Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lody Włoskie

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Myszadtg
Plażowicz
Lody Włoskie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Myszadtg » 22.06.2007 08:22

Witam Kochani.
Napiszcie czy w Chorwacji są lody włoskie tzn. z automatu i jakie są ich ceny. Napiszcie gdzie są najlepsze. Informacja ta będzie dla mnie bardzo cenna.
Pozdrawiam wszystkich. :D
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 22.06.2007 09:24

No, chyba jesteś niepowazna .... lody włoskie w Chorwacji, nie ma takowych. Lody włoskie sa tylko we Włoszech ......... i w Polsce. Czasami można w Chorwacji spotkać lody włoskie ale kosztują tyle co w Polsce "mały Fiat".
ps. czy mam jeszcze na coś (dziwnego) odpowiedzieć. ???
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 22.06.2007 09:57

Myszadtg napisał(a):Witam Kochani.
Napiszcie czy w Chorwacji są lody włoskie tzn. z automatu i jakie są ich ceny. Napiszcie gdzie są najlepsze. Informacja ta będzie dla mnie bardzo cenna.
Pozdrawiam wszystkich. :D

rozkręcasz lodowy interes w CRO? :oczko_usmiech:
a poważnie - nie spotkałam lodów z automatu.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 22.06.2007 10:04

Co mają wspólnego prawdziwe lody włoskie z automatem. To tylko głupi nasz pomysł na takie określenie.
W całych Włoszech, a przemierzyłem je we wszystkich kierunkach nie spotkałem nawet jednego automatu. To profanacja i obraza czci i godności Włocha.
Proszę tej nazwy już nigdy nie powtarzać. Prawdziwe lody włoskie są najlepsze na świecie, i ci którzy je próbowali, myślę, że są takiego samego zdania, Ale tylko prawdziwe lody w prawdziwych lodziarniach.

Pozdrawiam. Grzegorz. :(
Myszadtg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Myszadtg » 22.06.2007 10:07

Grzegorz Ćwik napisał(a):Co mają wspólnego prawdziwe lody włoskie z automatem. To tylko głupi nasz pomysł na takie określenie.
W całych Włoszech, a przemierzyłem je we wszystkich kierunkach nie spotkałem nawet jednego automatu. To profanacja i obraza czci i godności Włocha.
Proszę tej nazwy już nigdy nie powtarzać. Prawdziwe lody włoskie są najlepsze na świecie, i ci którzy je próbowali, myślę, że sa takiego samego zdania, Ale tylko prawdziwe lody w prawdziwych lodziarniach.

Pozdrawiam. Grzegorz. :( [/url]

Masz całkowitą rację i zgadzam się z tym co napisałeś. Użyłam tej nazwy ponieważ ludzie takiej używają i chciałam żeby zrozumieli o co mi chodzi. Cieszę się, że niektórzy wiedzą co jest grane na rynku lodowym.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 22.06.2007 11:01

ludzie! ochłońcie! lód by wam sięprzydał, jak sądzę :lol: i to jakiegokolwiek pochodzenia :wink:
Myszadtg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Myszadtg » 26.06.2007 09:38

Przecież ja tylko zapytałam, a zaraz zrobi się z tego awantura.

Dziękuję za odpowiedzi dla mnie bardzo cenne.

Pozdrawiam wszystkich
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2007 09:51

Lody w kuchni włoskiej

Lody włoskie (gelato)

Sam zastanawiam się skąd nazwa "lody włoskie". Nie wiem jak dziś ale kiedyś (późne lata 80-te) widziałem automaty produkcji niemieckiej :).

W Chorwacji do tej pory jadłem lody na "kugle" - nie spotkałem z automatu.
Pozdraviam.

P.S.:
Myszadtg napisał(a):Przecież ja tylko zapytałam, a zaraz zrobi się z tego awantura.

Dziękuję za odpowiedzi dla mnie bardzo cenne.

Pozdrawiam wszystkich

Lepszy temat o lodach włoskich, niż 158-my temat z serii "!!! Pomocy. Gdzie jechać???!!!"
Myszadtg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Myszadtg » 26.06.2007 10:32

Dziękuję za poparcie.
Ja też nie wiem skąd powstała nazwa lodów z automatów jako"włoskie". Z maszynami było następująco w latach 80-tych. Włosi mieli pierwsze maszyny ale były drogie i awaryjne a części w Polsce = zero. Niemiecka firma wyprodukowała maszyny na polski i niemiecki rynek które do dzisiaj pracują i są w lodziarniach są to tzw. ddr (dedeerki). Włosi mogą się pochwalić lodami bo robią je pyszne ale europa po malutku ich dogania.
yeti33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 30.06.2007 15:10

Lody z automatu są w Chorwacji. Najlepsze jakie do tej pory jadlam byly w Seline k/Starigradu.Bylo to niestety juz 5 lat temu i nie wiem czy jeszcze można je tam spotkać.Dziennie rano mlody meżczyzna przypchal taki wozek z automatem i od razu robila się kolejka po lody.Było to blisko centrum tej miesciny przy Jadrance.
Myszadtg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Myszadtg » 04.07.2007 12:55

yeti33 napisał(a):Lody z automatu są w Chorwacji. Najlepsze jakie do tej pory jadlam byly w Seline k/Starigradu.Bylo to niestety juz 5 lat temu i nie wiem czy jeszcze można je tam spotkać.Dziennie rano mlody meżczyzna przypchal taki wozek z automatem i od razu robila się kolejka po lody.Było to blisko centrum tej miesciny przy Jadrance.

Nareszcie jest coś o co mogę się zaczepić. Dziękuję ślicznie za info. Jakby była możliwość to piszcie ceny lodów nawet sprzed 4 lat.

Pozdrawiam

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne