Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lodowka Turystyczna

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pix
Lodowka Turystyczna

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pix » 23.07.2003 08:26

Chcialbym wziac lodowke turystyczna 12V, czy ktos z was cos takiego uzywl, na co mam zwrocic uwage przy zakupie, i czy wystarczajaco chlodzi.

Zgory dzieki za pomoc
monaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monaa » 23.07.2003 08:38

Korzystałam z tego dobrodziejstwa w drodze do Cro - wyłącznie do napojów chłodzących. Owszem chłodzi, ale po pierwsze na pewno lepiej schłodzone napoje są po drodze na stacjach benzynowych, po drugie zajmuje jednak sporo miejsca, a z przyczyn technicznych lodówka nie może być przewożona, np. w bagażniku. :wink:
Jeżeli chcesz jej używać wyłącznie do napojów, to niewarto.
PZDR
Monika
henk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) henk » 23.07.2003 08:55

Witam !
Ja uzywam lodowki, ale nie na prad, tylko z zamrozonymi wkladami. Przewoze w tym do Cro gl. produkty zywnosciowe, jak margaryna, konserwy itp. Jak wklady sie rozmroza to i tak jest tam chlodniej niz na zewnatrz, wiec przewoze tez w niej kupione w drodze powrotnej w duty-free rozne slodycze czy wyroby z czekolady - nie roztopia sie zbytnio. Z transportowaniem jej w bagazniku nie ma problemu.
DarekJ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekJ » 23.07.2003 09:59

Pix napisał(a):Chcialbym wziac lodowke turystyczna 12V, czy ktos z was cos takiego uzywl, na co mam zwrocic uwage przy zakupie, i czy wystarczajaco chlodzi.

Zgory dzieki za pomoc

Bardzo sobie chwalę to urządzenie :lol: . Kupiłem nawet taką tanią i przez 2 sezony się sprawdziła. Biorę w niej żywność z Polski a w drodze i na codzień chłodzę napoje. Ponieważ jeżdżę na kemping sluży mi także przy namiocie. Mam do niej zakupiony zasilacz 220/12. Jak ktoś nie ma w apartamencie lodówki, to też może slużyć także w pokoju. Zasilacze takie można kupić właściwie tylko w makro (są takie, które jednocześnie służą do dmuchania materacy czy pontonu :) ). Lodówka ta jest takiej mocy, że nie można jej zasilać z akumulatora na postoju np przez noc, bo aku się rozładuje.
Ale trzeba dodać, że taka lodówka obniża temperaturę max o 20st (te drogie z lepszymi agregatami może może chłodzą skuteczniej) czyli jak otoczenie ma 35st to w lodówce nie będzie mniej niż 15st. I dla napoi jest to wystarczająco, bo nie jest zdrowo przy takich upałach pić napój z lodówki o temp. 4st. Moje jedzenie z Polski (wędliny, sery)dobrze przechowało się w takiej lodówce przez wiele dni.
Jeżeli masz miejsce, to kup większą, a jeśli kasę kup droższą z lepszym agregatem. Chyba największy wybór widziałem w makro. Lodówkę można trzymać w bagażniku ale trzeba dokupić przedłużacz z wtykiem do zapalniczki.

Dyskusje lodówkach turystycznych były w dziale Kempingi.
AndrzejM
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejM » 23.07.2003 11:45

Mam taką lodówkę (raczej należy to określić chłodziarką). Zasialana jest z gniazdka w samochodzie. Na kempie korzystam z przerobionego prostownika do ładowania akumulatorów (należy odciąć od przewodów tzw. zabki i doczepić gniazdko zapalniczkowe -uwaga minus mna obudowę gniada!!. Koszt to 59 zł za prostownik i 7 zł za gniazdko i tak mniej niż gotowy transformator). Lodówko pobiera ok 3 A i utrzymuje wewnątrz temperaturę ok 14-16 stopni. Jest to dużo mniej niż w namiocie i paszteciki i masełko nie pływają a piwko przyjemnie schłodzone. :D . Moja ma 24 litry i kosztowała 199 zł.
POLECAM, Andrzej
inga!!!
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) inga!!! » 27.07.2003 20:06

Monaa!!! absolutnie nie zgadzam się z tobą . wszystko zależy od wielkości bagażnika .Nasza pracowała całą podróż i przez cały pobyt na campie inic się nie zepsuło!!!
witwoj

Nieprzeczytany postnapisał(a) witwoj » 29.07.2003 09:02

Jeżeli masz zamiar kupić lodówke to proponuje ci zwrócić uwagę na wtyczkę: czy właściwe pasuje do twojego gniazda zapalniczki. Czy lodówka na postoju kiedy masz wyłączony silnik samochodu wyłączy się sama jeżeli napięcie w akumulatorze Twojego samochodu będzie za niskie (w przeciwnym razie bedziesz musiał pamiętać ażeby wyłączać z gniazda lodówkę na postojach bo potem mogą być problemy z zapalaniem samochodu. Możesz kupić lodówkę która również utrzymuje wysoką temperaturę produktów ("grzeje produkty") - taka dodatkowa opcja. Warto też kupić lodówkę, która ma dodatkowo plastikową pokrywę wierzchnią, która możesz założyć zamiast urządzenia chłodzącego. Praktycznie wykorzystujesz to idąc np. na plażę wrzucasz do lodówki napoje i wkłady mróżące do lodówki i przykrywasz zwykłą lekką!!!! pokrywą. Proponuje od razu kupiś troszeczkę większą lodówkę 28-30 litrów. Do mniejszych za dużo nie włożysz a te większe wcale dużo miejsca nie zajmują. Oczywiście musisz pamiętać, że jeżeli masz tradycyjnego sedana to w bagażniku raczej nie możesz trzymać takiej lodówki (musi być zachowana odpowiednia wentylacja).
Największy wybór lodówek oczywiście jest w makro.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone