Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lodówka turystyczna

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Lodówka tyrystyczna

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2010 08:15

Alen napisał(a):POSIADAM MODEL ...... FIRMY....

Moim zdaniem taka wyliczanka jest pozbawiona sensu.
Już tłumaczę dlaczego.
Wszystko co widzisz na rynku produkowane jest w 2-3 fabrykach w Chinach - oczywiście mam na myśli element chłodzący, bo reszta to tylko plastikowa obudowa.
W zależności kto zamawia taką lodówkę i jakie logo zostanie na niej umieszczone cena albo idzie w dół albo w górę. Ale cały czas masz ten sam produkt.
Ja swoją kupiłem w ub. roku w Auchan za ok. 139 PLN z jakimś tam logo w stylu: "ciańgciańg"
Wracając do domu w Media Markt widziałem identyczną (a nie podobną) tyle że z logo Severin - wzornictwo, kolorystyka i tabliczka informacyjna wewnątrz lodówki to samo co w ww. "ciańgciańgu" Jedna tylko była różnica - cena za "Severina" = 399 PLN.
Moim zdaniem kupowanie tych lodówek a raczej "schładzarek" wg. tego jakie mają logo to nabijanie komuś kasy bo i tak dostajesz ten sam produkt.
Chyba, że komuś zależy nie na tego typu lodówce tylko na zamrażarce samochodowej - ale to inna bajka i inna kategoria cenowa.

Alen napisał(a):PRZEBYWAŁEM Z NIĄ W temperaturze .....

Lodówka była testowana przy temperaturach 40-50 st. w cieniu. Praktycznie cały czas "chodziła" jak nie w samochodzie to przez noc w hotelu. Wyłączałem ja tylko na 3-4 godziny dziennie, żeby sobie odpoczęła.
Co do temperatury wewnątrz to nie wiem ile bo nie jeżdzę z termometrem ale najważniejsze, że jedzenie i picie było chłodne - czyli wg mnie swoje zadanie spełniła.
Alen napisał(a):ZAKUPIONY w ....

Jest tego od groma na Allegro - moim zdaniem do 180 PLN to dobra cena, powyżej przepłacasz.

Alen napisał(a):Zauważyłem że pomiędzy nimi są duże różnice
Niektóre schładzają tylko o 10st a inne nawet 22st

To co piszą w instrukcjach darowałbym sobie ;-)
Alen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alen » 18.02.2010 00:42

Pewnie masz trochę racji ale nie do końca
Z ceną prawie zawsze wiąże się jakość i materiały użyte w produkcji.
A co za tym idzie może przez to zwiększać jakość chłodzenia.
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 18.02.2010 10:32

Posiadam lodówkę Severin KB 2921 25l. Testowałem ją w trakcie kilku wypadów wakacyjnych i długich podróży (do trzech dni w trasie). Lodówkę oceniam na bdb. Ponieważ nie jest to lodówka z kompresorem użytkować należy ją świadomie (znać ograniczenia konstrukcyjne) i wówczas bardzo się przydaje.
Moje "bhp" dla tego typu lodówek.
-Zawsze wkładać do lodówki rzeczy schłodzone (wyjęte z normalnej lodówki) do tego dwa wkłady z zamrażalnika.
-Nie uruchamiać wentylatora przy temperaturze otoczenia powyżej 23C. (Oznacza to że tego typu lodówki mają sens tylko w samochodach kombi z klimatyzacją).

Przy takim użytkowaniu, przewożone produkty nawet po trzech dobach są mocno schłodzone, a rzeczy typu wędliny, sery, są równie świeże jak wyjęte ze stacjonarnej lodówki.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.02.2010 11:05

Piotrek_B---masz sporo racji, ale ...
Mam znajomego, który sprzedaje i prowadzi serwis AGD. Potrzebowałem kupić odkurzacz, On proponował ok 500 zł, w "markiecie" "taki sam" 270 zł. Spora różnica, wybieram więc tańszy, "taki sam". Nie był taki sam, taką samą miał obudowę, wnętrzności wykonane z innych materiałów. W oryginale, metalowe, mocne plastiki, w "markietowym"--plastiki słabej jakości.
Wyrób polski, firmowy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2010 11:10

Maciek - przy róznych czy podobnych sprzętach masz 100 % racji.
Ja natomiast odniosłem się do konkretnego modelu Severin vs. no name. Były to 2 identyczne lodówki, to samo wzornictwo, ten sam kolor, ta sama (z identycznymi napisami) tabliczka informacyjna przyklejona wewnatrz produktu.
Różniły się tylko i wyłącznie ceną i to sporo.
A że mam trochę znajomych importerów chińskich to też dużo wiedzy uzyskałem od nich jak tak na serio, w większości wypadków, wygląda dziś produkcja tzw. markowa i no name.
W każdym razie skutecznie mnie nauczyli jak kupić dobry produkt chiński za pół ceny a jak się nie dac wpuszczać, że niby kupuję tzw markowy - bo w wielu przypadkach jest to to samo.
To nie te czasy co kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu, kiedy każdy poważny koncern miał swoją fabrykę - dziś są to firmy zewnętrzne produkujące dla wszystkich i niestety w wielu przypadkach produkty róznia się od siebie tylko etykietką.

A co kupi konsument to już jego prywatna sprawa ;-)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.02.2010 11:18

Użyłem "" pisząc taki sam, specjalnie. To był taki sam odkurzacz, dokładnie ten sam model. A jednak "taki sam".

Mam też Karchera kupionego w Obi. Zepsuł się po 13 miesiącach, żona pojechała do serwisu, a tam wyśmianą ją, za cenę i za plastikową pompę. Moja myjka z taki jaki ja mam numerem seryjnym, wg producenta, powinna kosztować mniej i powinna mieć pompę metalową. Ale Obi ma specjalne ceny, niższe oczywiście, oszczędności więc gdzieś muszą powstać.
To co widzimy jako takie samo, często jest "takie samo", niestety :(

Też mam wśród znajomych importerów artykułów chińskich, wiele z nich (artykułów) jest wysokiej klasy
Dr.Watson
Croentuzjasta
"Lodówka"

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 20.02.2010 21:18

Sprawdźcie sobie ,że większośc tych schładzarek zawiera Ogniwa Peltiera /to te płytki ,które odprowadzają ciepło/ tego samego typu i mocy. Przy zasilaniu sieciowym ogniwa pobierają większą moc i minimalnie więcej schładzają.
Przy zasilaniu 12V wydajność jest trochę mniejsza i moc pobierana również.
Ponadto wykonałem kilkanaście pomiarów swojej lodówki i w temp otoczenia 20-25 C , wewnątrz temperatura jest niższa o ok 16C od temperatury otoczenia / tj. 5 -9C/.
W wyższych temperaturach zewnętrznych jest w środku ok. 12-14C.
Ale w upały robię tak jak piszą przedmówcy.dwie zamrożone na kośc mineralne do środka i po dwóch dniach w lodówce jest jeszcze miły chłodek.
W stosunku do temp. zewnętrznej w środku wszystko świeże.
Ale trzeba pamiętać ,że to urządzenie przenośne i campingowe ,a nie stacjonarne.
Znając jej ograniczenia jestem zadowolonym użytkownikiem
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.02.2010 21:44

Zwracam uwagę na jedna rzecz, najczęściej pomijaną, przez wiekszość wypowiadających się.
Bezpieczne przechowywanie wędlin odbywa sie w temp DO 4 st. C.
W temperaturze wyższej, a taką będzie 6-9, do dzieła zabiorą się drobnoustroje, które nie za bardzo są porządane przez nasz organizm.
Wędliny spakowane prózniowo, także powinny być przechowywane do 4 st. C, co jest napisane na etykietach; lub powinno być.
Reasumując.
Mineralna do lodówki na transport do cro i ilości przewożone na czas podróży oraz na 1-3 dni.
Resztę mozna sobie spokojnie podarować.
Te lodowki, czy urządzenia lodówko-podobne, są dobre na wycieczki, plaże, żeby parę kanapek i napojów włożyć.

Do przechowywania żywności, jak w domowej, sie nie nadają!
Witek1965
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witek1965 » 21.07.2010 17:36

co sądzicie o lodówkach Kamai. np ten model Digital
Czy ktoś to eksploatował ?

pełny opis na http://www.kamai.pl/index.php?cPath=56_61&page=3
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.07.2010 17:54

FUX napisał(a):Do przechowywania żywności, jak w domowej, sie nie nadają!

Nie nadają się z definicji, bo rzeczywiście wędliny powinny być przechowywane w niższych temperaturach, niż jest nam w stanie zapewnić lodówka turystyczna.
Ja jednak przechowuję i będę przechowywała. Taka krakowska np po 2 dniach w lodówce turystycznej jest całkiem dobra i wygląda też dobrze.
Nie popadajmy w przesadę, gdyby tak zwracać na wszystko uwagę, to byśmy nic nie mogli zjeść.
Cukierki, które wpadły do piasku też mają świństwa na sobie, a wystarczy tylko dmuchnąć ;)
Dr.Watson
Croentuzjasta
Lodówki!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 21.07.2010 18:27

:evil: :evil:
Ile czasu można wałkować TEN temat.???
Podsumowując!!
Jechałem z "lodówką" samochodową na ogniwach "Poltiera" do Włoch /Liguria/ ,Wenecja i z powrotem.
Do takiej lodówki trzeba zapakować 3x1,5 litra mineralnej Zamrożonej na KOŚĆ :D i 4wkłady zamrożone/lodówka 32l./.
I po 48 godz podróży , nocleg w Oekotel w Graz przy włączonej lodówce non-stop/ w hotelu do sieci 230V., w aucie 12v/ produkty typu :ser ,jogurty , wędlina ,masło , i specjalistyczne lekarstwo wymagające temp poniż . 10st C , miały temp 4-6st.C.
Mam podłączony termometr zewn/wewn i monitoruję temp.
Temp na zewnątrz 35-38C ,we wnątrz -klima 26C.
Wróciłem w Tą niedzielę.
Wczesniej jeździłem do Cro 5x w ten sam sposób.
Nic w lodówce się nie zepsuje.
NOOOOOOOOOOOOOO!!! Ale pół prosiaka tak się nie da transportować , tylko podręczne ,drobne wiktuały.
Brac lodówkę , ale z zamrażaczami i podłączoną do napięcia 12/24V,
ale pamiętać co To jest i do czego służy.
Pozdrawiam!!!!
Niestety Ja już po urlopie :evil: :evil: :cry:
zbifal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbifal » 22.07.2010 12:07

Witam
Za dwa tygodnie wybieram się pod namiot do Baska Voda. Czytając te posty to zaczynam się zastanawiać czy ma sens kupować taką "lodówkę" i dodatkowo płacić na polu namiotowym za przyłącze energii elektrycznej (około 12zł/1 dzień)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.07.2010 12:18

zbifal napisał(a):Witam
Za dwa tygodnie wybieram się pod namiot do Baska Voda. Czytając te posty to zaczynam się zastanawiać czy ma sens kupować taką "lodówkę" i dodatkowo płacić na polu namiotowym za przyłącze energii elektrycznej (około 12zł/1 dzień)

Przecież prąd przydaje się nie tylko na potrzeby zasilania lodówki...wybór należy do Ciebie.
Witek1965
Odkrywca
Re: Lodówki!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witek1965 » 24.07.2010 20:13

Dr.Watson napisał(a)::evil: :evil:
Ile czasu można wałkować TEN temat.???
Podsumowując!!
Jechałem z "lodówką" samochodową na ogniwach "Poltiera" do Włoch /Liguria/ ,Wenecja i z powrotem.

Jakbyś jeszcze podał w podsumowaniu co to za lodówka, byłoby OK.
Co prawda podjąłem już decyzje i jedzie do mnie lodóweczka na płytkach Poltiera, ale zawsze ktoś skorzystać może jeszcze.
Dr.Watson
Croentuzjasta
Re: Lodówki!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 24.07.2010 22:07

[/quote]

[color=red]Jakbyś jeszcze podał w podsumowaniu co to za lodówka, byłoby OK.
Co prawda podjąłem już decyzje i jedzie do mnie lodóweczka na płytkach Poltiera, ale zawsze ktoś skorzystać może jeszcze.[/quote]

GioStyle Elektrobox Shiver./Allegro 179 PLN/
Mam też mniejszą 24 l ,ale ponieważ WSZYSTKIE prawie mają takie same ogniwa /ta sama moc/ to Ta mniejsza schładza o 4 st.C lepiej.
Tylko ,że potrzebna była mi większa ,więc musiałem zadowolić się gorszym chłodzeniem ,a większą pojemnością.
Pozdro!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Lodówka turystyczna - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone