Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lodówka turystyczna - jaką wybrać??

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
justyska.k1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) justyska.k1 » 24.07.2016 09:32

Sorry.... Rysio, tel mi przy pisaniu poprawił pisownię,
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.07.2016 22:06

Janusz Bajcer napisał(a):
valdemar napisał(a):Mam lodówkę kupioną parę lat temu na aledrogo za 150 zł. Chłodzi jak żyleta, w każdym razie piwko po wyjęciu jest zimne i oszronione :D

Jeśli to jest lodówka turystyczna jak na zdjęciach powyżej lub podobna - to z tym szronem ściemniasz :mrgreen:

Koledze pewnie chodziło o rosę, a nie szron. Kropelki wody po wyjęciu flaszki z takiej chłodziarki są jak najbardziej możliwe.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.07.2016 22:18

Na rosę się zgodzę :wink: też ją czasem miałem :idea:
Krystof
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.10.2016 14:37

Miril napisał(a):My zabieramy za dużo więcej niż 200 jedzenia z Polski. Mięcho też zabieramy.Część pasteryzujemy a część zamrożone jedzie z nami -zamrażarka i przetwornica dają radę.:) Piwa nie bierzemy ale napoje gazowane to i owszem. 8 osób w 2 tyg. potrafi trochę zjeść i wypić. Wolimy wydawać kasę np. na lody niż na rzeczy które w PL są dużo tańsze.

Mam techniczne pytanie!
Kupiłem sobie na camping małą lodówkę - jakąś taką, tylko innej firmy i tańszą: http://www.euro.com.pl/lodowki/ravanson-lkk50.bhtml
Ona jest na 220V i - o ile na campingu to nie problem - zastanawiam się nad jej uruchomieniem podczas jazdy.

Czy takie urządzenie (przetwornica 12 na 220) http://www.eltrox.pl/przetwornica-ips-5 ... AigI8P8HAQ wytworzy wystarczającą ilość prądu do pracy lodówki?

I - przede wszystkim - czy samochodowy alternator podoła z ładowaniem?

Pozdrawiam, Krzysiek
piotrulex
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.10.2016 16:14

Krystof napisał(a):
Miril napisał(a):My zabieramy za dużo więcej niż 200 jedzenia z Polski. Mięcho też zabieramy.Część pasteryzujemy a część zamrożone jedzie z nami -zamrażarka i przetwornica dają radę.:) Piwa nie bierzemy ale napoje gazowane to i owszem. 8 osób w 2 tyg. potrafi trochę zjeść i wypić. Wolimy wydawać kasę np. na lody niż na rzeczy które w PL są dużo tańsze.

Mam techniczne pytanie!
Kupiłem sobie na camping małą lodówkę - jakąś taką, tylko innej firmy i tańszą: http://www.euro.com.pl/lodowki/ravanson-lkk50.bhtml
Ona jest na 220V i - o ile na campingu to nie problem - zastanawiam się nad jej uruchomieniem podczas jazdy.

Czy takie urządzenie (przetwornica 12 na 220) http://www.eltrox.pl/przetwornica-ips-5 ... AigI8P8HAQ wytworzy wystarczającą ilość prądu do pracy lodówki?

I - przede wszystkim - czy samochodowy alternator podoła z ładowaniem?

Pozdrawiam, Krzysiek

To raczej w temacie campingowym by bardziej pasowało ale co tam :)

W tej przetwornicy z opisu masz: "Moc ciągła do 350W"

Jak lodówka przy największym poborze potrzebuje mniej to śmiało :)
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 24.10.2016 20:23

Jeżeli lodówka ma kompresor to nie każda przetwornica się sprawdzi. Nie chodzi o moc tylko o przebieg napięcia. Najlepiej podjedż do sklepu i sprawdż. Ja tak kupiłem przetwornicę 1000w ciągłej. Inna marka ale sklep tej sieci co wstawiłeś link. Opis mojej akcji masz tutaj :) - samochodowa-przetwornica-napiecia-do-laptopa-t27858-75.html?hilit=przetwornica#p1727741 ostatnia strona . Poprzez zapalniczkę chyba będzie ciężko otrzymać 350w . Na gniazdkach samochodowych jest napis 180w max. "Twoja" lodówka pobiera 60w więc zapas mocy przetwornica ma i tak spory.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.10.2016 07:27

dużo danych - fękju :@)
czyli skontaktuję się ze sprzedawcą przetwornic i oblukam info o samochodowych zapalniczkach (mam dwie, bo w bagażniku dodatkową)

pozdrawiam, Krzysiek
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.10.2016 09:14

Krystof napisał(a):dużo danych - fękju :@)
czyli skontaktuję się ze sprzedawcą przetwornic i oblukam info o samochodowych zapalniczkach (mam dwie, bo w bagażniku dodatkową)

pozdrawiam, Krzysiek

Dawno temu w starszym aucie nie miałem w bagażniku zapalniczki. Pociągnąłem bezpośrednio z akumulatora dość solidny przewód i dałem porządny bezpiecznik dopasowany właśnie do odbiornika, który tego zasilania potrzebował
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 25.10.2016 12:25

piotrulex napisał(a):
Krystof napisał(a):dużo danych - fękju :@)

pozdrawiam, Krzysiek

Dawno temu w starszym aucie nie miałem w bagażniku zapalniczki. Pociągnąłem bezpośrednio z akumulatora dość solidny przewód i dałem porządny bezpiecznik dopasowany właśnie do odbiornika, który tego zasilania potrzebował

Prądu z gniazdka wystarczy do zasilenia lodówki. Chodzi mi oto ,że jak podłączysz do przetwornicy urządzenie pobierające więcej prądu niz może przepuścić zabezpieczenie gniazdka-najczęściej 15A
( u mnie jest 10A) to bezpiecznik prawdopodobnie "wylata" albo przetwornica będzie działała z ograniczoną mocą. Nie testowałem więc głowy nie dam. Lodówka pobiera 60w i jeżeli nawet masz 10A bezpiecznik jak u mnie ,to prądu bedzie 120w więc spoko(oby tylko przetwornica miała sinusoidę). Gniazdka w bagażniku mogą mieć większe zabezpieczenia-nawet 25A. Najlepsze jest podłączenie bezpośrednio do aku jak pisze Piotrulex. W moim aucie(Trafic) aku jest pod nogami kierowcy. Przetwornicę mam pod fotelem podłączoną bezpośrednio. Kto ma auto z aku pod tylną kanapą czy w bagażniku ten ma prościej. :)
marli.cd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marli.cd » 25.10.2016 22:00

Mam z lidla. W tym roku chodziła 2 tyg non stop. Super się sprawdza i ma 3 lata gwarancji door to door. Bez żadnej łaski (testowane na ekspresie). Wejście 12V i 240 V.
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 25.10.2016 23:57

marli.cd napisał(a):Mam z lidla. W tym roku chodziła 2 tyg non stop. Super się sprawdza i ma 3 lata gwarancji door to door. Bez żadnej łaski (testowane na ekspresie). Wejście 12V i 240 V.

Najlepszym testerem jest silnik szczotkowy np. wiertarka czy lodówka (taka z kompresorem-sprężarką). Masz na myśli wyjście 230v i 5v chyba???
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.10.2016 07:36

marli.cd napisał(a):Mam z lidla. W tym roku chodziła 2 tyg non stop. Super się sprawdza i ma 3 lata gwarancji door to door. Bez żadnej łaski (testowane na ekspresie). Wejście 12V i 240 V.

tak, ale nie każde urządzenie się nadaje do zasilania lodówki akurat - musi, jak to mówią fachowcy, "być z pełnym sinusem" oraz "moc chwilowa przetwornicy musi być minimum 10x większa od mocy lodówki, w przeciwnym wypadku lodówka się nie włączy"... HA!
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.10.2016 08:21

Dostałem wiadomość od człowieka, który się zna. i - oględnie mówiąc - dupa wielka z tą przetwornicą :@(((

"Jak wspomniałem wcześniej, moc chwilowa przetwornicy musi być minimum 10 razy większa, czyli minimum 700W. Kolejna ważna sprawa to fakt, że przetwornica musi być z pełnym sinusem. Najmniejsza przetwornica jaką mogę polecić do tej lodówki to:
http://www.eltrox.pl/przetwornica-sinus-1000-12v-230v-800-1000w.html
dla instalacji 12V
lub
http://www.eltrox.pl/przetwornica-sinus-1000-24v-230v-800-1000w.html
dla instalacji 24V

Przetwornice mają możliwość podłączenia tylko bezpośrednio pod akumulator. Nie wolno podpinać ich pod gniazdo zapalniczki, ponieważ zostałaby uszkodzona instalacja samochodowa.

Proszę nie sugerować się mocą przetwornicy, ponieważ nie będzie ona pobierała tyle prądu. Przetwornica będzie pobierała tyle, ile pobiera podłączone do niej urządzenie. Wyższa moc przetwornicy wymagana jest tylko z jednego powodu. Lodówka w momencie uruchamiania pobiera nawet 10x tyle prądu, co podczas pracy. Jest to chwilowe, przez 1-3 s, jednak jeśli przetwornica nie będzie miała tej mocy, to się po prostu nie włączy."
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 26.10.2016 09:20

Z tym 10x to chyba trochę przesadził. Masz tu film z testem uruchamiania lodówki z przetwornicy 350w. Testy robi firma z Gdańska(Twoje rewiry?) Pokaż go "człowiekowi co się zna" :D Napisał też że uszkodzi się instalacja przy podłączeniu do zapalniczki. Hm.. chyba po to są bezpieczniki aby do tego nie dopuścić.
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 26.10.2016 09:24

Miril napisał(a):Napisał też że uszkodzi się instalacja przy podłączeniu do zapalniczki. Hm.. chyba po to są bezpieczniki aby do tego nie dopuścić.

Gniazda zapalniczek mają z reguły 10-15A bezpieczniki a to jest zdecydowanie za mało do uruchomienia przetwornicy z podłączoną lodówką. Przy okazji nie radzę zmieniać bezpiecznika na większy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Lodówka turystyczna - jaką wybrać?? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone