Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lodówka turystyczna

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2009 12:35

Jak się ma auto duże auto typu: kombi, van itp. lub przyczepkę, to ta lodówka jest OK. :lol:
Nawet mały zamrażalnik ma :lol: którego nie mają lodówki turystyczne.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.05.2009 12:42

Dokładnie, a to oznacza, że albo lód do wina/drinków można wyprodukować no i nie trzeba codziennie po świeże produkty (ryba, mięsko) biegać do sklepu, tylko można jakiś niewielki zapas mieć jeśli decydujemy się na samodzielne wyżywienie :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.05.2009 13:18

Rysio napisał(a):Woka, uprzedzając: jak chłodzić to chłodzić. Jeden taki z tego forum mi polecił (jak chce niech się przyzna bo ma jakieś doświadczenia w tej kwestii) i właśnie zamówiłem http://www.eukasa.pl/agd/sklep/563271/h ... b-050-ww7/

Reszta to w chorwackich warunkach może niedomagać 8)

:D :D :D .... Rysio (Ty to masz humora). Ma być taka podręczna, taka "damska" żeby za dużo miejsca nie zajmowała. Ta, to jak pisze Janusz ... trzeba by przyczepkę a ja takowej nie posiadam ( nawet hak holowniczy u mnie niet). :(
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.05.2009 13:57

Inne towary spakuję do boxa w lodówka pojedzie w kofrze. Przecież ona nie ma nawet 50x50x50. W przypadku kombika to luzik a zimne piwko na campie - bezcenne :D :wink:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 28.05.2009 13:58

woka napisał(a):
Rysio napisał(a):Woka, uprzedzając: jak chłodzić to chłodzić. Jeden taki z tego forum mi polecił (jak chce niech się przyzna bo ma jakieś doświadczenia w tej kwestii) i właśnie zamówiłem http://www.eukasa.pl/agd/sklep/563271/h ... b-050-ww7/

Reszta to w chorwackich warunkach może niedomagać 8)

:D :D :D .... Rysio (Ty to masz humora). Ma być taka podręczna, taka "damska" żeby za dużo miejsca nie zajmowała. Ta, to jak pisze Janusz ... trzeba by przyczepkę a ja takowej nie posiadam ( nawet hak holowniczy u mnie niet). :(

Lodówka turystyczna, np. taka ma wymiary: 43 x 28,5 x 54cm.
Lodówka, którą kupił Rysiek ma wymiary: 47 x 44 x 50cm. Nie jest tak źle, znam osobę, która z czymś takim jeździła autem wielkości ryśkowej Astry kombi. I to bez problemu.
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 28.05.2009 14:51

4 wyjazdy do Włoch, jeden wyjazd do Chorwacji - wszystkie z noclegiem gdzies na trasie. Niezawodnie obsługiwała nas lodówka na wkłady. Nigdy nie było zawodu, zawsze żywność dojeżdżała świeża, nigdy nic nie popłynęło, nic się nie zepsuło. Daję sporo wkładów - co niestety zmniejsza pojemność ładunkową na samą żywność :cry: ale ma to taką zaletę, że zatrzymując się na nocleg gdzieś w hotelu można poprosić o dodatkowe zamrożenie kilku wkładów (część nadal zostaje z jedzeniem w lodówce) i rano mamy przypływ... mrożąco zimnych wkładów do lodówki :lol: .
Bywa i tak, że w hotelowym pokoju jest lodóweczka (we Włoszech zawsze była) i wtedy żywność do lodóweczki, wszystkie wkłady do zamrażalnika w hotelowej kuchni/recepcji i rano... wiadomo... wkłady i żywność, wszystko świeżuchne do lodówki i w drogę:)

Oprócz lodówki wozimy też torbę chłodniczą - na podręczne kanapki na drogę, chłodne napoje itp i ta się przydaje mocno na miejscu - zimne napoje na plaży :lol: bez dźwigania dość sporego pudła.

Dodatkową zaletą posiadania wkładów do zamrożenia w podróży jest możliwość wykorzystania ich ...do zimnych okładów :wink: - np przy skręceniu nogi albo...spieczeniu słonkiem :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.05.2009 18:48

Dziś dotarła do mnie lodówka turystyczna WAECO Mobicool T30. Jestem na etapie testów. Pusta lodówka z 23 stC do 5,6 schładzała się 1,5 h. Wstawiłem 2 butle z wodą 1,5 l (około 28-30 stC) w lodówce temp podskoczyła w ciągu 15 minut do 16. Teraz po około 0,5h spadło o 1 stopień. Cdn :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2009 19:22

Szybciej się schładza, jak jest wypełniona :lol:
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 29.05.2009 19:47

Mając nocleg po trasie zawsze wkłady możesz wrzucić na noc do lodówki. Ja tak zrobiłem w zeszłym roku i spoko. :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.05.2009 20:16

Ja w trasie w zasadzie nie używam lodówki. Jeżdżąc wcześniej metodę miałem taką. 2 x1,5 lub 2x2l wody mineralne schłodzona wcześniej w zamrażarce domowej do -35stC (ze 2 dni musi poleżeć dla pewności) a na górę to co chcę przewieźć zimne (też oczywiście z lodówki wyciągnięte). Lodówka dodatkowo opakowana ręcznikami, kocem itp dla zwiększenia wydajności ścianek. Po 2 dniach podróży temperatura wewnątrz max 10stC (w butelkach zawsze jeszcze kulki lodu pływały).

Teraz lodówka ma wewnątrz 13 stC czyli 2 stopnie w dół po 2,5 h.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.05.2009 20:17

ja widziałem tą . na obrazku ma w miarę przywoite gabatyty. W rzeczywistosci ..... "pół krowy" bym tam wsadził.
Mam czas, przy okazji może gdzieś zobaczę inną ale nic na siłę.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.05.2009 20:23

Rysio napisał(a):Ja w trasie w zasadzie nie używam lodówki. Jeżdżąc wcześniej metodę miałem taką. 2 x1,5 lub 2x2l wody mineralne schłodzona wcześniej w zamrażarce domowej do -35stC (ze 2 dni musi poleżeć dla pewności) a na górę to co chcę przewieźć zimne (też oczywiście z lodówki wyciągnięte). Lodówka dodatkowo opakowana ręcznikami, kocem itp dla zwiększenia wydajności ścianek. Po 2 dniach podróży temperatura wewnątrz max 10stC (w butelkach zawsze jeszcze kulki lodu pływały).

Teraz lodówka ma wewnątrz 13 stC czyli 2 stopnie w dół po 2,5 h.

Nie jestem pewny czy będziesz zadowolony. Tyle czasu a efekty marne. Mogłeś "po staremu" i też by było. :wink:
Ale testuj i podawaj wyniki. Być może okaże się, że to ustrojstwo jest całkiem niezłe i przyjazne dla człowieka.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.05.2009 20:32

Woka, obawiam się :wink: Ta lodówka pójdzie na prezent (kuzynka żony po Polsce jeździ więc im to wystarczy). Ja jak wcześniej pisałem zamówiłem też tradycyjną z agregatem HYUNDAI RSB 050 WW7. Miejsca w aucie mam dość więc na trasę tradycyjnie butle zamarznięte będą a na campie będzie dla mnie piwo i wino chłodziła z sieci el. :wink:

Najlepsze jest to że w środę kupiłem ją w tym samym sklepie za 299 zł. a dziś prawie 5 dych więcej :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.05.2009 20:48

Rysio napisał(a):Ja jak wcześniej pisałem zamówiłem też tradycyjną z agregatem HYUNDAI RSB 050 WW7. Miejsca w aucie mam dość więc na trasę tradycyjnie butle zamarznięte będą a na campie będzie dla mnie piwo i wino chłodziła z sieci el. :wink:

Nooooooooooooooo aż taką :!: :!: :!: 8O
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.05.2009 20:51

No :D ale piwo będę miał 5 stC a nie 18 czy 20 :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi