Lednice napisał(a):A dlaczego ma być Dalmacja
Istria i Kvarner też nie są kulawe
Ja bym na twoim miejscu poszedł do miejsca zwanego księgarnią, kupił przewodnik po Chorwacji, poczytał,
znalazł kilka miejsc, które TOBIE wpadną w oko,
a potem się dopytał o szczegóły.
Wybierz kilka miejsc, które TWOIM zdaniem trzeba zobaczyć. Wszystkiego się nie da.
Tyle o zwiedzaniu
Na forum poszukaj informacji praktycznych i pooglądaj relacje, poczytaj
MUSISZ najpierw mieć wiedzę o kraju, potem coś z sensem planować
Możesz też pójść do biura podróży, kupić pobyt z dojazdem i o nic się nie martwić
PS: nie ma takiego miejca w Dalmacji, żeby było blisko do WSZYSTKICH atrakcji.
Ładnie jest wszędzie, ale jeden lubi miejscowość, żeby się dużo działo,
inny ucieka przed tłumem i szuka ciszy oraz spokoju.
Jak mamy coś doradzić, jak nie wiemy, co lubisz
travel napisał(a):Uwielbiam takie porady
travel napisał(a):Jestem za Dalmacją - Dalmacja, Dalmacja to najpiękniejsza Chorwacja.
travel napisał(a): polecam Zaostrog - małą mieścinę z ładnymi plażami z otoczaków, klasztorem , deptakiem i różnościami dla turystów. Przybliżone odległości do atrakcji:
Split -120km,
Trogir-trochę za Splitem ,
Dubrownik-120km ,
Makarska -30km
Mostar-90km(to w Bośni)
Drwenik- 5km (prom na Hwar)
travel napisał(a):Uwielbiam takie porady .Troszkę się zdenerwowałam, sorry. Nie gaśmy w człowieku zapału.
Lednice napisał(a):120 kilometrów to nie jest blisko,
może autostradą, ale Jadranką to kilka godzin w jedną stronę,
a nie każdy lubi wstawać o 6 rano na urlopie
Dalmację trudno wrzucać do jednego worka,
tak samo Istrię czy Kvarner
W zasadzie ładnie jest wszędzie, ale diabeł tkwi w szczegółach
marze_na napisał(a):travel napisał(a):Uwielbiam takie porady .Troszkę się zdenerwowałam, sorry. Nie gaśmy w człowieku zapału.
Bez przesady. Lednice ma sporo racji. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania i to co podoba się mnie nie koniecznie przypadnie do gustu innym. Kiedyś (2010 r.) zdecydowaliśmy się spędzić tydzień ulopu w Orebicu, bo taki zachwalany był na forum. I co? Do dziś się zastanawiam co w tym Orebicu takiego fajnego , chyba tylko bliskość Korculi . Podobnie mam z Primostenem, który ma tu mnóstwo fanów, a mi zupełnie nie przypadł do gustu.
Sama swoją przygodę z Chorwacją zaczynałam od przejrzenia przewodnika i nie uważam, żeby ta rada była niewłaściwa . Potem trafiłam na forum. Teraz śledzę wybrane relacje, wynotowuję miejsca, które podobają mi się w opisach i na zdjęciach innych forumowiczów i na tej podstawie określam swoje wakacyjne cele.
Dalmacja? Chorwacja to nie tylko Dalmacja.
rodaivuk napisał(a):Orebić to nie tylko Korcula. To punkt wypadowy na cały pólwysep. A tam jest co zobaczyć...
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko