Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Literatura - Chorwacja i Jugosławia

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 20.06.2007 18:44

Ale jestem gapa, przecież shtriga wypatrzyła już dawno tą książkę.
Po prostu wczoraj w Wyborczej był spory i bardzo smutny artykuł o tej książce..z tego przejęcia nie zauważyłam. :oops:
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 27.10.2007 09:35

Siedem książek nominowanych do nagrody Angelus

Jury Literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus przedstawiło w czwartek listę siedmiu nominowanych do niej książek. Nagroda zostanie wręczona 1 grudnia we Wrocławiu.
Nominowani autorzy to: Ołeksandr Irwanec za "Riwne/Rowno" (Ukraina), Ismail Kadare - "Pałac snów" (Albania), Imre Kertesz "Dziennik galernika" (Węgry), Hanna Krall - "Król kier znowu na wylocie" (Polska), Martin Pollack "Śmierć w bunkrze - opowieść o moim ojcu" (Austria), Mariusz Szczygieł - "Gottland" (Polska) i Dubravka Ugresić - "Ministerstwo Bólu" - (Chorwacja).
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.11.2008 12:01

Nie chcę zakładać nowego wątku, ten wydaje się być właściwy, żeby prosić znających "sprawę" o pomoc w znalezieniu książek.
Zwrócił się do mnie z pytaniem mój kuzyn - pasjonat historii wojskowości - tu cytat : "kocioł bałkański" - popytaj czy są jakieś pozycje książkowe o wojnie w latach 90,ale takie bardziej od strony militarnej a nie politycznej.
Pisane oczywiście w języku polskim.
pozdrawiam
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 27.11.2008 14:35

Hm... Nie pomogę na razie, ale spróbuję powęszyć przy okazji. Mam dosłownie "Kocioł bałkański" - reportaże Ryszarda Bilskiego. I jeszcze kilka innnych, ale to raczej też nie militarne spojrzenie tylko reportażowo-wspomnieniowe, o których pisali tu już poprzednicy.

PS. Ja tak po cichu jeszcze prywatę może załatwię - jakby się tu kiedyś Janqes pokazał... Byłoby miło, bo gdzieś moje książeczki po Polsce wędrują chyba :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.11.2008 18:02

Plavcu - jedno co mam to "Operacja Little Flower" Huberta Królikowskiego. Opowiada o złapaniu pewnych zbrodniarzy wojennych przez polskich komandosów w 1997 roku, na szerszym tle konfliktów jugosłowiańskich i historii tego regionu. Czytałem tak dawno że już nie pamiętam szczegółów, bym musiał sobie przypomnieć :)
IlonaNowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) IlonaNowa » 27.11.2008 23:17

'kao da me nema" Slavenka Drakulic znowu dowaliła do moralnego pieca...książke kupiłam przypadkowo na targach książki w Dioklecjanowych piwnicach (swoja droga tam to jest wybor takiej literatury... glowa mala).
Szczerze mowiąc, wolalabym moze jej nie czytac w ogole...niestety po przeczytaniu powoli dochodzilam do siebie..bo to niemozliwe, że człowiek jest zdolny do takich rzeczy.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.11.2008 23:38

Bardzo Wam dziękuję, już zaczynam węszyć w googlach po tych śladach.
Dam znać, co znajdę.

Swoją drogą - wojna to okrutna rzecz i nigdy mnie nie pasjonował żaden z jej aspektów - ani politycznych, ani militarnych , ani nawet psychologicznych. Ale z przykrą swiadomością przyjmuję do wiadomości, że w świecie ludzi jest nieunikniona. Nie widać końca tej formy rozwiązywania problemów ...
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.11.2008 23:47

Znalazłem po polsku coś takiego.
Brr...

Oni nie skrzywdziliby nawet muchy. Zbrodniarze wojenni przed Trybunałem w Hadze
Slavenka Drakulić

Zawodowcu - twój ślad też jest dostępny w sprzedaży wysyłkowej.
Dzięki.
"Operacja Little Flower" zawiera opis misji GROM-u w składzie sił pokojowych UNTAES, aresztowanie zbrodniarza wojennego Slavko Dokmanovicia...
Oprócz tego autor nakreśla tło historyczne kongliktów na Półwyspie Bałkańskim.
Autor - Hubert Królikowski
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 28.11.2008 09:43

Oni nie skrzywdziliby nawet muchy. Zbrodniarze wojenni przed Trybunałem w Hadze
Slavenka Drakulić

Na temat tej książki masz cały wątek założony poniżej z chwilą jej ukazania.
To jest reportaż, ale jak dowodzą opinie wart przeczytania dla innych wrażeń niż potrzebujesz.
Zresztą sama jestem wierna tej pisarce i czytam każdą jej pozycję.
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=12118
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 28.11.2008 09:54

zawodowiec napisał(a):Plavcu - jedno co mam to "Operacja Little Flower" Huberta Królikowskiego. Opowiada o złapaniu pewnych zbrodniarzy wojennych przez polskich komandosów w 1997 roku, na szerszym tle konfliktów jugosłowiańskich i historii tego regionu. Czytałem tak dawno że już nie pamiętam szczegółów, bym musiał sobie przypomnieć :)

W zasadzie chodzi w tej książce o to, jak polski GROM pojmał Slavko Dokmanovicia, rzeźnika Vukovaru. Tło konfliktów jest, niestety trochę spłaszczone, jednakże dla fanow historii oręża polskiego i militariów w ogóle, pozycja jest warta przeczytania.

Pozdrawiam
Rafał
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.11.2008 17:23

Dzięki wszystkim - ode mnie i od kuzyna, który już też zaczął szukać w googlach, podjąwszy trop.
"Ciało z jej ciała' przeczytam. Z tym tematem jest mi po "po drodze" .
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 28.11.2008 20:19

:D
"Ciało z jej ciała' przeczytam. Z tym tematem jest mi po "po drodze" .

Polecam, ja przeczytałam ze względu na autorkę, bo życiowo nie miałam okazji być bliżej, ale jestem pod wrażeniem osób.
Oczywiście sposób ujęcia tematu, przez autorkę w tej książce, mnie osobiście bardzo się podoba.
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 17.01.2009 19:42

Miłośnikom Dubravki Ugresic polecam jej książkę wydaną w 2008 r. w wydawnictwie ZNAK -" Nikogo nie ma w domu". Jest to zbiór felietonów, esejów i opowiadań. W eseju " Pomnik dla polskiego hydraulika" opisuje widmo polskiego hydraulika krążace po Europie - czyli wściekłą obronę własnych interesów " starej" Europy, która nijak się ma do europejskiej jedności. Bardzo podoba mi się trzeźwe spojrzenie autorki na świat. Warto poczytać,
Pozdrawiam :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.02.2009 20:59

Nowe wydawnictwo polsko - chorwackie
Paweł Jaroszewski Crkve i crkvice Staroga Grada

kilka słów o monografii TU w "hvarskim temacie".
Pozdrawiam
Tasman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tasman » 18.08.2010 12:42

Skoro o książkach to ja chciałbym zapytać o coś innego mianowicie czy nie wiecie gdzie mógł bym zdobyć rzeczone pozycje ( chodzi mi o zakup )

Batowski "Państwa bałkańskie"
Gluck "Sarajewo"
Rapacka "Godzina Herdera"
Żurek "Hotel Lambert i Chorwaci"
Giza "„Narodowe i polityczne dążenia Chorwatów w XIX i na początku XX wieku"

Ewentualnie inne publikacje Gizy lub Batowskiego. Przeszukałem chyba wszelkie zasoby Google i allegro, ale niestety nic nie znalazłem :(
Gdyby ktoś z Was wiedział gdzie można dostać owe tytuły, będę baaardzo wdzięczny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Literatura - Chorwacja i Jugosławia - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies