Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

literatura chorwacka czyli Baba Jaga...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Amelka
Croentuzjasta
literatura chorwacka czyli Baba Jaga...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 28.01.2005 01:06

A ja jak na "nocnego czytacza" przystalo pomyślalam o temacie "literatura chorwacka" na tym Forum. Czytaliście jakieś chorwackie ksiązki tlumaczone na polski? W ostatnim czasie w Wydawnictwie Czarne ukazalo się kilka ksiązek Dubravki Ugrešić (czy tez jak zażyczyła sobie w ostatniej z książek Ugresic bez chorwackich znaczkow w pisowni). Wprawdzie sama Autorka jest chorwacką dysydentką, mieszkająca od wojny poza Chorwacją, ale świetnie opisuje chorwacką rzeczywistość i jugonostalgię powojenną. Ostatnia książka nosi tytuł "Baba Jaga zniosła jajo" i jak pisze sama Autorka wzięła się w niej za najbardziej zaniedbany temat w literaturze chorwackiej czyli za erotykę :)
Możecie polecić jeszcze inne książki chorwackie do czytania? Macie jakieś ulubione, ktore dotyczą Chorwacji?
Dobrej nocy :) Amelka
michalina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 29.01.2005 22:42

http://cogito.univ.gda.pl/~duskov/

no cóż...
podana strona poświęcona jest literaturze serbskiej ale:
a) jest po polsku
b) jest systematycznie aktualizowana
c) jest na niej wiele ciekawych rzeczy

Nie wiem... Moze ten adres juz sie kiedys na forum pojawil, ale wydaje mi sie, ze skoro powstał specjalny temat dotyczacy literatury warto aby znalazl on tu swoje miejsce

pozdrav
michalina
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 06.02.2005 23:47

Michalina,
dziękuję! To bardzo interesująca strona. Szkoda, ze nie ma podobnej o literaturze chorwackiej, bo ostatnio sporo sie ciekawych książek w tym języku pojawia, a niewiele z nich jest tłumaczonych na polski.
W czasie ferii przeczytałam sobie "Bolje se rodit bez one stvari nego bez srice" Arijany Culiny i stanowczo wzrosł mój zasob niecenzuralnych słow w jezyku chorwackim :), ale także myślę, że to świetne "babskie czytadło" - zdecydowanie bliższe nam niż czytadła amerykańskie.
Bok
Amelka
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 07.02.2005 08:00

Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 07.02.2005 21:20

Platon,
puno Ti hvala! :) Jak Ty to znajdujesz?! Na tej stronie w ogole jest sporo swietnych informacji!
Jeszcze raz dzieki!
Amelka

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko