Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bunio997
Autostopowicz
Nieprzeczytany postnapisał(a) bunio997 » 12.11.2013 16:08

Witam forumowiczów. Otóż mam dylemat. Wybieram się w następnym roku do Chorwacji. I o to moje pytanie nie wiem gdzie się zabrać. Wiem tyle że jadę do Dalmacji, ale nie wiem do jakiej miejscowości. Proszę o pomoc. Gdzie pojechać tak aby było ładnie i blisko to wszystkich Dalmackich atrakcji ?? Pozdrawiam ;D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2013 16:59

A dlaczego ma być Dalmacja :?:

Istria i Kvarner też nie są kulawe :roll:

Ja bym na twoim miejscu poszedł do miejsca zwanego księgarnią, kupił przewodnik po Chorwacji, poczytał,
znalazł kilka miejsc, które TOBIE wpadną w oko,
a potem się dopytał o szczegóły.
Wybierz kilka miejsc, które TWOIM zdaniem trzeba zobaczyć. Wszystkiego się nie da.
Tyle o zwiedzaniu :wink:

Na forum poszukaj informacji praktycznych i pooglądaj relacje, poczytaj :!:

MUSISZ najpierw mieć wiedzę o kraju, potem coś z sensem planować 8)

Możesz też pójść do biura podróży, kupić pobyt z dojazdem i o nic się nie martwić :roll:

PS: nie ma takiego miejca w Dalmacji, żeby było blisko do WSZYSTKICH atrakcji. :wink:
Ładnie jest wszędzie, ale jeden lubi miejscowość, żeby się dużo działo,
inny ucieka przed tłumem i szuka ciszy oraz spokoju.
Jak mamy coś doradzić, jak nie wiemy, co lubisz :?: :roll:
Ostatnio edytowano 12.11.2013 17:33 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.11.2013 17:29

travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 25.11.2013 19:19

Lednice napisał(a):A dlaczego ma być Dalmacja :?:

Istria i Kvarner też nie są kulawe :roll:

Ja bym na twoim miejscu poszedł do miejsca zwanego księgarnią, kupił przewodnik po Chorwacji, poczytał,
znalazł kilka miejsc, które TOBIE wpadną w oko,
a potem się dopytał o szczegóły.
Wybierz kilka miejsc, które TWOIM zdaniem trzeba zobaczyć. Wszystkiego się nie da.
Tyle o zwiedzaniu :wink:

Na forum poszukaj informacji praktycznych i pooglądaj relacje, poczytaj :!:

MUSISZ najpierw mieć wiedzę o kraju, potem coś z sensem planować 8)

Możesz też pójść do biura podróży, kupić pobyt z dojazdem i o nic się nie martwić :roll:

PS: nie ma takiego miejca w Dalmacji, żeby było blisko do WSZYSTKICH atrakcji. :wink:
Ładnie jest wszędzie, ale jeden lubi miejscowość, żeby się dużo działo,
inny ucieka przed tłumem i szuka ciszy oraz spokoju.
Jak mamy coś doradzić, jak nie wiemy, co lubisz :?: :roll:

Uwielbiam takie porady :roll: .Troszkę się zdenerwowałam, sorry. Nie gaśmy w człowieku zapału.
Jestem za Dalmacją - Dalmacja, Dalmacja to najpiękniejsza Chorwacja.
polecam Zaostrog - małą mieścinę z ładnymi plażami z otoczaków, klasztorem , deptakiem i różnościami dla turystów. Przybliżone odległości do atrakcji:
Split -120km,
Trogir-trochę za Splitem ,
Dubrownik-120km ,
Makarska -30km
Mostar-90km(to w Bośni)
Drwenik- 5km (prom na Hwar)
I najlepsze : stateczki wypływające z Zaostrogu na całodzienną wycieczkę na Korczulę (przepiękne widoki) z poczęstunkiem w postaci miejscowego wina i świeżych makreli prosto z grilla.
Dalmacja i tylko Dalmacja, bo to najpiękniejsza Chorwacja :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.11.2013 19:27

travel napisał(a):
Jestem za Dalmacją - Dalmacja, Dalmacja to najpiękniejsza Chorwacja.

Mam inne zdanie.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 25.11.2013 19:43

travel napisał(a):Uwielbiam takie porady :roll:
travel napisał(a):Jestem za Dalmacją - Dalmacja, Dalmacja to najpiękniejsza Chorwacja.

Uwielbiam takie porady - zapomniałaś dodać: moim zdaniem ;)
travel napisał(a): polecam Zaostrog - małą mieścinę z ładnymi plażami z otoczaków, klasztorem , deptakiem i różnościami dla turystów. Przybliżone odległości do atrakcji:
Split -120km,
Trogir-trochę za Splitem ,
Dubrownik-120km ,
Makarska -30km
Mostar-90km(to w Bośni)
Drwenik- 5km (prom na Hwar)

Czyli wszędzie prócz Makarskiej i Drvenika minimum 3h jazdy w jedną stronę - faktycznie rzut beretem... :roll:

Popieram Lednice - poczytaj, pooglądaj...
...poza tym co znaczy blisko? Blisko skąd?
No i na koniec - jeśli jedziesz pierwszy raz wszędzie powinno Ci się podobać ;)
Dalmacja i owszem - jest piękna, ale żeby móc ocenić, co w/g Ciebie będzie najnaj musisz mieć skalę porównawczą - nie wyrobisz jej sobie pytając na forum...
Byliśmy w okolicach Makarskiej, Zadaru, Dubrownika ale i w Bašce na Krku - podobało nam się wszędzie :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.11.2013 19:50

travel napisał(a):Uwielbiam takie porady :roll: .Troszkę się zdenerwowałam, sorry. Nie gaśmy w człowieku zapału.

Bez przesady. Lednice ma sporo racji. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania i to co podoba się mnie nie koniecznie przypadnie do gustu innym. Kiedyś (2010 r.) zdecydowaliśmy się spędzić tydzień ulopu w Orebicu, bo taki zachwalany był na forum. I co? Do dziś się zastanawiam co w tym Orebicu takiego fajnego :lol: , chyba tylko bliskość Korculi :wink: . Podobnie mam z Primostenem, który ma tu mnóstwo fanów, a mi zupełnie nie przypadł do gustu.
Sama swoją przygodę z Chorwacją zaczynałam od przejrzenia przewodnika i nie uważam, żeby ta rada była niewłaściwa :roll: . Potem trafiłam na forum. Teraz śledzę wybrane relacje, wynotowuję miejsca, które podobają mi się w opisach i na zdjęciach innych forumowiczów i na tej podstawie określam swoje wakacyjne cele.

Dalmacja? Chorwacja to nie tylko Dalmacja.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.11.2013 19:53

marze_na napisał(a):Dalmacja? Chorwacja to nie tylko Dalmacja.

Prawda. :D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 25.11.2013 21:33

Kochani polecam to co mi się podoba w Chorwacji- a najbardziej podoba mi się Dalmacja. Nie przesadzajmy też z tymi strasznymi odległościami- 120 km- cóż to za odległość , przecież nie można mieć wszystkiego pod nosem. 120 km w 3 godziny :?: Wyjazd o 6 rano i jest się w Dubrowniku o 8- przynajmniej upał nie doskwiera :mrgreen:
Faktycznie każdemu podoba się coś innego. I nie zawsze pomogą przewodniki, zdjęcia i przeglądanie forum i dobre rady -trzeba coś zobaczyć na własne oczy, żeby to oceniać. Zdjęcia też bywają zrobione tendencyjnie.
Gust jest rzeczą indywidualną. Moja znajoma na przykład zachwycona jest Pagiem. Byłam, widziałam i się nie zachwyciłam -jakoś tak łyso na tym Pagu. Ale jak ktoś przez dwa tygodnie spędza tylko na plaży, to jest tam kilka ładnych plaż. Ja. Bym oszalała :roll: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.11.2013 22:34

120 kilometrów to nie jest blisko,
może autostradą, ale Jadranką to kilka godzin w jedną stronę,
a nie każdy lubi wstawać o 6 rano na urlopie :roll:

Dalmację trudno wrzucać do jednego worka,
tak samo Istrię czy Kvarner 8)

W zasadzie ładnie jest wszędzie, ale diabeł tkwi w szczegółach
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 25.11.2013 22:47

Lednice napisał(a):120 kilometrów to nie jest blisko,
może autostradą, ale Jadranką to kilka godzin w jedną stronę,
a nie każdy lubi wstawać o 6 rano na urlopie :roll:

Dalmację trudno wrzucać do jednego worka,
tak samo Istrię czy Kvarner 8)

W zasadzie ładnie jest wszędzie, ale diabeł tkwi w szczegółach

Oj tam, oj tam. Co znaczy 120km wobec wieczności. Mówisz ,że trzeba kilku godzin na przejazd jardanką :?: Jechałam tam kilka lat temu - aż tak się wzmógł ruch na drodze :?:
A co do 6 rano - jakaś taka dziwna jestem , że lubię o tej 6 przejść się np. nad morze . Wtedy można zobaczyć nawet Posejdona :D
I druga moje dziwactwo - lubię się zmęczyć, więc mogę wstać o 6 i jechać kilka godzin. Każdy lubi coś innego :mrgreen: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.11.2013 23:04

No, właśnie to napisałem powyżej, w pierwszym poście:
trudno komuś coś doradzić,
jak nie wiemy, co on lubi :!:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.11.2013 23:10

travel napisał(a): Każdy lubi coś innego :mrgreen: :papa:

Otóż to! Dlatego nikt nie da pytającemu recepty na udany urlop.
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 26.11.2013 00:49

marze_na napisał(a):
travel napisał(a):Uwielbiam takie porady :roll: .Troszkę się zdenerwowałam, sorry. Nie gaśmy w człowieku zapału.

Bez przesady. Lednice ma sporo racji. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania i to co podoba się mnie nie koniecznie przypadnie do gustu innym. Kiedyś (2010 r.) zdecydowaliśmy się spędzić tydzień ulopu w Orebicu, bo taki zachwalany był na forum. I co? Do dziś się zastanawiam co w tym Orebicu takiego fajnego :lol: , chyba tylko bliskość Korculi :wink: . Podobnie mam z Primostenem, który ma tu mnóstwo fanów, a mi zupełnie nie przypadł do gustu.
Sama swoją przygodę z Chorwacją zaczynałam od przejrzenia przewodnika i nie uważam, żeby ta rada była niewłaściwa :roll: . Potem trafiłam na forum. Teraz śledzę wybrane relacje, wynotowuję miejsca, które podobają mi się w opisach i na zdjęciach innych forumowiczów i na tej podstawie określam swoje wakacyjne cele.
Dalmacja? Chorwacja to nie tylko Dalmacja.

Orebić to nie tylko Korcula. To punkt wypadowy na cały pólwysep. A tam jest co zobaczyć...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.11.2013 07:32

rodaivuk napisał(a):Orebić to nie tylko Korcula. To punkt wypadowy na cały pólwysep. A tam jest co zobaczyć...

Na półwysep i dalej do Mostaru czy Dubrownika. Ale ja nie o tym.
Mam na myśli Orebic jako miejsce do mieszkania, żeby było gdzie usiąść czy pospacerować wieczorem. I mimo, że Orebic to duża miejscowość mnie osobiście brakowało tam klimatu.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko