Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Literatura - Chorwacja i Jugosławia

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 20.06.2007 17:44

Ale jestem gapa, przecież shtriga wypatrzyła już dawno tą książkę.
Po prostu wczoraj w Wyborczej był spory i bardzo smutny artykuł o tej książce..z tego przejęcia nie zauważyłam. :oops:
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 27.10.2007 08:35

Siedem książek nominowanych do nagrody Angelus

Jury Literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus przedstawiło w czwartek listę siedmiu nominowanych do niej książek. Nagroda zostanie wręczona 1 grudnia we Wrocławiu.
Nominowani autorzy to: Ołeksandr Irwanec za "Riwne/Rowno" (Ukraina), Ismail Kadare - "Pałac snów" (Albania), Imre Kertesz "Dziennik galernika" (Węgry), Hanna Krall - "Król kier znowu na wylocie" (Polska), Martin Pollack "Śmierć w bunkrze - opowieść o moim ojcu" (Austria), Mariusz Szczygieł - "Gottland" (Polska) i Dubravka Ugresić - "Ministerstwo Bólu" - (Chorwacja).
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.11.2008 11:01

Nie chcę zakładać nowego wątku, ten wydaje się być właściwy, żeby prosić znających "sprawę" o pomoc w znalezieniu książek.
Zwrócił się do mnie z pytaniem mój kuzyn - pasjonat historii wojskowości - tu cytat : "kocioł bałkański" - popytaj czy są jakieś pozycje książkowe o wojnie w latach 90,ale takie bardziej od strony militarnej a nie politycznej.
Pisane oczywiście w języku polskim.
pozdrawiam
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 27.11.2008 13:35

Hm... Nie pomogę na razie, ale spróbuję powęszyć przy okazji. Mam dosłownie "Kocioł bałkański" - reportaże Ryszarda Bilskiego. I jeszcze kilka innnych, ale to raczej też nie militarne spojrzenie tylko reportażowo-wspomnieniowe, o których pisali tu już poprzednicy.

PS. Ja tak po cichu jeszcze prywatę może załatwię - jakby się tu kiedyś Janqes pokazał... Byłoby miło, bo gdzieś moje książeczki po Polsce wędrują chyba :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.11.2008 17:02

Plavcu - jedno co mam to "Operacja Little Flower" Huberta Królikowskiego. Opowiada o złapaniu pewnych zbrodniarzy wojennych przez polskich komandosów w 1997 roku, na szerszym tle konfliktów jugosłowiańskich i historii tego regionu. Czytałem tak dawno że już nie pamiętam szczegółów, bym musiał sobie przypomnieć :)
IlonaNowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) IlonaNowa » 27.11.2008 22:17

'kao da me nema" Slavenka Drakulic znowu dowaliła do moralnego pieca...książke kupiłam przypadkowo na targach książki w Dioklecjanowych piwnicach (swoja droga tam to jest wybor takiej literatury... glowa mala).
Szczerze mowiąc, wolalabym moze jej nie czytac w ogole...niestety po przeczytaniu powoli dochodzilam do siebie..bo to niemozliwe, że człowiek jest zdolny do takich rzeczy.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.11.2008 22:38

Bardzo Wam dziękuję, już zaczynam węszyć w googlach po tych śladach.
Dam znać, co znajdę.

Swoją drogą - wojna to okrutna rzecz i nigdy mnie nie pasjonował żaden z jej aspektów - ani politycznych, ani militarnych , ani nawet psychologicznych. Ale z przykrą swiadomością przyjmuję do wiadomości, że w świecie ludzi jest nieunikniona. Nie widać końca tej formy rozwiązywania problemów ...
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.11.2008 22:47

Znalazłem po polsku coś takiego.
Brr...

Oni nie skrzywdziliby nawet muchy. Zbrodniarze wojenni przed Trybunałem w Hadze
Slavenka Drakulić

Zawodowcu - twój ślad też jest dostępny w sprzedaży wysyłkowej.
Dzięki.
"Operacja Little Flower" zawiera opis misji GROM-u w składzie sił pokojowych UNTAES, aresztowanie zbrodniarza wojennego Slavko Dokmanovicia...
Oprócz tego autor nakreśla tło historyczne kongliktów na Półwyspie Bałkańskim.
Autor - Hubert Królikowski
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 28.11.2008 08:43

Oni nie skrzywdziliby nawet muchy. Zbrodniarze wojenni przed Trybunałem w Hadze
Slavenka Drakulić

Na temat tej książki masz cały wątek założony poniżej z chwilą jej ukazania.
To jest reportaż, ale jak dowodzą opinie wart przeczytania dla innych wrażeń niż potrzebujesz.
Zresztą sama jestem wierna tej pisarce i czytam każdą jej pozycję.
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=12118
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 28.11.2008 08:54

zawodowiec napisał(a):Plavcu - jedno co mam to "Operacja Little Flower" Huberta Królikowskiego. Opowiada o złapaniu pewnych zbrodniarzy wojennych przez polskich komandosów w 1997 roku, na szerszym tle konfliktów jugosłowiańskich i historii tego regionu. Czytałem tak dawno że już nie pamiętam szczegółów, bym musiał sobie przypomnieć :)

W zasadzie chodzi w tej książce o to, jak polski GROM pojmał Slavko Dokmanovicia, rzeźnika Vukovaru. Tło konfliktów jest, niestety trochę spłaszczone, jednakże dla fanow historii oręża polskiego i militariów w ogóle, pozycja jest warta przeczytania.

Pozdrawiam
Rafał
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.11.2008 16:23

Dzięki wszystkim - ode mnie i od kuzyna, który już też zaczął szukać w googlach, podjąwszy trop.
"Ciało z jej ciała' przeczytam. Z tym tematem jest mi po "po drodze" .
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 28.11.2008 19:19

:D
"Ciało z jej ciała' przeczytam. Z tym tematem jest mi po "po drodze" .

Polecam, ja przeczytałam ze względu na autorkę, bo życiowo nie miałam okazji być bliżej, ale jestem pod wrażeniem osób.
Oczywiście sposób ujęcia tematu, przez autorkę w tej książce, mnie osobiście bardzo się podoba.
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 17.01.2009 18:42

Miłośnikom Dubravki Ugresic polecam jej książkę wydaną w 2008 r. w wydawnictwie ZNAK -" Nikogo nie ma w domu". Jest to zbiór felietonów, esejów i opowiadań. W eseju " Pomnik dla polskiego hydraulika" opisuje widmo polskiego hydraulika krążace po Europie - czyli wściekłą obronę własnych interesów " starej" Europy, która nijak się ma do europejskiej jedności. Bardzo podoba mi się trzeźwe spojrzenie autorki na świat. Warto poczytać,
Pozdrawiam :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.02.2009 19:59

Nowe wydawnictwo polsko - chorwackie
Paweł Jaroszewski Crkve i crkvice Staroga Grada

kilka słów o monografii TU w "hvarskim temacie".
Pozdrawiam
Tasman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tasman » 18.08.2010 11:42

Skoro o książkach to ja chciałbym zapytać o coś innego mianowicie czy nie wiecie gdzie mógł bym zdobyć rzeczone pozycje ( chodzi mi o zakup )

Batowski "Państwa bałkańskie"
Gluck "Sarajewo"
Rapacka "Godzina Herdera"
Żurek "Hotel Lambert i Chorwaci"
Giza "„Narodowe i polityczne dążenia Chorwatów w XIX i na początku XX wieku"

Ewentualnie inne publikacje Gizy lub Batowskiego. Przeszukałem chyba wszelkie zasoby Google i allegro, ale niestety nic nie znalazłem :(
Gdyby ktoś z Was wiedział gdzie można dostać owe tytuły, będę baaardzo wdzięczny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Literatura - Chorwacja i Jugosławia - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone