Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

lipcowa kolejka na granicy słoweńsko chorwackiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bartus40
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartus40 » 29.05.2010 14:25

Planuję w tym roku urlop w Chorwacji i zastanawiam się nad wyborem trasy.

Pamiętam, że ostatnio kilka razy jechałem do Chorwacji omijając Słowenię.

Przyczyną nie była chęć zaoszczędzenia piętnastu euro tylko sygnały o kilkunastokilometrowych korkach na granicy słoweńsko chorwackiej.

Powodowało to przynajmniej kilkugodzinne opóźnienia.

Chciałbym zapytać bywalców czy potwierdzą tą tezę - chodzi mi zwłaszcza o dojazdy w letnie soboty.
Ostatnio edytowano 09.06.2010 13:38 przez bartus40, łącznie edytowano 1 raz
proxima
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) proxima » 29.05.2010 18:14

Potwierdzam, w tamtym roku stałem od Ptuja, (zjeżdżałem z objazdu, Ci co jechali z Mariboru stali dłużej, dużo dłużej).W sobotę właśnie się to działo ok. 9 rano i na granicy wcale się nie skończyło. Ładnych kilka kilometrów przed Zagrzebiem też przykorkowało i trzymało ok. dwóch godzin.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2010 18:33

Generalna zasada - sobót w sezonie należy unikać jak ognia, nie tylko na granicy SLO/HR ale i na autostradach.
Sobota to w zdecydowanej wiekszości termin początku i końca pobytu w HR, więc troche ludzi jest wtedy w ruchu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.05.2010 19:24

Jedno uzupelnienie. W soboty jest bałagan w Slowenii, a zwłaszcza Mariborze i na granicy SLO/CRO w godzinach poranno-dopoludniowych. Później jest w miare spokojnie.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 29.05.2010 21:13

Ja, żeby sobie tym problemem głowy nie zaprzątać zawsze staram się podróżować między poniedziałkiem a czwartkiem. Może właśnie dlatego nigdy w żadnym korku na autostradzie nie stałem.
bartus40
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartus40 » 30.05.2010 05:56

Dziękuję za Wasze opinie - tak mnie coś tknęło, że omijałem Słowenię nie tylko ze względu na kasę.

Pojadę jak zwykle ostatnio czyli Częstochowa- Bratysława- Węgry drogą 86 na południe do granicy węgiersko-chorwackiej.
Niestety z uwagi na termin urlopu jazda z inny dzień tygodnia nie wchodzi w rachubę.

Chyba, że macie inne wypróbowane rozwiązania pozwalające na uniknięcie stania w kolejce - pamiętam, że już kolejki do tuneli Sw.Rok i Mala kapela były powalające.
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 31.05.2010 11:03

bartus40 napisał(a):pamiętam, że już kolejki do tuneli Sw.Rok i Mala kapela były powalające.

Tym już się możesz nie martwić. Oba tunele mają obecnie po 2 pasy w każdą stronę, więc ruch nie jest przez nie tamowany.

mar00ha
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 31.05.2010 11:11

bartus40 napisał(a):Chyba, że macie inne wypróbowane rozwiązania pozwalające na uniknięcie stania w kolejce - pamiętam, że już kolejki do tuneli Sw.Rok i Mala kapela były powalające.

Na granicy HR-SLO odstać musisz, ale już na korki na pierwszej/ostatniej bramce autostradowej w HR jest rozwiązanie:
wjechać/zjechać o jeden zjazd bliżej/dalej. :idea:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.05.2010 11:25

Piotrek_B napisał(a):Generalna zasada - sobót w sezonie należy unikać jak ognia, nie tylko na granicy SLO/HR ale i na autostradach.

Ale w nocy z sb na nd jest ok???
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 31.05.2010 11:31

el_guapo napisał(a):
bartus40 napisał(a):Chyba, że macie inne wypróbowane rozwiązania pozwalające na uniknięcie stania w kolejce - pamiętam, że już kolejki do tuneli Sw.Rok i Mala kapela były powalające.

Na granicy HR-SLO odstać musisz, ale już na korki na pierwszej/ostatniej bramce autostradowej w HR jest rozwiązanie:
wjechać/zjechać o jeden zjazd bliżej/dalej. :idea:

Ominięcie korka na granicy HR-SLO w kierunku powrotnym jest dziecinnie proste. Szczególnie w soboty po południu.
Wystarczy zjechać przed tunelami na starą cestę i spokojnie wyjeżdżamy dokładnie przed samym szlabanem wprost w objęcia pograniczników.
Dodatkowym bonusem jest zaoszczędzenie kilkunastu kun za przejazd tunelami :D
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 31.05.2010 11:34

FUX napisał(a):Jedno uzupelnienie. W soboty jest bałagan w Slowenii, a zwłaszcza Mariborze i na granicy SLO/CRO w godzinach poranno-dopoludniowych. Później jest w miare spokojnie.

witam, czy 19.06 (sobota!) wcześnie rano (wyjeżdzam z Częstochowy ok. 15-16) moge napotkać korki na autostradach lub granicy czy to problem dopiero lipca lub sierpnia?
Ostatnio edytowano 31.05.2010 11:37 przez jgx1, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.05.2010 11:35

jgx1 napisał(a):
FUX napisał(a):Jedno uzupelnienie. W soboty jest bałagan w Slowenii, a zwłaszcza Mariborze i na granicy SLO/CRO w godzinach poranno-dopoludniowych. Później jest w miare spokojnie.

witam, czy 19.06 wcześnie rano (wyjeżdzam z Częstochowy ok. 15-16) moge napotkać korki na autostradach lub granicy czy to problem dopiero lipca lub sierpnia?

Polski rok szkolny kończy sie tydzień później, więc polskich turystów, większość, masz z glowy...
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 31.05.2010 11:39

no dobrze ale mnie nie interesują polscy turyści tylko sytuacja (korki) o tej porze roku w sobote na autostradzie i granicy - czy ktoś z autopsji zna ten temat?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 31.05.2010 11:52

skywalker_01 napisał(a):Dodatkowym bonusem jest zaoszczędzenie kilkunastu kun za przejazd tunelami :D

O jakie to tunele chodzi? Czy mnie coś ominęło? Wydaje mi się, że Chorwacji nie ma płatnych tuneli na autostradzie. :?:
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 31.05.2010 11:54

jgx1 napisał(a):no dobrze ale mnie nie interesują polscy turyści tylko sytuacja (korki) o tej porze roku w sobote na autostradzie i granicy - czy ktoś z autopsji zna ten temat?

Ten link powinien ci trochę rozjaśnić sytuację. Z tą autopsją, to bywa różnie.

http://www.hak.hr/

Kamerki na granicach, autostradach, przeprawach promowych. Nawet pogodę można podglądać. Cenne źródło informacji.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone