kupari...
Na pewno Plitwickie -to po drodze tam , myśle że nie odpuszczę też BH- Mostar ,Kravica, Blagaj ,Medjugorie - to jak na jeden dzień aż za dużo ,na Pocitelj bankowo zabraknie czasu , Trogir , Omiś , Split propozycja na kolejny dzień , fish picnic na Brać też by było miło , a gdzie Brela co by na słynną skałkę rzucić okiem , a spacer po Makarskiej ...choćby co drugi dzień wycieczka na zmianę z plażingiem to już jest aż nadto.A kolacja u Flinstonów , a spływ Cetiną ... :D
Asiu nie przejmuj się ,my też na 8 nocy bo tylko tak możemy - będzie dobrze , w końcu coś trzeba zostawić na nastepny wyjazd.A i pewnie chcąc to wszystko odwiedzić to finansowo może być zbyt duże obciążenie... :papa:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 06.04.2017 19:26

No na 8 dni to niezłe plany...Trogir i Split to spokojnie 1 dzien chodz powiem, że osobiście bym tego nie łączył. W cro jednak jest inny klimat, miedzy godz 11-17 jest patelnia a zwiedzanie w takim klimacie jest hardcorowe:), Mostar ,Kravica, Blagaj ,Medjugorie na jeden dzień podobnie tak jak piszesz czasami warto coś zostawić na kolejny raz. Moim zdaniem jesli ktoś nastawia się na zwiedzanie to najlepiej uderzyć w maju-czerwcu, nie jest jeszcze tak gorąco a i ludzi nie ma tylu. Omis podczas pobytu odiwedzamy wiele razy-resturacje, spacery, zakupy. Jest to najbliżej położone miasteczko z fajnym klimatem. Januszu z tych miejscowości co wymieniłeś najmniej nam przypadła do gustu Makarska chodź chyba najlepszego tuńczyka w cro tam jadłem. Co do Dubrownika to niestety muszę przyznać, że nie byliśmy i w tym roku stawiam sobie za pkt honorowy od razu po przyjeździe wizytę w tym miejscu. Wyjazd z samego rana:). Rzeczywistość zazwyczaj trochę odbiega od planów ale kto wie. Zobaczycie jak Wam klimat służy, czy dzieci będą chętne na wycieczki czy może będą wolały taplanie sie w wodzie nurkowanie i wyławianie muszli..dla osób pływających cro jest rajem. Znajomi nasi będąc z nami nie potrafili pływać i powiem szczerze, że się troszkę nudzili:)
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 06.04.2017 19:42

To tylko propozycje , na pewno nie do zrealizowania w całości w tak krótkim czasie , chcemy też trochę poleżeć na kamyczkach a nie z jęzorem na brodzie biegać :-)Możliwości jest wiele , w rozsądnych odległościach jest co robić ...
sydonia_buu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sydonia_buu » 06.04.2017 19:44

Kurcze a mapy google pokazują 133 km do przejechania w 1,23 h. No jeżeli to ma być 3 h w jedną i 3 w drugą to stanowczo za daleko :/ hehe tylko już dzieciom obiecałam że będą się pod wodospadem kąpać. No a z tym statkiem to byłoby rewelacyjnie wyruszyć z Lokvy, zobaczymy na miejscu, z tym że jak nie widzieliście łódki to myślę że to nieaktualne no bo gdzieś przecież musi cumować.
sydonia_buu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sydonia_buu » 06.04.2017 19:50

hehe jak zbierzemy całą wycieczkę to jeszcze może jaki statek po nas podpłynie z Omisa czy z Breli i wezmie na rejsik prosto z naszej miejscówki :)
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 06.04.2017 20:11

Można spróbować ale jak tak czytam to jak się zjedziemy to przez pierwsze dni może być ciężko za kierownicę wsiąść :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne