Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Literatura - Chorwacja i Jugosławia

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nova.nathalia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nova.nathalia » 23.08.2010 22:14

Żurek jest moim wykładowcą 8) ale jestem w posiadaniu tylko jego książki 'Raguzańczycy i sarmaci" Może spróbuj poszukać w antykwariatach, przejściach podziemnych dworców (np w Krakowie wiele ciekawych książek znalazłam) albo w wydawnictwach które wydały te książki. Ewentualnie ejst jeszcze biblioteka :)
Tasman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tasman » 09.09.2010 21:14

dr Żurek to wg mnie najlepiej zapowiadający się polski bałkanista. Jest stosunkowo młody ( chyba nawet 40-ki nie ma ) a już na swoim koncie wiele ciekawych książek, nie wspominając o artykułach. Dziwi mnie tylko ( z całym szacunkiem ) że wybrał ATH a nie np. UJ czy UW. Być może chce podążyć takim samym tropem jak św. pamięci prof. Giza, który zdecydował się na mniejszą placówkę ( Uniwersytet Szczeciński ) gdzie był najlepszy :)
Mam nadzieję że uda mi się kiedyś poznać osobiście Pana dr Żurka.

Pozdrawiam
nova.nathalia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nova.nathalia » 10.09.2010 20:33

Ja miałam przyjemność uczestniczyć w jego zajęciach z historii bałkanów i gramatyki historycznej języka chorwackiego. Na ATH wykłada wielu wybitnych wykładowców, jak profesor Emil Tokarz, czy profesor Dragi Stefanija. Z nimi również miałam przyjemność mieć zajęcia. ATH to nie jest zła uczelnia, jest po prostu mała, a fil. słowiańska jest tam stosunkowo krótko, myślę więc, ze po prostu potrzebuje czasu i pod przewodnictwem takich osobowości za kilka lat osiągnie na prawdę wysoki poziom. :D
Tasman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tasman » 15.09.2010 20:47

Prawda jest taka że nie jest ważna Uczelnia, a to co sami chcemy osiągnąć. Jak ktoś jest bez ambicji to nawet Harvard go nie podciągnie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2010 09:15

nova.nathalia napisał(a):Ja miałam przyjemność uczestniczyć w jego zajęciach z historii bałkanów i gramatyki historycznej języka chorwackiego. ...

Proponuję dalsze zgłębianie gramatyki (niekoniecznie języka chorwackiego), ze szczególnym uwzględnieniem pisowni nazw własnych - jak na przykład Bałkany.
Lijep pozdrav :wink:
nova.nathalia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nova.nathalia » 18.09.2010 11:12

Tasman zgadzam się w 100% :D
yanopodkivano nie życzę sobie takich uwag.
Katiusha
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katiusha » 25.10.2010 21:09

Hey! Widzę, że dużo osób pasjonuje się literaturą i historią Chorwacji jak i całych Bałkanów. Mam pytanie czy znacie może jakaś chorwacka literaturę fantasy?? Bo wybrałam to jako temat na pracę,gdyż ciekawi mnie ten dział literatury jeśli można to tak nazwać. Wiem jedynie że Stanisław Lem przełożył "Solaris" na chorwacki.Potrzebowałabym chorwackie książki po polsku lub po chorwacku...jeśli ktoś zna tytuły czy autorów to byłabym bardzo wdzięczna :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.10.2010 21:31

Katiusha napisał(a):Mam pytanie czy znacie może jakaś chorwacka literaturę fantasy?? Bo wybrałam to jako temat na pracę,gdyż ciekawi mnie ten dział literatury jeśli można to tak nazwać. Wiem jedynie że Stanisław Lem przełożył "Solaris" na chorwacki.Potrzebowałabym chorwackie książki po polsku lub po chorwacku...jeśli ktoś zna tytuły czy autorów to byłabym bardzo wdzięczna :)

tu dyskusja nt. chorwackich autorów gatunku fantasy (między innymi)...
Pozdrawiam
Katiusha
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katiusha » 26.10.2010 13:27

Bardzo dziękuję za pomoc :D . Sama nie doszłabym do tego gdzie szukać,mam nadzieję tylko że coś złapię w bibliotece lub uda mi się gdzieś zamówić ;)
Tasman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tasman » 26.10.2010 21:43

Jako że dość dawno nie udzielałem się na forum chciałbym się przypomnieć kolejnym pytaniem :)

Czy zna ktoś z Was jakiś podręcznik do nauki języka chorwackiego?
Ja przewertowalem Norrisona i jego podręcznik dla povzątkujących a także mam kserokopie "Hrvatski za pocetniki cz. I". Chciałbym jednak kontynuować swoją przygodę z językiem chorwackim i mam pytanie, jakie podręczniki dla bardziej zaawansowanego poziomu byście mi doradzili.

Pozdrawiam serdecznie

PS. polecam nową książkę o historii Bałkanów http://www.wuw.home.pl/ksiegarnia/produ ... ts_id=4216

świerzynka :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.10.2010 12:27

Tasman napisał(a):Jako że dość dawno nie udzielałem się na forum chciałbym się przypomnieć kolejnym pytaniem :)

Czy zna ktoś z Was jakiś podręcznik do nauki języka chorwackiego?
Ja przewertowalem Norrisona i jego podręcznik dla povzątkujących a także mam kserokopie "Hrvatski za pocetniki cz. I". Chciałbym jednak kontynuować swoją przygodę z językiem chorwackim i mam pytanie, jakie podręczniki dla bardziej zaawansowanego poziomu byście mi doradzili.

...chyba raczej "za početnike"....
Powtórzę się pewnie, ale skoro masz już za sobą kurs dla początkujących,ja polecałabym darować sobie pracę z podręcznikiem (który nie rozwija najważniejszego czyli umijętnosći swobodnej komunikacji; a tylko utrwala całe fragmenty dialogów i czytanek zupełnie oderwanych od rzeczywistości). Postawić natomiast na samodzielną pracę z literaturą, prasą i żywym słowem (filmy, piosenki, TV, radio itp.) z pomocą podręczników gramatycznych (np. rewelacyjna Gramatika hrvatskoga jezika Težak- Babić) i słownika V.Anića (Veliki rječnik hrvatskoga jezika).
Pozdrawiam
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 22.01.2011 22:09

Tasman napisał(a):dr Żurek to wg mnie najlepiej zapowiadający się polski bałkanista. Jest stosunkowo młody ( chyba nawet 40-ki nie ma ) a już na swoim koncie wiele ciekawych książek, nie wspominając o artykułach. Dziwi mnie tylko ( z całym szacunkiem ) że wybrał ATH a nie np. UJ czy UW. Być może chce podążyć takim samym tropem jak św. pamięci prof. Giza, który zdecydował się na mniejszą placówkę ( Uniwersytet Szczeciński ) gdzie był najlepszy :)
Mam nadzieję że uda mi się kiedyś poznać osobiście Pana dr Żurka.

Pozdrawiam

Dr Żurek, którego miałem przyjemność poznać, doktoryzował się na UW pod opieką wybitnego bałkanisty, prof. Mieczysław Tantego, ale - niestety - nie dostał etatu w Instytucie Historycznym, stąd jego obecność na ATH.
kasiuniaj
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiuniaj » 14.04.2011 14:07

Hej! Baaaaardzo pilnie potrzebuję książki Dubravki Ugresic "Ministarstvo boli" w oryginale, może być ksero, rękopis, maszynopis, whatever, chodzi mi o treść, a mam, niestety, dosyć duże problemy ze zdobyciem jej w wersji chorwackiej. Jeżeli komuś "coś kiedyś coś" na ten temat to proszę o odpowiedź, obiecuję dozgonną wdzięczność!!!

Srdacan pozdrav
Kasia
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

Literatura - Chorwacja i Jugosławia - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone