Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lokva Rogoznica

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2012 15:44

caliberka napisał(a):Mam jednak zapytanie : czy ktoś z was zna najkrótszą trasę z Warszawy - do tej miejscowości

Temat "trasa Warszawa - Chorwacja" jest tu i tam znajdziesz najlepszą dla siebie opcję :wink:
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 15.05.2012 18:30

szaki17 napisał(a):
caliberka napisał(a):Mam jednak zapytanie : czy ktoś z was zna najkrótszą trasę z Warszawy - do tej miejscowości

Temat "trasa Warszawa - Chorwacja" jest tu i tam znajdziesz najlepszą dla siebie opcję :wink:

Dzięki :) kolega z forum był tak miły ,ze mam już dokłądnie opisaną trase od -do :lol:
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 16.05.2012 15:07

BOLETUS napisał(a): Dziś sobie wydrukowałem czystą listę rzeczy, które zabieramy ze sobą. (mamy taką, opracowaną 2 lata temu i według niej pokujemy się w Polsce i w Chorwacji kiedy wracamy) Bardzo ułatwia sprawę. .

Może jakaś podpowiedż co warto zabrać a o czym zapomnieć :lol: Ja niestety przeważnie zabieram za dużo :? a że jedziemy w 4 dorosłe osoby to trzeba się na pewno ograniczyć :wink:
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 16.05.2012 15:21

kresk@ napisał(a):Witam
Będziemy mieszkać w Mladinie- może ktoś podzieli się wrażeniami
Pozdrawiam :)

A w jakim terminie tam się wybieracie ? bo my też będziemy w tym apartamencie od 7-17 lipca :D
Milka.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Milka. » 16.05.2012 21:35

caliberka napisał(a):
BOLETUS napisał(a): Dziś sobie wydrukowałem czystą listę rzeczy, które zabieramy ze sobą. (mamy taką, opracowaną 2 lata temu i według niej pokujemy się w Polsce i w Chorwacji kiedy wracamy) Bardzo ułatwia sprawę. .

Może jakaś podpowiedż co warto zabrać a o czym zapomnieć :lol: Ja niestety przeważnie zabieram za dużo :? a że jedziemy w 4 dorosłe osoby to trzeba się na pewno ograniczyć :wink:

Caliberko, jeśli masz problem z kręgosłupem jedżcie przez Austrię -Zagrzeb i na A2 (autostradę) :) Jeśli pytasz co zabrać: na pewno picie, ze 2 zgrzewki wody bo jest droga. Ja zawsze (przy dorosłych osobach) zabieram pieczywo tostowe, ser żółty w całosci i jakiś kawał zapaczkowanej wedliny-szynki, parówki-berlinki, serki topione, sucha kiełbasa, kabanos: przydadzą się do tostów na gorąco z patelni na sniadanie. W Cro genialne i tanie są ziemniaki, jajka, mleko, pieczywo, arbuzy, melony winogrona a na wieczór: orechowica!!!. Raz dziennie trzeba "coś" wszamać w knajpce, wieczorem zwyke robi się ryby na grilu itp. Koniecznie wezcie buty gumowe do wody(w rogoznicy jest mnóstwo kolczatek...no i niestety woda tam jest zimna :) dużo zimnych prądów tam wypływa
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 16.05.2012 22:05

Uważam że woda jest dużo cieplejsza niż w Omiś-u . Wypowiadałem się o Lokvie na stronie 4 tego postu , może warto poczytać to co napisane wcześniej ?
Pozdro. Udanych wakacji :lol:
good_day
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) good_day » 17.05.2012 06:32

My w tym roku wybieramy się do Chorwacji pierwszy raz. Padło na Lokvę Rogoznicę i hotel Holiday Village Sagitta. Jedziemy na początku czerwca.

Ponieważ jedziemy z trójką naszych dzieciaczków (6; 4; 0,7) zastanawiam się czy w okolicy tego hotelu jest jakieś miejsce gdzie dzieciaki mogłyby pojeździć na rolkach, lub rowerze? Nie wiem czy jest sens zabierać rolki, ale gdyby było gdzie z nich skorzystać z pewnością dzieci byłyby zachwycone.

Czy można tam w okolicy wypożyczyć rowerki dla maluchów? (jeśli tak proszę o informację w jakiej cenie)- zawsze to łatwiej niż targać je ze sobą z Polski.

Może ktoś z Was wybiera się do Lokvy Rogoznicyw tym samym okresie?

Pozdrawiam
brunor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunor » 17.05.2012 07:42

Milka. napisał(a):...no i niestety woda tam jest zimna :) dużo zimnych prądów tam wypływa

ja też się nie zgodzę z tym twierdzeniem, porównanie mam do Ciovo od strony morza (Okrug Gornji) i do Petrćane, gdzie woda była zimniejsza. Jedynie na plaży w Nin była cieplejsza. W Lokvie nie ma żadnych prądów - przynajmniej ja ich nie wyczułem - lubię wypływać dość daleko od brzegu i nie miałem kłopotu z powrotem na brzeg. Jedynie wiatr, przeważnie z kierunku południowego może przywiewać zimny nurt podwodnego źródła słodkiej wody zlokalizowanego gdzieś za Pisak,
... ale gdyby tak było, wtedy reszta wczasowiczów od Pisaka do Omiśa musiałaby narzekać na zimną wodę.
brunor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunor » 17.05.2012 08:06

good_day napisał(a): ...jakieś miejsce gdzie dzieciaki mogłyby pojeździć na rolkach, lub rowerze?

Jeśli takiego miejsca nie ma przy samym hotelu, to na rolkach dzieci nigdzie w okolicy nie pojeżdżą. Wziąłem rolki w tamtym roku dla siebie i syna, ale nie było warunków i tylko szkoda było miejsca w aucie, rowery też odpadają (dla dzieci), bo okolica jest dość stroma.Dla dzieci proponuję wziąć badminton, frisby, bule, latawce (do tego zestawu miałem jeszcze wędki).
Mojemu synowi spodobało się wieczorne wędkowanie, na resztę zabaw nie miał ani czasu, ani siły - morze i słońce to wszystko co mu było potrzeba do szczęścia.
grzegorz158
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz158 » 17.05.2012 08:25

Czesc, właśnie się zarejestrowałem i jestem z wami :) Nazywam się Grzegorz, 3 czerwca ruszamy ze znajomymi (w 4 osoby) do Lokvy Rogoznicy (lub Rogoznickiej). Od około półtora miesiąca czytam forum, wybrałem Lokve ponieważ wydaje mi się dobrą bazę wypadową. Mieszkać będziemy w Villi Mira, miejsce opisywane na forum pozytywnie więc myślę że to dobry wybór :) Ciekawy jestem czy pogoda dopisze i temperatura wody nie odstraszy bo narazie nie wygląda to różowo. Mam nadzieję, że w tym terminie będzie można skorzystać z rejsu stateczkiem organizowanym przez "kapitana" z Lokvy, o którym Pisaliście wsześniej.
good_day
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) good_day » 17.05.2012 08:30

brunor napisał(a):...Mojemu synowi spodobało się wieczorne wędkowanie...

A czy do wędkowania w Chorwacji potrzebne są jakieś uprawnienia, typu karta wędkarska, lub pozwolenia lokalne? Na co wędkowałeś? I co udało się złapać?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.05.2012 09:00

good_day napisał(a):A czy do wędkowania w Chorwacji potrzebne są jakieś uprawnienia, typu karta wędkarska, lub pozwolenia lokalne? Na co wędkowałeś? I co udało się złapać?

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=15402
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30750
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=36079
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 17.05.2012 09:26

Milka. napisał(a):Caliberko, jeśli masz problem z kręgosłupem jedżcie przez Austrię -Zagrzeb i na A2 (autostradę) :)

Ok super ! dzięki za podpowiedz :P Na pewno z mężem przestudiujemy wszystkie możliwe opcje ,ale wasze podpowiedzi bardzo to ułatwiają :)

I wielkie dzięki za szczegółowy opis co do jedzonka :P A czy na granicach nie ma problemu z wiezieniem papu :roll:
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 17.05.2012 09:31

grzegorz158 napisał(a): Ciekawy jestem czy pogoda dopisze i temperatura wody nie odstraszy bo narazie nie wygląda to różowo. Mam nadzieję, że w tym terminie będzie można skorzystać z rejsu stateczkiem organizowanym przez "kapitana" z Lokvy, o którym Pisaliście wsześniej.

W tym roku to w ogóle jakieś anomalie haha :) niedawno pokazywali Chorwację zasypaną śniegiem :lol: U nas w Zakopcu też podobno spadł snieg ,dlatego w centrum też się bardzo ochłodziło ,dzisiaj rano było u mnie 7 stopni 8O

A co do Fish Picniku stateczkiem to tez się wybierzemy na 100 % :P
Ostatnio edytowano 17.05.2012 09:39 przez caliberka, łącznie edytowano 1 raz
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 17.05.2012 09:34

Milka. napisał(a): Koniecznie wezcie buty gumowe do wody(w rogoznicy jest mnóstwo kolczatek...

Ale takie typowe buty gumowe czy raczej te plastikowe klapeczki takie z paseczkiem na piętę wystarczą :roll: bo w typowych gumowcach nie wyobrażam sobie pływania haha :lol:

A co do temperatury wody to i tak na pewno będzie cieplejsza niż w naszym Bałtyku ,więc spoko 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne