napisał(a) DarekJ » 23.07.2003 09:59
Pix napisał(a):Chcialbym wziac lodowke turystyczna 12V, czy ktos z was cos takiego uzywl, na co mam zwrocic uwage przy zakupie, i czy wystarczajaco chlodzi.
Zgory dzieki za pomoc
Bardzo sobie chwalę to urządzenie
. Kupiłem nawet taką tanią i przez 2 sezony się sprawdziła. Biorę w niej żywność z Polski a w drodze i na codzień chłodzę napoje. Ponieważ jeżdżę na kemping sluży mi także przy namiocie. Mam do niej zakupiony zasilacz 220/12. Jak ktoś nie ma w apartamencie lodówki, to też może slużyć także w pokoju. Zasilacze takie można kupić właściwie tylko w makro (są takie, które jednocześnie służą do dmuchania materacy czy pontonu
). Lodówka ta jest takiej mocy, że nie można jej zasilać z akumulatora na postoju np przez noc, bo aku się rozładuje.
Ale trzeba dodać, że taka lodówka obniża temperaturę max o 20st (te drogie z lepszymi agregatami może może chłodzą skuteczniej) czyli jak otoczenie ma 35st to w lodówce nie będzie mniej niż 15st. I dla napoi jest to wystarczająco, bo nie jest zdrowo przy takich upałach pić napój z lodówki o temp. 4st. Moje jedzenie z Polski (wędliny, sery)dobrze przechowało się w takiej lodówce przez wiele dni.
Jeżeli masz miejsce, to kup większą, a jeśli kasę kup droższą z lepszym agregatem. Chyba największy wybór widziałem w makro. Lodówkę można trzymać w bagażniku ale trzeba dokupić przedłużacz z wtykiem do zapalniczki.
Dyskusje lodówkach turystycznych były w dziale Kempingi.