napisał(a) amatus1 » 06.04.2017 06:13
sydonia_buu napisał(a):My też w Lokvie będziemy
bierzecie euro czy raczej tylko karta? Euro dosyć nisko stoi no i myślę żeby zabrać jakieś 800 euro + 1000 koron czeskich + jakieś 400 kun na początek. Paliwo i winiety płacić kartą, oprócz Czech bo mi bank dwa razy przelicza (na euro a potem na korony). Czy źle myślę? Pozdrawiam
My płacimy głownie karta bo mamy najlepszy przelicznik w zeszłym roku na Mastercard mielismy 0,58-0,59, przy wypłacie z bankomatu ok 0,60-0,62 grosze. Kun w Polsce nie bierzemy bo w zeszłym roku w Słupsku stały w granicach 0,68-0,74 wiec rozbój w biały dzień. W cro wymiana w granicach w zalezności od miejsca 0,61-0,64. Gdzie sie da placimy karta- restauracja, stacja paliw itp. Euro zabieramy na zapłacenie za kwaterę plus jakieś 500 euro w portfelu. Czeskich koron nigdy nie bralismy po mimo weekendu w Pradze czy nolcegów tranzytowych. Zawsze wymienialiśmy na miejscu albo płaciliśmy kartą. Co do wycieczek plany macie fajne, troche mnie zaskakuje wizyta na wodpospadach Krka bo to niezły kawałek ale oczywiście dla chcącego nic trudnego. Radze tam jechać z samego rana by być tam na 09-10 maxymalnie bo pożniej jest maskrycznie pełno ludzi, nawet z wejściem do wody jest problem. Co do miejsca to polecam Skradin i plyniecie ok 20 minut stateczkiem, znajomi pojechali autobusem z Lozovac i marudzili ze autobusy nieciekawe i ścisk. Co do rejsu na Brac to co kojarzę nie ma rejsów z Lokvy, bynajmniej by się z tym nie spotkaliśmy, nasz gospodarz również. Najblizej jest z Omis, Brelii...