Janusz Bajcer napisał(a):silniczek zdobyty trochę niestety nie pasuje (za krótki bolec), ale kolega pogłówkuje i obiecał naprawić
Janusz Bajcer napisał(a):Hurra.. lodówka naprawiona...... można jechać na wakacje
Ballah napisał(a):slawek66 napisał(a):wg mnie lepiej kupic taka na wklady z duza iloscia wkladow, np tyle zeby cala w srodku wylozyc i jeszcze na gore
wklady teraz bardzo tanie, jedyny problem gdzie ich tyle na raz zamrozic
No właśnie. Do chładziarki potrzebna jest zamrażarka.
A ja mam małą elepśtryczną chłodziarkę turystyczną starego typu - w środku do połowy jest z aluminium - zamontowałem moduł Peltiera 89 W D Tmax: 67,0 ° C, do tego solidny zasilacz sieciowy i przewody 4mm2 - MROZI w chorwackim skwarze! Musiałem po zeszłorocznych wakacjach dorobić przełącznik na pół gwizdka, bo masło rano siekierą... a i ser zamrożony niezbyt smaczny Tak więc w dzień chodzi na 89 Watów, a na noc przełączam na pół - nocą chłodniej.
Z tym, że tanie lodówki turystyczne sprzedawane w marketach mają moduły 36W , małe radiatory i ustrojstwo chłodzące jest w pokrywie. A do tego sprzedają "zasilacze" sieciowe o mocy 10 W. I jak ma toto chłodzić ?
adam_cro napisał(a):Czy wiesz jak można zwiększyć efektywność chłodzenia w takim mobilcoolu? czy można gdzies kupic wydajniejsze ogniwa ewentualnie jak je podkrecic?
adam_cro