Także chciałem się pochwalić testami lodówek/ chłodziarek turystycznych
Na wyjazd do pracy miałem zakupić nową z allegro 30 litrową jakiejs marki turbo na 12 V i 230 V za 180 zł z wysyłką. Różne opinie slyszałem na ich temat i nie bardzo chciałem ryzykować ewentualny nie wypał.
Przeszukałem olx i natrafiłem na podobno dobrej marki chłodziarkę Ezetil e26 o pojemności 26 litrów na 12 V używaną rok czyli kupiona w 2015 roku. Wynegocjowałem cenę.... 60 zł z 80 które sprzedający chciał. Wydaję mi się że cena okazyjna gdyż podobne lecz nowe widziałem w cenach 250- 300 zł.
Dodatkowo chciałem kupic przetwornik/zasilacz do lodówek turystycznych z 230 V na 12 V i 5-6 A. Sam zasilacz z wysyłką około 60 zł, lecz znalazłem inna oferte na olx chłodziarki no name + owy zasilacz za 100 zł. Osobno facet nie chciał sprzedać a sama lodówka na allegro to 115 zł z wysyłką a była prawie nowa, więc kupiłem komplet. Tak stałem się posiadaczem takiej chłodziarki no name
oraz "markowej" Ezetil e26
Pomyslałem, przetestuję i wezmę lepszą !
Test wykonany w ciągu 2 dni ale w każdy dzień temp w pokoju była równa 24 stopnie celsjusza.
Lodówka nr 1 no name 24 litry 12 V + zasilacz z 230V 6 A
godzina 0
temp powietrza na zewnątrz 24 stopnie
temp powietrza wewnątrz 24 stopnie
temp wody w szklance 20 stopni
Po 3 godzinach
temp powietrza na zewnątrz 24 stopnie
temp powietrza wewnątrz 16,5
temp. wody 13,5 stopnia
Lodówka nr 2 Ezetil e26 26 litrów 12 V + zasilacz z 230V 6 A
godzina 0
temp powietrza na zewnątrz 26 stopnie
temp powietrza wewnątrz 26 stopnie
temp wody w szklance 20 stopni
Po 3 godzinach
temp powietrza na zewnątrz 26 stopnie
temp powietrza wewnątrz 8,5 stopnia
temp. wody 6 stopni
wyniki:
lodówka no name temp powietrza 7,5 stopnia poniżej temp. otoczenia, temp. wody 10,5 stopni poniżej otoczenia
lodówka Ezetil e26 temp powietrza 17,5 stopnia poniżej temp. otoczenia, temp. wody 20 stopni poniżej otoczenia
W Ezetil radiatory dosłownie były mroźnie zimne a w no name ledwo zimne
Wniosek jeden, no name na sprzedaż a w podróż Ezetil
Dodatkowa zaleta Ezetil to dwa miejsca gdzie zmieszczą sie dwie duże butelki 1,5 litra na stojąco. Wydaje mi się że przy dłuższym włączeniu spokojnie temp zejdzie poniżej 5 stopni...