Kuchnia francuska ma szanse stać się oficjalnie pozycją na liście dziedzictwa narodowego Unesco. O ten zaszczyt wystąpiły dwie francuskie uczelnie: Europejski Instytut Historii i Kultury Żywności oraz Uniwersytet w Tours wspierane przez znanych restauratorów.
Inicjatorzy stworzyli już oficjalny komitet, który ma działać na rzecz tego wyjątkowego pomysłu. W skład tego komitetu wchodzą Pierre Troisgros, Marc Veyrat czy Alain Ducasse czyli śmietanka francuskiej gastronomii.
Członkowie komitetu zapewniają, że nie jest ich celem zamknięcie zdobyczy ich narodowej kuchni w muzeum, a wręcz przeciwnie - jej dynamiczny rozwój i podkreślenie jej niezaprzeczalnych walorów. Nie sposób nie przyznać im racji w stwierdzeniu wielkiej siły kulturotwórczej jaką posiada kuchnia francuska. My ze swej strony zgadzamy się w stu procentach, że francuskie specjały są wyjątkowe i niepowtarzalne.
ja tam myślę, że chorwacką też powinni wpisać