nova.nathalia napisał(a):Ja miałam przyjemność uczestniczyć w jego zajęciach z historii bałkanów i gramatyki historycznej języka chorwackiego. ...
Katiusha napisał(a):Mam pytanie czy znacie może jakaś chorwacka literaturę fantasy?? Bo wybrałam to jako temat na pracę,gdyż ciekawi mnie ten dział literatury jeśli można to tak nazwać. Wiem jedynie że Stanisław Lem przełożył "Solaris" na chorwacki.Potrzebowałabym chorwackie książki po polsku lub po chorwacku...jeśli ktoś zna tytuły czy autorów to byłabym bardzo wdzięczna
Tasman napisał(a):Jako że dość dawno nie udzielałem się na forum chciałbym się przypomnieć kolejnym pytaniem
Czy zna ktoś z Was jakiś podręcznik do nauki języka chorwackiego?
Ja przewertowalem Norrisona i jego podręcznik dla povzątkujących a także mam kserokopie "Hrvatski za pocetniki cz. I". Chciałbym jednak kontynuować swoją przygodę z językiem chorwackim i mam pytanie, jakie podręczniki dla bardziej zaawansowanego poziomu byście mi doradzili.
Tasman napisał(a):dr Żurek to wg mnie najlepiej zapowiadający się polski bałkanista. Jest stosunkowo młody ( chyba nawet 40-ki nie ma ) a już na swoim koncie wiele ciekawych książek, nie wspominając o artykułach. Dziwi mnie tylko ( z całym szacunkiem ) że wybrał ATH a nie np. UJ czy UW. Być może chce podążyć takim samym tropem jak św. pamięci prof. Giza, który zdecydował się na mniejszą placówkę ( Uniwersytet Szczeciński ) gdzie był najlepszy
Mam nadzieję że uda mi się kiedyś poznać osobiście Pana dr Żurka.
Pozdrawiam