Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lokva Rogoznica

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 02.08.2013 08:47

Witam....Mam pytanie, szczególnie do Stewa, który był pierwszy raz w Hr.....A mianowicie, jakie masz odczucia po tej naszej pisaninie na temat tego miejsca......Czy my czasem nie przesadzamy w swoich zachwytach ? I czy to nasze naganianie nie jest może przesadzone ? Bardzo mnie interesuje tak kwestia, bo przecież każdy ma swoje subiektywne odczucia .....Ciekawe, czy wstrzeliliśmy się w oczekiwania innych.....Co Ty na to ? ...Pozdrawiam.....
stew666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stew666 » 02.08.2013 19:00

Skoro zostałem wywołany do odpowiedzi to może kilka słów wyjaśnienia, faktycznie to mój pierwszy wyjazd do Cro, tak więc moje "różowe okulary" i spojrzenie na ten kraj jest troszeczkę przebarwione, co nie zmienia faktu, że jest to cudowny kraj, gdzie leżąc nad pięknym lazurowym morzem, spoglądam na góry :-) Natomiast co do miejsca mojego pobytu, czyli Lokva Rogoźnica Ivaśniak, miejsce ciche, spokojne, bez gwaru i tłumów ludzi, bez szerokiej infrastruktury gastronomicznej, fajerwerków, wodotrysków itp. (żartuję) ale mnie i mojej małżonce zupełnie to nie przeszkadzało, wręcz dla nas była to zaleta. Jadąc tam dokładnie wiedziałem, czego się spodziewać, gdyż mój kolega który namówił mnie na to miejsce i kwaterę ( 3 razy tu był) wszystko mi opowiedział. Tak więc, jeśli ktoś lubi spokojne miejsca i nie przeszkadza mu brak pieknej promenady, restauracji, pizzeri, magicznych uliczek, i innych uciech to polecam. Na koniec dodam, że już rozważamy z małżonką powtórne odwiedzenie tego miejsca w przyszłym roku ;-)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 02.08.2013 21:35

Dzięki za odzew....No właśnie / Miejsce skromne, bez wodotrysków, lecz, gdy po paru razach w Hr (w różnych miejscach, pewnie bardziej prestiżowych), tam wróciliśmy, to odbyliśmy tam, można powiedzieć najlepsze wakacje. .....Niesamowicie pozytywnie nastrajająca niekomercyjność tego miejsca, spokój i brak tłumów, poza tym niesamowite widoki z górami i morzem w tle i super mini plaże......Ale zależy, kto, co lubi......nam to psi niesamowicie...Koniec rekomendacji.....Jak ktoś się namówi i wróci rozczarowany, czego nie przeczę, przepraszam :D .pozdrawiam........PS. Acha, i smokvę miałem gratis z krzaka (do oporu) :D
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 03.08.2013 10:01

Podpisuję się obiema rękami - to miejsce ma coś w sobie! :papa:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 05.08.2013 08:02

Bo my Arabesko, a właściwie Ty, a potem chyba ja, naganialiśmy najbardziej :D Ale my wiemy o co chodzi, bo jedziemy na tych samych falach......Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.08.2013 09:49

Cześć,

w tym roku w czasie jednej z wycieczek zakotwiczyliśmy w Lokvie na plaży - już na samym końcu w kierunku Makarskiej. Ale wcześniej zajrzeliśmy na tą plażę - zdjęcie z wcześniejszego postu
Obrazek
Czy ktoś może wie, co to za budowla/ruiny są na tej plaży? Mocno mnie to ciekawiło jak leżałam na materacu na wodzie :mrgreen:
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 05.08.2013 19:03

AdamSz, normalnie, aż mi się ciepło na sercu zrobiło. Dzięki :smo:

Z tego co usiłował wytłumaczyć mi nasz Gospodarz, był tam transportowany kamień z wyrobiska widocznego nad Jadranką i ładowany na statki. Jeśli ktoś ma bardziej szczegółowe informacje, to niech mnie poprawi.
przemeks1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemeks1 » 28.03.2014 13:09

Witam Wszystkich,

Czy był ktoś może w apartamentach Skalinada w Lokv'ie Rogoznicy ?
Wybieram się tam w tym roku i chciałbym zasięgnąć Waszych opinii.
Sly19805
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sly19805 » 03.06.2014 17:03

Witam przemeks1 ja również wybieram się do Skalinady w tym roku a dokładnie 3-ciego sierpnia z żoną i córką, a Ty kiedy?
przemeks1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemeks1 » 16.06.2014 10:24

Jadę tez 3-go ale lipca. Znalazłeś może gdzieś opinie na temat naszego noclegu?
brunor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunor » 16.06.2014 11:32

Dwukrotnie miałem przyjemność spędzać wakacje w Lokvie. Nie mieszkałem w interesującym Was pensjonacie, ale byłem częstym gościem ich restauracji. Jeżeli standard apartamentów jest na poziomie prowadzonej restauracji, to według mnie, naprawdę nie macie się czego obawiać i czym martwić. Przeznaczcie ten czas na czytanie forum i przygotowanie sobie miejsc i atrakcji, które możecie zobaczyć na miejscu i w okolicy.
Polecam popołudniowy spacer na górę Sv. Vid - widoki podobne do tych z Sv. Jure ( jak znajdę, to wrzucę i zachęcę Was zdjęciami do wyprawy).
brunor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunor » 16.06.2014 19:49

obiecane zdjęcia:

tablica informacyjna
Obrazek

początek ścieżki
Obrazek

Lokva Rogoznica, Ivasnjak, Medići i zupełnie na końcu Mimice
Obrazek

widok na Ruskamen
Obrazek

tu miało być widać Sv.Jure, ale jest jak jest
Obrazek
ścieżka u szczytu
Obrazek

kapliczka na szczycie...pod wieczór zamknięta
Obrazek

polecam :hut:
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 16.06.2014 21:18

Gdzie to początek tej wyprawy, w Lokvie?
brunor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunor » 17.06.2014 08:09

Za Lokvą w górę i dalej jeszcze za cmentarz, prawie do końca asfaltu - jest tam przy drodze parking na 2 (dosłownie dwa) auta i znak.
Polecił i poprowadził mnie crono w tym wątku: https://www.cro.pl/lokva-rogoznica-mile-t35726-15.html
Misiek78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Misiek78 » 22.06.2014 19:06

Ja będę w Lokvie od 12-go lipca, teraz już wiem co tam zobaczyć, a myślałem że nic ciekawego tam nie ma i że główną zaletą jest położenie, świetne miejsce na wypady, a jednak nie :D
Dzięki za informację i pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne