Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lokva Rogoznica

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 27.07.2012 08:36

kresk@ napisał(a):A do tego jeszcze ten pożar w Chorwacji.
:roll:

Kochana ! Pożary w Chorwacji zdarzają się praktycznie co roku ,tam upały ,sucho więc wystarczy maciupka iskierka ,szkło ,niedopałek ,żar z niedogaszonego grilla i wsio leci :? Ale spoko ,teraz pożary są w północnej części co ciebie nie dotyczy :) Jedż ,relaksuj się ,napawaj swe oczy widokami i nie myśl co będzie :D Na pewno będzie super !!! :hearts:

Takiego grilla maja w Mladinie i o dziwo jak w Polsce przygotowanie mięsa zabiera nam co najmniej 30-40 min tak tam mięso upiekło się w 15 min :lol:

Obrazek

To nasz Apartament "Mladina" widziany z jednej z plaż . Te skały z tyłu dają i robią niesamowite wrażenie :D

Obrazek

A to ogólnie dostępny taras ,gdzie można podziwiać fantastyczne widoki ,zjeść i zawsze po południu jest na nim cień :lol: Myśmy mieli apartament bez tarasu ,więc to był nasz taras,tam siedzieliśmy ,jedliśmy i piliśmy kawki :)Ooo ! nawet stoi moja filiżanka i lornetka :) Dla tych co mają apartamenty bez tarasów ,są tam sznurki gdzie można suszyć swoje rzeczy .

Obrazek
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 27.07.2012 17:28

brunor napisał(a):
arabesqa74 napisał(a):... przy kontenerze na wprost.

- czyżby tutaj ? Klik
:)

Nie, tu:
http://www.adriatic.hr/hr/hrvatska-dalmacija-omis-lokva-rogoznica/smjestaj/2762
:D
brunor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunor » 27.07.2012 21:20

arabesqa74 napisał(a):...Nie, tu:

Dziękuję - link dodałem do ulubionych, na pewno z niego skorzystam.
...moja rodzina jest tylko trzyosobowa, ale tak nam sie spodobało w Lokvie, że wynajmujemy 6-osobowy apartament już drugi rok z rzędu (ten z mojego linku). :)

...btw - już w niedzielę sprawdzę, czy zdjęcia Caliberki są prawdziwe. :wink:
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 27.07.2012 22:20

Kurczę, a my jeszcze 2 tygodnie :lol: :lol: :lol:
Ale jutro na pocieszenie Chorzów i Festiwal Ryśka Rydla :wink:
Karolex
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolex » 28.07.2012 00:02

Byliśmy w Lokvie 2 lata temu, był spokój, cisza, jednak nasz apartament był niezbyt dobrze usytuowany (koło restauracji Kod mi je), mam ofertę apartamentu z tej części co się wjeżdża od Omisa, przy tej ładnej plaży, jest napisane, że od morza 120 m, myślicie, że to może być bardzo daleko przy takiej odległości? I czy jest w tej części jakieś miejsce żeby wieczorem sobie pochodzić?
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 28.07.2012 10:13

Ooo to faktycznie budynek przed nami ,ja widziałam z niego chyba tylko dach :lol:
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 28.07.2012 10:17

brunor napisał(a): tak nam sie spodobało w Lokvie, że wynajmujemy 6-osobowy apartament już drugi rok z rzędu (ten z mojego linku). :)

...btw - już w niedzielę sprawdzę, czy zdjęcia Caliberki są prawdziwe. :wink:

Powiem ci ,że my na pewno jeszcze się do Lokvy wybierzemy ,bo nam też się spodobała :D
Życzę wam pogody i miłego pobytu :P Jeju ! aż wam zazdroszczę ,bo tu tak goraco :? tam jakoś mi ten skwar nie przeszkadzał ,a tu po prostu padam na pysk :?
kresk@
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresk@ » 29.07.2012 08:14

Caliberka, dzięki za Twoje informacje.
Mam nadzieję, że po powrocie będę tak samo zachwycona jak Ty.
Póki co im bliżej wyjazdu tym więcej adrenalinki.
Dalej mam dylemat finansowy- nie znam cen chorwackich i nie wiem ile tych kun w gotówce powinnam mieć, a nie chciałabym ich znacznego nadmiaru po powrocie.
Z tego co zrozumiałam w Omis jest możliwość wymiany złotówek na kuny więc ewentualnie tę opcję zastosuję.
I jeszcze jedno pytanie z serii dziwnych: czy w Chorwacji jest jogurt naturalny- bo nie wyobrażam sobie innego śniadania :D
Mrożone frytki też mam nadzieję, że są dostępne- to z kolei dla mojej młodzieży. A będąc w temacie frytek i kontekście Mladiny to czy kuchenka jest wyposażona w piekarnik, w którym to te frytki można by upiec ?

Póki co dziś moja ostatnia doba w pracy i od jutra urlop i nasze przygotowania do wyjazdu.
Mamy zamiar jechać przez Słowację i Węgry, gdzie planujemy nocleg. :D
No chyba, że nam się szybko przejedzie i załapiemy wieczór na terenie Chorwacji :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.07.2012 09:00

kresk@ napisał(a):nie wiem ile tych kun w gotówce powinnam mieć, a nie chciałabym ich znacznego nadmiaru po powrocie.
Z tego co zrozumiałam w Omis jest możliwość wymiany złotówek na kuny więc ewentualnie tę opcję zastosuję.
I jeszcze jedno pytanie z serii dziwnych: czy w Chorwacji jest jogurt naturalny- bo nie wyobrażam sobie innego śniadania :D
Mrożone frytki też mam nadzieję, że są dostępne- to z kolei dla mojej młodzieży.

Moim zdaniem najlepiej wyjąć kuny z bankomatu. I nie chodzi tu o oszczędności typu 30 zeta. Po co wieźć gotówkę, można ja zgubić lub coś takiego. Z kartą nie ma problemu. Chcesz mieć na początek to kup sobie 200 i ok. W Omisu pobierzesz. Takie jest moje zdanie.
Co do produktów to Cro jest w Europie :) Tam jest to co u nas :)
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 29.07.2012 09:15

kresk@ napisał(a):nie wiem ile tych kun w gotówce powinnam mieć, a nie chciałabym ich znacznego nadmiaru po powrocie.
Mrożone frytki też mam nadzieję, że są dostępne- to z kolei dla mojej młodzieży.

Ja już wcześniej pisałam ,że nie opłaca się zabierać kun z Polski ,tak jak pisze bocian jakąś garstkę na kawę lub pierwsze małe zakupki .W takim przypadku jest również szansa ,ze nie zostaniesz z kunami co nam się idealnie udało.
Jogurt naturalny jest jak najbardziej ,obkładałam nim moją nieco poparzoną słońcem córkę :lool: Jest wszystko to co u nas :wink: Niestety w Mladinie nie ma piekarników w apartamentach ,ale być może mają właściciele na dole :roll: Zawsze jest opcja usmażenia na patelni :wink:
Ostatnio edytowano 29.07.2012 09:23 przez caliberka, łącznie edytowano 1 raz
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 29.07.2012 09:21

Karolex napisał(a):Byliśmy w Lokvie 2 lata temu, był spokój, cisza, jednak nasz apartament był niezbyt dobrze usytuowany (koło restauracji Kod mi je), mam ofertę apartamentu z tej części co się wjeżdża od Omisa, przy tej ładnej plaży, jest napisane, że od morza 120 m, myślicie, że to może być bardzo daleko przy takiej odległości? I czy jest w tej części jakieś miejsce żeby wieczorem sobie pochodzić?

Myślę,że 120 metrowy spacerek to samo zdrowie ,szczególnie ,ze większość z nas porusza się głównie autami :) Kwestia tylko czy idziemy po terenie umiarkowanie wzniesionym ,czy po pionowej ścianie ,a takie uliczki też tam są :wink: Akurat części ,która znajduje się przed tunelem to w ogóle nie zaliczyliśmy także ci nie powiem czy tam jest gdzie pospacerować :roll:
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 29.07.2012 09:28

Popieram wypowiedź Bociana, nie kupuj żadnych kun w Polsce, tylko płać gdzie sie da kartą, a w ostateczności "ściana" w Omisiu :lol:
Nie stresuj się, na pewno Ci się spodoba :hearts:
Wrzucaj tematy, które Cie nurtują w "szukajkę" na forum.
TU są wszystkie odpowiedzi.
Udanego urlopu!!! :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.07.2012 09:46

caliberka napisał(a):
Karolex napisał(a):Byliśmy w Lokvie 2 lata temu, był spokój, cisza, jednak nasz apartament był niezbyt dobrze usytuowany (koło restauracji Kod mi je), mam ofertę apartamentu z tej części co się wjeżdża od Omisa, przy tej ładnej plaży, jest napisane, że od morza 120 m, myślicie, że to może być bardzo daleko przy takiej odległości? I czy jest w tej części jakieś miejsce żeby wieczorem sobie pochodzić?

Myślę,że 120 metrowy spacerek to samo zdrowie ,szczególnie ,ze większość z nas porusza się głównie autami :) Kwestia tylko czy idziemy po terenie umiarkowanie wzniesionym ,czy po pionowej ścianie ,a takie uliczki też tam są :wink: Akurat części ,która znajduje się przed tunelem to w ogóle nie zaliczyliśmy także ci nie powiem czy tam jest gdzie pospacerować :roll:

Chodzi o tunel na Jadrance czy tunel burzowy pod Jadranką?
kresk@
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresk@ » 29.07.2012 11:06

Ja przepraszam za moje wszystkie śmieszne pytania, ale to mój pierwszy raz :oops: .....i choć trochę chcę być przygotowana na ewentualne niespodzianki.
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 30.07.2012 15:42

kresk@, myślę, że za pierwszym razem, każdy z nas zadawał głupie pytania, chociaż może nie każdy się przyzna :lol: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne