Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lodówka turystyczna

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.06.2012 10:42

Żeby rozstrzygnąć kwestię ostatecznie, wrzuć do niej butelkę zamrożonej wody i np co godzinę sprawdzaj temperaturę w środku lodówki. Raz z lodówką wyłączoną a raz z włączoną.

Moje obserwacje podczas krótkiej przygody z taką lodóweczką wskazywały że wdmuchiwane jest schłodzone powietrze zewnętrzne, tyle że jest ono zdecydowanie cieplejsze do tego w lodówce w której jest woda/lód.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.06.2012 10:47

Rysio napisał(a):Moje obserwacje podczas krótkiej przygody z taką lodóweczką wskazywały że wdmuchiwane jest schłodzone powietrze zewnętrzne, tyle że jest ono zdecydowanie cieplejsze do tego w lodówce w której jest woda/lód.

to do mnie bardzo przemawia, a jeszcze bardziej przemawia do mnie posiadanie takiej lodówki, jaką wskazałeś w linku powyżej :wink:

czy podłączasz ją też w aucie? K.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 19.06.2012 11:21

Lodówka schładza do 10 st.C mniej niż temperatura panująca w samochodzie, w praktyce wygląda to tak, że zamiast chłodzić podgrzewa znajdujące się wewnątrz napoje. Ja przestałem włączać swoją lodówkę, zastosowałem za to mrożone wkłady. Napoje są wtedy znacznie chłodniejsze.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.06.2012 11:26

Dobrym pomysłem jest to co podsuwa Rysio, ja np zamrażam piwo w puszkach zamiast wkładów, tylko nie może stać, a musi leżeć w zamrażarce inaczej puszka pęknie. Może też być i mineralna jest to lepsze niż wkłady :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 19.06.2012 11:33

bluesman napisał(a):zamrażam piwo w puszkach zamiast wkładów

8O :?
Jak później smakuje ??
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.06.2012 11:53

Arek napisał(a):
bluesman napisał(a):zamrażam piwo w puszkach zamiast wkładów

8O :?
Jak później smakuje ??

jak płyn z wkładów ... :D :D :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.06.2012 11:57

nie widzę różnicy :) zwłaszcza jak jest upał :) spróbujcie to się dowiecie ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.06.2012 12:02

Krystof napisał(a):
Rysio napisał(a):Moje obserwacje podczas krótkiej przygody z taką lodóweczką wskazywały że wdmuchiwane jest schłodzone powietrze zewnętrzne, tyle że jest ono zdecydowanie cieplejsze do tego w lodówce w której jest woda/lód.

to do mnie bardzo przemawia, a jeszcze bardziej przemawia do mnie posiadanie takiej lodówki, jaką wskazałeś w linku powyżej :wink:

czy podłączasz ją też w aucie? K.

Ta którą kupiłem, ma zasilanie wyłącznie 230V więc nie podłączałem jej w aucie, poza tym od kilku lat praktycznie żadnego jedzenia nie zabieram oprócz tego na drogę. Ta stacjonarna służyła mi wyłącznie po podłączeniu do prądu na campie :) Wino, piwo było wyborne a i do winogron mi się mrówki nie dobierały :D

Obecnie używam wyłącznie takiego boxu bo jeżdżę na kwatery, więc potrzebuję wyłącznie po to żeby zabrać ją do pontonu z zapasem zamrożonej wody, flaszkę wina lub jakieś piwo i parę bułek albo ciastek. W drodze do Cro zapełniam ją kilkoma flaszkami 0,5 l z wodą i pęczkiem kabanosów a w drodze powrotnej jadą w niej prsuty czy inne kuleny :)
Black
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Black » 19.06.2012 12:12

ja od kilku lat używam Waeco Mobicool W35 zasilanej 12v jak też 220v, ma ona wbudowany specjalny moduł, który uniemożliwia całkowite rozładowanie akumulatora w samochodzie. Jest trochę duża, ale b.praktyczna. Aby spokojnie utrzymać w dobrej kondycji produkty np.wędliny(zawsze podsuszane),smażone(kotlety, krokiety itp)nabiał-zawsze wkładamy na dno głęboko mrożone mięcho, pierożki itp. Wszystko dociera na miejsce przeznaczenia w dobrym stanie. Na dodatek jedzie jedna duża woda wyjmowana przez specjalny otwór, dzięki czemu temperatura wewnątrz nie wzrasta tyle jakby otwierać całą pokrywę. Jestem zadowolony z tego urządzenia. KIlka dni temu kupiłem kolejną dla rodzinki. Dodaję, że różnica temperatur w lodówce a w bagażniku w czasie podróży jest naprawdę wyczuwalna, zasunięta jest roleta bezpośrednio nad lodówką .
Obrazek
mdz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mdz » 19.06.2012 13:55

kulka53 napisał(a):
mdz napisał(a):Czy można i jak długo taką lodówkę pozostawić w aucie z wyłączonym silnikiem? Jak długo aby nie przesadzić z rozładowaniem akumulatora?

Ja raz pozostawiłem na jakieś 6-7 godzin. Na drugi dzień zapalałem auto na pych... na szczęście trochę z górki było :wink: .
2-3 godziny nie stanowiło problemu, zostawiałem tak wiele razy.

A więc gasimy auto i zaraz po tym odłączamy lodówkę :(
A czy Ktoś z Was ma doświadczenie z adapterem sieciowym 12V/230V - ponieważ mam lodówkę tylko na 12V? np. http://www.gsm-support.net/pl/adapter-g ... 230v-p1091
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.06.2012 15:31

Do ładowania telefonu może i dobre.... :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.06.2012 16:38

mdz napisał(a):A więc gasimy auto i zaraz po tym odłączamy lodówkę :(
A czy Ktoś z Was ma doświadczenie z adapterem sieciowym 12V/230V - ponieważ mam lodówkę tylko na 12V? np. http://www.gsm-support.net/pl/adapter-g ... 230v-p1091

Na jak długo w akumulatorze starczy prądu to zależy od jego pojemności i pewnie typu lodówki... w moim przypadku było jak napisałem (44 Ah) ale może mocniejszy akumulator pociągnie dłużej.

Takiego urządzonka z linka nie mam, w zeszłym roku zakupiłem przetwornicę napięcia o mocy 300W za 100 zł - jak dotąd (2 wyjazdy, w sumie 5 tyg) sprawdzała się bez zarzutu - ładowanie komórek, lodówki, baterii do aparatów, działa praktycznie non stop - w dzień lodówka, nocami komórki albo baterie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2012 17:39

a ja polecam takową lodóweczke :lol: http://allegro.pl/markowa-lodowka-turys ... 49186.html sprawdzona i polecam :P
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 23.06.2012 13:41

W Tesco jakieś 2-3 tygodnie temu były 24 litrowe lodówki na wkłady za 33 zł... Sam ją nabyłem i przetestowałem podczas ostatniego wypadu. Szału nie ma ale nie jest najgorzej... Jak ktoś potrzebuje to może jeszcze są...
Lodówka Tesco
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 23.06.2012 21:48

Piotrek_B napisał(a):Powiem tak......kiedyś dawno, dawno temu :lol: rozważałem mozliwość zakupu akumulatorowej lodówki.
Ale sobie odpuściłem.
Jak dla mnie okazała się mało przydatna czy raczej mało praktyczna.
Bo co z tego, że chłodzi w czasie jazdy jak na miejscu np. w HR na plaży lubię mieć coś chłodnego do wypicia. A nie będę "ładował" lodówki w samochodzie na postoju bo w końcu rozwale akumulator.
Nie zawsze, a przede wszystkim nie na każdej plaży jest sklep czy bar gdzie można kupić coś zimnego :wink:
Pozostałem więc przy normalnej "wkładowej" - jak dla mnie spisuje się OK - na miejsce dojeżdza wszystko w stanie schłodzonym.

Mogę podsunąć sprawdzony sposób na zimny napój na gorącej plaży ;) wieczorem dzień wcześniej wrzucam do zamrażarki 1,5 L wodę lub oranżadę i na rano mam zamrożoną ( butelka nigdy mi nie pękła!) zabieram na plażę i napój stopniowo się roztapia a ja mam na bieżąco zimne picie :D Polecam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Lodówka turystyczna - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone