Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lodówka turystyczna

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dr.Watson
Croentuzjasta
Lodówka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 08.06.2011 18:59

W opcji " szukaj " jest wiele o lodówkach. Właściwie schładzarkach.
W prawie wszystkich lodówkach są stosowane te same "ogniwa poltiera"/mam nadzieje ,że nie pomyliłem nazwy ogniw ,ale chodzi o istotę zagadnienia./
Mają One 48 W . Czyli ich wydajność jest zależna od pojemności lodówki.
Sam mam trzy lodówki 20l ;24 i 30 l. Mają takie same ogniwa. I oczywiście ,że ta najmniejsza chłodzi najlepiej ./po 12 godz - 18 st.C/.
Natomiast największa 30 l daje tylko różnicy 12-14 st.C.
Dlatego jeżdżę z największą ale zawsze mam zamrożone 2 x 1,5 mineralnej i wszystko schłodzone najpierw w normalnej lodówce. A pomiędzy produktami jeszcze ze dwa wkłady mrożące.
I taki system daje mi po 36 godz jazdy ok 10 st C w lodówce u celu.
Czyli wynik " z braku laku" może być.
Oczywiście lodówka cały czas włączona do sieci 12V/230 V.
Czyli warto jechać z lodówką ,ale nie oczekujmy zbyt wiele to się nie zawiedziemy i nie będziemy mieli bólu głowy ,że coć nie tak. A temp w lodówce zależy też od miejsca gdzie stoi w aucie ,czy jest klima itp.
Czy nie za często ją otwieramy i ważne ,czy jest dobrze domknięta.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2011 19:13

...
Ostatnio edytowano 11.07.2016 17:43 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 08.06.2011 19:38

W tamtym roku kupiłem lodówkę którą się podłącza do gniazda zapalniczki ( mam w aucie trzy takie gniazda) .
Dwa dni wcześniej "podkręciłem" lodówkę w domu troszkę mocniej. Zabierałem trochę mrożonego mięsa ( przyprawiona karkówka na grilla, mięso na spaghetti ) wszystko to zapakowaliśmy do lodówki turystycznej tuż przed wyjazdem. Po nocnej podróży , i dotarciu na miejsce mięso nadal było zamrożone. Zamiast wkładów mrożących, poukładaliśmy obok innych produktów, zamrożoną wodę mineralną w małych butelkach.
gralec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gralec » 08.06.2011 19:44

Moim zdaniem nie warto wydawać kasy na te lodówki elektryczne, przecież do Cro nie jest tak daleko od 1000-1500 km to taka na wkłady w zupełności wystarcza. To mój 4 wyjazd do Cro i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła najprostsza lodóweczka na wkłady.
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 08.06.2011 19:52

Ja miałem ze zwykłą lodówką przykre doświadczenia. Może dlatego, że jechaliśmy na Węgry autem bez klimy, a dojechaliśmy na miejsce dopiero koło 14:00.
Polecam "patent" z wkładaniem niezależnie od typu lodówki, zamrożonych butelek z wodą między jedzenie. Zyskujemy miejsce w lodówce na wodę którą potem chłodną wypijemy.
Woda którą piłem po wyjęciu jej z lodówki, była częściowo jeszcze zamrożona.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 08.06.2011 19:53

gralec napisał(a):Moim zdaniem nie warto wydawać kasy na te lodówki elektryczne, przecież do Cro nie jest tak daleko od 1000-1500 km to taka na wkłady w zupełności wystarcza. To mój 4 wyjazd do Cro i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła najprostsza lodóweczka na wkłady.

Potwierdzam :!: :!: :!:
I to co ma być zamrożone pozostaje zamrożone :)
A to co ma być schłodzone - jest schłodzone :)
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 09.06.2011 06:52

W ubiegły weekend udało mi się wyrwać w Praktikerze lodówkę/chłodziarkę Campingaz Smart Cool 25l.
Poszukiwałem sprzętu do 300 zł i myślałem, że uda mi się gdzieś kupić Severina, ale w MM i EuroRTV go nie znalazłem. Alternatywą był sprzęt marketowy (w Realu dosyć dużo tego było - cena lodówki 12V/230V - 220 zł).

Wybór padł na Campingaz - w końcu to firma produkująca sprzęt turystyczny.
Praktiker - cena w promocji 239 zł (z 299 zł), OBI - 269 zł.
Zasilanie 12V/230V.

Gwarantowane przez producenta chłodzenie do -15C w stosunku do temperatury zewnętrznej.

Pierwsze testy wykazały, że lodówka (naładowana szklanymi zielonymi opakowaniami) jest w stanie osiągnąć gwarantowaną temperaturę jednak zajmuje jej to około 24 h.

Lodówka jest dosyć solidnie wykonana, okablowanie można dyskretnie schować w górnej pokrywie.
Przyczepić by się można było do chłodzenia tylko do -15, ale... wolę gwarantowane -15 uznanej marki aniżeli marketowe teroretyczne -20.

Jak dla mnie, za tę cenę - strzał w 10 :D

Poniżej kilka fotek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.06.2011 08:14

gralec napisał(a):Moim zdaniem nie warto wydawać kasy na te lodówki elektryczne, przecież do Cro nie jest tak daleko od 1000-1500 km to taka na wkłady w zupełności wystarcza. To mój 4 wyjazd do Cro i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła najprostsza lodóweczka na wkłady.

Z tym, że nie nocujesz po drodze...
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 09.06.2011 09:10

My korzystamy z suchego lodu, który zakupujemy w specjalistycznej hurtowni. Blok lodowy tną na grube paski, które wkładamy do styropianowego opakowania ( można u nich nabyć) oraz zwykłej lodówki turystycznej. Pomimo, że po drodze nocowaliśmy w Grazu, spokojnie dojechało.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.06.2011 09:37

Bocian napisał(a):Z tym, że nie nocujesz po drodze...

Ja nocuję i potwierdzam, że dobrze przygotowany prowiant na drogę prędzej zamarznie niż się popsuje z powodu zbyt wysokiej temperatury. 2 butle wody zamrożonej ze 2 dni wcześniej w domowej zamrażarce wrzucone do lodówki bez jakichkolwiek ogniw, opatulone dodatkowo kocami/ręcznikami pozwalają dowieźć wszystko w temperaturze okołolodówkowej 8)
gralec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gralec » 09.06.2011 11:05

Kolego bocian żebyś sie nie zdziwił ale nocowałem już też, wszystko zależy od tego jak sie przygotuje do drogi (kilka dni głębokiego mrożenia prowiantu powoduje że 48h przetrwa bez problemu)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.06.2011 11:16

W tym roku stawiam na miniaturyzację. Kupiłem tu 10 litrową lodówkę żeby było na prowiant i napitki na drogę a później na wycieczki pontonowe. Miniaturyzacja podyktowana jest tym że silnik do pontonu obecnie mam 2 razy większy niż poprzedni a i tak oprócz paczki kabanosów nic nie zabierałem. W tym roku ani kabanosów nie biorę bo wyczaiłem w Cro pyszny boczek suszony jako zagrycha :)
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 09.06.2011 11:42

Ja mam coolboxa 32litry ... i właśnie zrobiłem test z termometrem i włosy mi się zjeżyły na głowie ... na zewnatrz 26st .... 3 zamrozone wklady do srodka podlaczenie pod 230 ... i po godzinie mamy w srodku 16 stopni i koniec ani drgnie w dol .... wylaczylem wiec lodowke ... i po pol godzinie mamy ....12 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.06.2011 11:46

Dario85 napisał(a):Ja mam coolboxa 32litry ... i właśnie zrobiłem test z termometrem i włosy mi się zjeżyły na głowie ... na zewnatrz 26st .... 3 zamrozone wklady do srodka podlaczenie pod 230 ... i po godzinie mamy w srodku 16 stopni i koniec ani drgnie w dol .... wylaczylem wiec lodowke ... i po pol godzinie mamy ....12 8O

Aby taka lodówka dobrze chłodziła (nie mroziła) powinna być wypełniona produktami na full, wtedy ma mniej powietrza do schłodzenia :wink: :lol:
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 09.06.2011 11:53

Ok Janusz, ale pytanie czy jeżeli ją doładuję na full (zamrożone głęboko mięsiwo, wkłady mrożące itp) jest sens włączac lodówkę skoro niższa temp jest przy wyłaczonej. Zobacze jak to będzie z biegiem czasu ...tzn jak to się bedzie kształtowało do jutra :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Lodówka turystyczna - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone