napisał(a) SingSing74 » 03.08.2014 20:36
Start 13:40. Pojemność 29 litrów. Temperatura w pokoju 29 st. Zawartość chłodziarki: 5 wód mineralnych 1,5 l , cola 2 l i szklanka wody z termometrem. Napoje o temperaturze pokojowej czyli około 29 st. Instrukcja zaleca wkładanie produktów schłodzonych, ale postanowiłem sprawdzić chłodziarkę symulując zakup ciepłych napojów w sklepie.
Wstępne wyniki:
1. Pierwszy pomiar po 2 godzinach - temp. zew. 29, woda w szklance 19.
2. Drugi pomiar po 4 godzinach - odpowiednio 27 \ 16
3. Trzeci pomiar po 6 godzinach - 26 \ 14.
4. Po 10 godzinach 24 \ 12.
5. Po 13 godzinach 23 \ 10.
Wybiła godzina 3 nad ranem. Wyjąłem butelki i zostawiłem tylko szklankę z wodą. Obudziłem się przed ósmą i dokonałem ostatniego pomiaru.
6. Szósty pomiar 22 \ 5.
Wnioski.
10 litrów ciepłych napojów okazało się nie lada wyzwaniem dla ezetil`a. Żeby uzyskać obiecaną różnicę temperarury, czyli około 18 stopni, należy wkładać do chłodziarki produkty wstępnie schłodzone. Włożenie dużej ilości napojów o temp. niemal 30 st. powoduje, że osiągnięcie oczekiwanego chłodu będzie trwać długo, choć już 14 st. jest wynikiem do przyjęcia dla napojów. Temperaturę niższą uzyskamy szybciej lub ją utrzymamy, kierując się wskazówkami producenta. Warto więc o tym pamiętać robiąc zakupy w sklepie - kupujemy z lodówek i możliwie jak najszybciej pakujemy to do chłodziarki. Jeśli mamy daleko do sklepu, to warto wziąć ją na zakupy i uzupełniać pod samym sklepem, mając podłączoną do zasilania. Trzymając się tych zasad, będziemy mogli korzystać z lodówki turystycznej z zadowoleniem, pamiętając jednak o tym, że pomimo nazwy lodu z niej nie wyciśniemy
Ostatnio edytowano 04.08.2014 07:38 przez
SingSing74, łącznie edytowano 1 raz