Witam.
Zmierzamy z Łodzi do Metajny, ale po drodze koniecznie chcemy zobaczyć Plitvice. Jedziemy z 2 dzieci, więc mamy trochę mniejsze pole manewru dla improwizacji. Planuję trasę głównymi drogami przez Cieszyn - Wiedeń - Graz i ew. rozważam sensowność objechania autostrady w SLO aby uniknąć korka za Ptujem. Mam zatem kilka pytań do osób otrzaskanych z tematem podróży do CRO:
1. Czy podawany przez viamichelin.pl czas przejazdu 14 h jest realny? Myślę o trasie przez Wiedeń - Graz i autostradę w SLO.
2. Czy nocleg planować w okolicy Grazu (albo w samym mieście), czy jest możliwość dojechania za jednym zamachem do samych Plitvic i tam poszukania noclegu?
3. Czy obwodnica Wiednia jest już gotowa, czy trzeba pchać się przez miasto? Wyruszamy w poniedziałek rano, zatem w okolice Wiednia dotrzemy prawdopodobnie w popołudniowym szczycie. Jak z ruchem na autostradach w okolicach Wiednia?
4. Czy jest sens szukać objazdu autostrady w SLO? Nie chodzi mi o stronę finansową, zresztą biorąc pod uwagę wcześniejsze doświadczenia ze słoweńską policją opcja "tańsza" może okazać się droższa... Bardziej zależy mi na ominięciu ew. korków przed granicą - a może w czerwcu nie ma się czego bać?
5. Same Plitvice - czy ruszając z rana - powiedzmy ok. 9 - z Grazu, jesteśmy w stanie dotrzeć tam w okolicach południa? Tak podaje viamichelin, ale nie wiem czy wliczają czas oczekiwania na granicy - no i tu wraca pytanie o...
6. ...alternatywne przejścia np. Ornoż - czy są zapchane, no i czy w ogóle są dostępne?
7. Czy może lepiej Plitvice zaplanować na piątek w drodze powrotnej - posiedzieć tam do popołudnia a potem uderzyć w stronę PL i zarządzić nocleg gdzieś w Czechach?
Kierowców jest dwoje, więc dłuższe odcinki nie są nam straszne, ale ze wzgl. na dzieci i tak co 2 h trzeba zrobić jakąś przerwę na siusiu/papu/kupę i inne atrakcje, coby nam latorośle się nie zaparzyły w fotelikach... Wszelkie wskazówki - także co do konkretnych miejsc noclegowych - są bardzo mile widziane. Szczerze mówiąc to najbardziej kusi mnie opcja z noclegiem w Grazu w hotelu Etap, jest w samym centrum i można jeszcze ew. śmignąć na starówkę, ale może macie jakieś inne fajne propozycje?