Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lodówka turystyczna

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.07.2009 14:52

Rysio napisał(a):
Bocian napisał(a):http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=680753993
ktoś miał do czynienia z taka lodówką?

Jak jedziesz nad Bełtyk to się nada, nad Jadran nie, no chyba że w listopadzie :wink:

A czemu tak twierdzisz? Chodzi o parametry czy co...?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 06.07.2009 15:17

Mam identyczną od kilku lat. Sprawdziła się i nad Jadranem, i nad Balatonem i we Włoszech, i jeszcze w kilku innych miejscach.
NIe sprawdzałem natomiast nad Bałtykiem ale Rysio mówi, że też OK :) .
W tych cieplych rejonach chłodziła wystarczająco napoje, owoce (eh, wbić kły - przepraszam za skojarzenia - w takiego schłodzonego melona i popić czymś ryzlingopodopnym :roll: ), nabiał itp.
A więc jak dla mnie to może być.
Żeby nie być zaskoczonym warto wiedzieć że podczas schładzania powietrza zawarta w nim para wodna ulega skropleniu i zostaje w lodówce. Po paru dniach może to być nawet parę łyżek.
Poza tym jest to sprzęt wybitnie pobytowy, tzn. pokrywa z racji tego że mieści w sobie chłodząco-grzejące ustrojstwo jest dosyć cięzka a przez to lodówka jest wyrażnie cięższa niz o takiej pojemności ale na wkłady.
Tyle :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.07.2009 15:27

Tak mi się wydawało, że to sprzęt wystarczający dla mnie. Miałem lodówkę tylko na 12V i w hotelu tranzytowym bez prądu to przez noc leżało i było git. Ta ma na 230V to dla mnie już wypas :) A i cena nie za wysoka... To, że ciężka to mi nie przeszkadza bo ja jej nigdzie nie będę nosił...
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 06.07.2009 15:29

Rysio napisał(a):

Jak jedziesz nad Bełtyk to się nada, nad Jadran nie, no chyba że w listopadzie :wink:

Bzdura totalna !
oczywiście, że się nada tylko z głową wszystko, z głową !
Oczywiście, że nie zamrozi, ale schłodzi wspaniale i na podróż też ok z jakąś mrożonką w środku.
Chyba, że Rysio woli wogóle bez?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.07.2009 15:35

Chyba, że Rysio woli wogóle bez

Czy Rysio lubi bez , czy inne kwiaty to się spytam na Zlocie... :):)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.07.2009 16:08

atolek napisał(a):Bzdura totalna !

Jeśli lubisz szyneczkę lub nabiał przechowywać w temp. 20stC to życzę smacznego :wink:

Rysio napisał(a):
FUX napisał(a):Jeżeli się baardzo mylę, to proszę mnie poprawić. Może w obecnych lodówkach sie coś zmieniło...

Nic albo niewiele się zmieniło :wink: Przy 22 stopniach lodówka doszła w okolice 5-6 stC. Jeśli dodamy do tego z 15 stopni na zewnątrz wyjdzie jak nic w okolicach 20stC wewnątrz lodówki. Owszem zawsze to mniej niż 40, ale do transportu żywności niewiele to niestety da, chyba że w połączeniu zamrożonymi butelkami z wodą, ale w takiej sytuacji same butle odpowiednio zmrożone też wystarczą nawet na 2 dniową podróż :)

Sławek ta lodówka natomiast nie ma najmniejszych problemów z utrzymaniem odpowiedniej temperatury piwa, wina a nawet lód wyprodukuje :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.07.2009 16:59

Rysiu ale ja lodówkę w domu już mam... :):) Chciałem na podróż :)
Pozdrav.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.07.2009 17:23

Na podróż zawsze wystarczały mi zamrożone butle z wodą mineralną w zwykłej lodówce "bez napędu" :)
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 06.07.2009 18:54

Rysio napisał(a):Na podróż zawsze wystarczały mi zamrożone butle z wodą mineralną w zwykłej lodówce "bez napędu" :)

Polska, kraj kontrastów, jednym starcza a innym nie.

A tak na poważnie, to biorę taką na prąd, ale używam tylko jak zwykłej. Po prostu nie chcę kupować drugiej zwykłej jak mam taką. A preferuję wersję zamrożona mineralka do środka. Na 14 godzin jest wystarczająco.
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 06.07.2009 19:13

Rysio napisał(a):
atolek napisał(a):Bzdura totalna !

Jeśli lubisz szyneczkę lub nabiał przechowywać w temp. 20stC to życzę smacznego :wink:

Rysio napisał(a):
FUX napisał(a):Jeżeli się baardzo mylę, to proszę mnie poprawić. Może w obecnych lodówkach sie coś zmieniło...

Nic albo niewiele się zmieniło :wink: Przy 22 stopniach lodówka doszła w okolice 5-6 stC. Jeśli dodamy do tego z 15 stopni na zewnątrz wyjdzie jak nic w okolicach 20stC wewnątrz lodówki. Owszem zawsze to mniej niż 40, ale do transportu żywności niewiele to niestety da, chyba że w połączeniu zamrożonymi butelkami z wodą, ale w takiej sytuacji same butle odpowiednio zmrożone też wystarczą nawet na 2 dniową podróż :)

Sławek ta lodówka natomiast nie ma najmniejszych problemów z utrzymaniem odpowiedniej temperatury piwa, wina a nawet lód wyprodukuje :wink:

czyli masz w aucie w czasie drogi 40 stopni ?
mundre...
podaj jeszcze chłopu linka do takiej dwudrzwiowej 2 metry wysokiej...
a że Tobie zawsze coś tam wystarcza to nie pisz GUPOT a sprzęcie którego nigdy nie używałeś.
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 06.07.2009 22:24

Ja używam zwykłej lodóweczki ze styropianu z butelkami z zamrożonąj wodą mineralną - dla mnie rewelacja, 2 dni w podróży, a w buteleczkach jeszcze kawałki lodu.
Badi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Badi » 07.07.2009 21:33

Po doświadczeniach własnych i przeczytaniu wielu wypowiedzi na forum w tym roku będzie lodówka "bez napędu" z mineralką zamrożoną wcześniej.
Kacper111
Cromaniak
lodówka turystyczna

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 04.01.2010 19:09

witam wsystkich
udało sie zarezerowac apartament dla 8 osób w Cro
niestety na nasze grono jest tylko 1 lodówka (w dodatku mała)
zastanawiam się nad anbycie takiej turystycznej co by chłodziła dodotkowo(była włączona w pokoju), czy wydoli coś takiego na te kilka dni?
http://www.allegro.pl/item864228943_lod ... zimno.html
lub

http://www.allegro.pl/item874286736_lod ... _nowa.html
ma ktoś jakies doświdczenia w temacie?, do tej pory miłałem cos podobnego włączone ale tylko w samochodzie na kilka godzin
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.01.2010 19:39

Bocian napisał(a):Tak mi się wydawało, że to sprzęt wystarczający dla mnie. Miałem lodówkę tylko na 12V i w hotelu tranzytowym bez prądu to przez noc leżało i było git. Ta ma na 230V to dla mnie już wypas :) A i cena nie za wysoka... To, że ciężka to mi nie przeszkadza bo ja jej nigdzie nie będę nosił...

A dlaczego nie będziesz nosił, silny jestes. Tu wielkiej strategii nie potrzeba tylko siły. Pozdrawiam kolegę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: lodówka turystyczna

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2010 19:57

Kacper111 napisał(a):zastanawiam się nad nabyciem turystycznej co by chłodziła dodotkowo (była włączona w pokoju), czy wydoli coś takiego na te kilka dni?

ma ktoś jakies doświadczenia w temacie?, do tej pory miłałem cos podobnego włączone ale tylko w samochodzie na kilka godzin

Doświadczenia z takimi lodówkami mają kempingowcy :D

Takie lodówki chodzą 24/godz na dobę, tylko raczej chłodzą niż mrożą.

Dobrze jest włożyć dodatkowo do takiej lodówki zamrożoną butelkę wody :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi