Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lokva Rogoznica

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baak4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baak4 » 03.08.2011 20:00

jeszcze 8 godzin i WYJAZD :lol:
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 12.08.2011 20:26

baak4 napisał(a):jeszcze 8 godzin i WYJAZD :lol:

Podpisuję się pod tym postem. Siedzę na tarasie, złapałem kawałek internetu i faktycznie mam 8-10 godzin do wyjazdu, ale z powrotem do kraju.
Lokva mnie zaskoczyła pod wieloma względami, zarówno pozytywnie jak i negatywnie. Ogólnie było ok. To był mój siódmy wyjazd do CRO. Czy ostatni? Okaże się za rok. Po powrocie obiecuję małą relację. Na razie wracam do pakowania i pozdrawiam ze słonecznej Lokvy.
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 12.08.2011 20:30

christo1250 napisał(a):A ja trochę z innej beczki. Czy ktoś z bywalców Lokvy orientuje się gdzie można dobrze zjeść ryby lub owoce morza. Krótko mówiąc czy zna jakąś konobę godną polecenia w okolicy?

Nikt się nie odezwał, więc sam sobie odpowiem. Restauracja nazywa się KOD MIJE i jestg ok. 1 km od Camp Sirena w stronę Omis'a. Ceny...? no cóż. Szczególnie tanio nie jest, ale Lignie z grilla są super. Można też skosztować ostryg. Ja osobiście polecam.
jakubklecel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubklecel » 14.08.2011 13:01

witam, dziś w nocy wróciłem z Lokvy Rogoźnicy, byłem dwa tygodnie plus kilka wycieczek, (Krka, Szybenik, Split, Trogir, Makarska, Omisz i dwa rejsy, jedn na Bracz, a drugi na Hvar +Bol). Chętnie udzielę odpowiedzi i podzielę się spostrzeżeniami. Byłem pierwszy raz w Chorwacji ale na pewno nie ostatni, piękny kraj, wspaniali ludzie, za rok dalej na południe, Orebić, może Korczula. Pobyt był intensywny ale na plaży też poleżeliśmy. Tak więc czekam na ewentualne pytania.
annte
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) annte » 14.08.2011 16:10

Ja też właśnie wróciłam :) Relacja póżniej bo padam po ponad 30 h jazdy :) ale było warto, oj było.
KUCYNKA1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KUCYNKA1 » 14.08.2011 20:09

WITAM WSZYSTKICH,DLA KTÓRYCH URLOP SIĘ JUŻ SKOŃCZYŁ :( !!! MY WYBIERAMY SIE PO RAZ PIERWSZY DO CRO I WSZYSTKIE AKTUALNE PORADY SĄ W CENIE!A ZATEM PYTANKA!!!
-PODAJCIE NAMIARY NA FAJNE KWATERY, TEŻ MYŚLIMY O ROGOZNICY LUB PRIMOSTEN LUB OKOLICY!
-INTERESUJE MNIE REJS NA HVAR(CENY, ATRAKCJE, CO WARTO ZOBACZYĆ)
-CZY WY TEŻ JECHALIŚCIE W CIEMNO? CZY PROBLEM JEST ZNALEŹĆ KWATERĘ?
DZIEKI ZA ODPOWIEDZI! CZEKAM NA INFO: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl, lub na forum dla wszystkich!
pozdrawiam
annte
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) annte » 15.08.2011 08:11

KUCYNKA1 napisał(a):WITAM WSZYSTKICH,DLA KTÓRYCH URLOP SIĘ JUŻ SKOŃCZYŁ :( !!! MY WYBIERAMY SIE PO RAZ PIERWSZY DO CRO I WSZYSTKIE AKTUALNE PORADY SĄ W CENIE!A ZATEM PYTANKA!!!
-PODAJCIE NAMIARY NA FAJNE KWATERY, TEŻ MYŚLIMY O ROGOZNICY LUB PRIMOSTEN LUB OKOLICY!
DZIEKI ZA ODPOWIEDZI! CZEKAM NA INFO: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl, lub na forum dla wszystkich!
pozdrawiam

Witam!
Ja z czystym sumieniem mogę Ci polecić kwaterę u Pani Mariji w Lokvie https://rezerwacja.casamundo.pl/housein ... arent_id=0 Apartamenty są bardzo czyste i przyjemne, klimatyzacja w salonie wystarcza na wszystkie pokoje a Pani Marija to cudna kobita. Jedynym minusem jest zejście do morza, po prostej to jest może z 200 m, ale tak naprawdę potrzeba około 15 minut aby dojść na plażę. My jeździliśmy autem na plażę kawałeczek dalej. Z tego co wiem w domu, w którym mieszkaliśmy wszystkie apartamenty są teraz wolne, więc polecam. Rozmawialiśmy z ludźmi z centralnej Polski, którzy przyjechali do Cro w ciemno i mieli niewielkie problemy ze znalezieniem kwatery, fakt faktem znaleźli, ale za grube pieniądze, musieli się zdecydować, bo było już późno i płacili po 85 euro za dobę, nie zostali też tyle dni ile chcieli, bo akurat ta kwatera była już w późniejszym czasie zarezerwowana. Nie wiem jak teraz się to przedstawia, ale sezon pomału się kończy, więc pewnie będzie więcej wolnych apartamentów.
Na Hvar wybieraliśmy się ale nie dotarliśmy, więc nie wiem, jak się kształtują ceny.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 22.08.2011 00:59

KUCYNKA1 napisał(a):WITAM WSZYSTKICH,DLA KTÓRYCH URLOP SIĘ JUŻ SKOŃCZYŁ :( !!! MY WYBIERAMY SIE PO RAZ PIERWSZY DO CRO I WSZYSTKIE AKTUALNE PORADY SĄ W CENIE!A ZATEM PYTANKA!!!
pozdrawiam

Kucynka nie będziesz miała żadnych problemów ze znalezieniem kwater. Ja byłem w CRO od 5 sierpnia do wczoraj. Na początku mojego pobytu, wolnych kwater w dobrych miejscach i cenach było malo, ale około 15 sierpnia jadąc Jadranką do Dubrownika, stało całe mnóstwo naganiaczy z napisem "APARTAMNI FREE" > Więc śmiało jedź w ciemno. W Pisaku, gdzie byłem, mogę polecić dwie kwatery www.inet.hr/~loana/ i http://www.pisak-dalmatia.com/?page_id=112
leoligot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoligot » 22.08.2011 08:24

Witam-ja polecam Rogoźnicę,a szczrgólnie Lozica Uvala ,jest super.a do Primosten rzut beretem. O tej porze,kwaterą nie zaprzątaj sobie główki-wjeżdzaj do miejscowości ,szukaj,pytaj o Lozica Uvala i stań autkiem przy śmietniku .Rozejrzyj się-wkołó pełno apartmanów,co najmniej połowa powinna już być pusta.Spokój,a wszędzie blisko-po mojemu będziesz zadowolona . Życzę super odpoczynku .Mój wyjazd niepewny(urlop)
jakubklecel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubklecel » 25.08.2011 21:22

nie o tą Rogoźnicę chodzi, ale też pięknie :)
jakubklecel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubklecel » 25.08.2011 21:37

a wspominając swój pobyt w Lokvie, podzielę się fotkami

główna plaża
Obrazek
jakubklecel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubklecel » 25.08.2011 21:46

można znaleźć mniej tłoczne miejsca na plażowanie
Obrazek

można mieć taki widok z plaży
Obrazek

tu można bawić się w szukanie krabów
Obrazek

a to położenie Lokvy
Obrazek
annte
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) annte » 25.08.2011 22:39

Lokva Rogoznica jest świetna dla tych, którzy chcą uniknąć tłumu i gwaru turystów i odpocząć na plaży. Jeśli ktoś woli tłumniej niech się wybierze na plażę przy barze Artina Beach, im bardziej w lewo od tej plaży tym mniej plażowiczów. Można też sobie wybrać czy wolimy plażę z drobnymi kamykami, większymi kamieniami, skałami czy może wszystko w jednym :). Widoki są niesamowite i żadne zdjęcie nie odda uroku tego miejsca. W małym sklepiku można nieżle się zaopatrzyć, a jadąc w stronę Omisza można zachaczyć o Studenac. Za małym sklepikiem jest poczta, więc pocztówki do Polski można śmiało słać :) Dojście do plaźy pod Jadranką dwoma tulenami, bądż stromymi zejściami. Nie jest to jakoś strasznie niedogodne, przynajmniej takie nie było dla nas. W Lokvie moźna też dobrze zjeść. Polecam pizzerię parę kroków w stronę Makarskiej od małego sklepiku, nie pamiętam nazwy, ale karmią nieżle. Przy zejściu na camp restauracja Plani Rat. Ceny do końca nie zachęcają, ale smacznie i klimatycznie. Lokva to też świetne miejsce wypadowe, niedaleko do Makarskiej, Splitu, Omisza, Trogiru.
A skoro mowa o Omiszu.
Będąc w Omiszu proponuję wybrać się na małą wycieczkę! W Omiszu jadąc w stronę Splitu neleży skręcić w prawo przed mostem (za neiszczęsnym przejściem dla pieszych kierowanych przez policjantów (kadetów))???)i kierować się w stronę kanionu Cetiny. Należy jechać w górę serpentynami i się broń Boże nie zrażać. Na samym szczycie góry u pewnych państwa, sprzedających przed domem świeże owoce i warzywa można kupić niesamowite chorwackie trunki i poczuć klimat tych piwniczek z beczkami wina i suszącej się pod sufitem szynki. Polecam serdecznie!Warto dla widoków, klimatu i zakupów :) a jak napomkniecie, że jesteście z Polski gwarantuję tym bardziej gorące przyjęcie :)
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 26.08.2011 11:35

Ante po ile rakija u tych Państwa?
annte
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) annte » 26.08.2011 13:01

henius34 napisał(a):Ante po ile rakija u tych Państwa?

Heniuś
Po 40 kun butelka. My się skusiliśmy na taką z malinami i rozmarynem. No i jeszcze butelka Proszku i likieru wiśniowego.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne