Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

lipcowa kolejka na granicy słoweńsko chorwackiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 05.06.2010 13:16

Ja 3 lata temu jechałem w sobote 4.08.2007 ( sprawdzilem na pieczatce w paszporcie ;-)) - zatem wydawałoby się najgorszy moment na podróż.. z Warszawy wyjechałem o 3 w nocy. Trasa: Warszawa - Cieszyn - Zilina - Bratislawa - Moson-magyrowar, dalej bezpłatną trasą 86 do przejścia H-HR w Latenye, dalej juz tylko chorwacka autocesta. Na bramkach w okolicy Zagrebia ok 15-20 min czekania, większe Korki napotkałem jedynie przed tunelami Swetly rok i mała kapela ( wtedy czynny był tylko jeden tunel. ruch odbywal sie po 1 pasie), ok godziny stania w korku. Do Zadaru dotarłem na godz 22. Wiec chyba nienajgorzej. W tym roku wybieram sie na poczatku 4 lipca, wiec tez w sobote i chyba równiez wybiore ta sama trase, czytając posty, ze pzrejścia SLO-HR dalej sie korkują.
bartus40
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartus40 » 05.06.2010 17:06

Maciek79 napisał(a):Ja 3 lata temu jechałem w sobote 4.08.2007 ( sprawdzilem na pieczatce w paszporcie ;-)) - zatem wydawałoby się najgorszy moment na podróż.. z Warszawy wyjechałem o 3 w nocy. Trasa: Warszawa - Cieszyn - Zilina - Bratislawa - Moson-magyrowar, dalej bezpłatną trasą 86 do przejścia H-HR w Latenye, dalej juz tylko chorwacka autocesta. Na bramkach w okolicy Zagrebia ok 15-20 min czekania, większe Korki napotkałem jedynie przed tunelami Swetly rok i mała kapela ( wtedy czynny był tylko jeden tunel. ruch odbywal sie po 1 pasie), ok godziny stania w korku. Do Zadaru dotarłem na godz 22. Wiec chyba nienajgorzej. W tym roku wybieram sie na poczatku 4 lipca, wiec tez w sobote i chyba równiez wybiore ta sama trase, czytając posty, ze pzrejścia SLO-HR dalej sie korkują.

Ja jadę 17 lipca i chętnie skorzystam z twojego doświadczenia podroży drogą 86 - czytałem, że w tym roku jest tam sporo remontów. Mam nadzieję, że napiszesz kilka zdań po powrocie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2010 19:24

Z poważaniem.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 14:31 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
fancroatia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fancroatia » 05.06.2010 19:54

bartus40 napisał(a):Dziękuję za Wasze opinie - tak mnie coś tknęło, że omijałem Słowenię nie tylko ze względu na kasę.

Pojadę jak zwykle ostatnio czyli Częstochowa- Bratysława- Węgry drogą 86 na południe do granicy węgiersko-chorwackiej.
Niestety z uwagi na termin urlopu jazda z inny dzień tygodnia nie wchodzi w rachubę.

Chyba, że macie inne wypróbowane rozwiązania pozwalające na uniknięcie stania w kolejce - pamiętam, że już kolejki do tuneli Sw.Rok i Mala kapela były powalające.

Możesz jechać trasą Bratysława - Graz -Muerck- Ptuj - Zavrć lub Ormoż potem Varażdin i dalej autostradami na południe. Przejazd przez Słownię zajmuje około 1 h. :)
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 05.06.2010 20:00

To ja napisał(a):Dzień dobry.
Czy ktoś ma jeszcze pieczątki w paszporcie z przed trzech lat.
Ja ostatnią mam wbitą w Rumuni z roku 2006.
Z poważaniem.
Paszport od 2005 , 4 razy w Cro. -brak pieczątek :(
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 05.06.2010 22:14

bojano napisał(a):Dzięki Wszystkim za sugestie :)

Czytam, czytam i oczom nie wierzę. Skąd się biorą ......."autostopowicze" icon_lol2.gif icon_smokin.gif

sky-entuzjasta... a Ty 2 lata temu to niby nie auto... byłeś? ;)

Bojano -
Zanim zarejestrowałem się na forum w 2008 roku, przez 4 lata buszowałem po nim jako "gość", zdobywając potrzebne informacje. Korzystanie z forum ułatwiło w bardzo dużym zakresie moje turystyczne wojaże po Chorwacji. W końcu dopełniłem obowiązku by móc moją wiedzą podzielić się z innymi użytkownikami. Dziwi mnie fakt, kiedy nowo zarejestrowani członkowie tego forum wyręczają się innymi. Nie zadawszy sobie najmniejszego trudu przejrzenia działu FAQ, zakładają dublujące się tematy. Dlatego pragnę ponowić zapytanie.
Skąd się biorą ......."autostopowicze". :wink:
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 05.06.2010 22:49

jasio napisał(a):Paszport od 2005 , 4 razy w Cro. -brak pieczątek :(

Ja dostałem wspomnianą pieczątkę w 2007 roku na przejściu H-HR w Lateneye ( na specjalną moja prośbę :) )
bojano
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bojano » 05.06.2010 23:11

skywalker_01 napisał(a):Dziwi mnie fakt, kiedy nowo zarejestrowani członkowie tego forum wyręczają się innymi. Nie zadawszy sobie najmniejszego trudu przejrzenia działu FAQ, zakładają dublujące się tematy. Dlatego pragnę ponowić zapytanie.

Odwieczny problem na forach, starych wyjadaczy krew zalewa jak widzą po raz setny te same pytania... ale cóż tak jest wszędzie ;) Forum jest ogromne, tematy długie a cierpliwości i czasu mało. Od czytania jest encyklopedia a forum od "żywej" wymiany informacji i czy nam się to podoba czy nie upierdliwi "autostopowicze", jak Lenin - wiecznie żywi ;)
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 06.06.2010 08:18

Jeśli komuś się przyda...pewnie większość bywalców zna, ale dla nowych...Ja planuje trasę przez Cro z tą stronką.
http://www.hac.hr/?task=aut

pozdrówka
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 06.06.2010 08:33

bojano napisał(a):
skywalker_01 napisał(a):Dziwi mnie fakt, kiedy nowo zarejestrowani członkowie tego forum wyręczają się innymi. Nie zadawszy sobie najmniejszego trudu przejrzenia działu FAQ, zakładają dublujące się tematy. Dlatego pragnę ponowić zapytanie.

Odwieczny problem na forach, starych wyjadaczy krew zalewa jak widzą po raz setny te same pytania... ale cóż tak jest wszędzie ;) Forum jest ogromne, tematy długie a cierpliwości i czasu mało. Od czytania jest encyklopedia a forum od "żywej" wymiany informacji i czy nam się to podoba czy nie upierdliwi "autostopowicze", jak Lenin - wiecznie żywi ;)

Pytać każdy może i myślę że nikt się nie będzie denerwował, jak pytania będą zadawane w założonych już tematach :lol:
bartus40
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartus40 » 06.06.2010 09:17

Pewne tematy powinny wracać z uwagi na zmieniające się warunki.
Kolejki na granicy SLO-CRO są czynnikiem zmiennym.
Możliwości bezpłatnego przejazdu przez SLO też się zmieniają z uwagi na postęp budowy autostrad.
Stan dróg ( np. 86 na Węgrzech ) też jest czynnikiem zmiennym choćby z uwagi na występujące warunki atmosferyczne.
Tematy były opisywane dziesiątki razy ale przyznacie, że np. od 2005 sytuacja się zmieniała wielokrotnie.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 06.06.2010 10:20

Kolejki na granicy SLO-CRO znikną wraz z szlabanami i pogranicznikami.
Do tego czasu trzeba się zatrzymywać, by pokazać chociaż okładkę paszportu.

Wiadomo nie od dziś, że ten ścisły sezon turystyczny w Chorwacji trwa od czerwca do września, a szczyt to lipiec i sierpień.
Dlatego dla mnie, zadawanie pytań typu:
"czy jak będę jechał do Chorwacji i przekraczał granicę SLO-CRO 3 lipca o godzinie 10 rano to czy trafię na korki ?" jest ............ach, szkoda gadać . :papa:

Odpowiedź:

Tak, trzeba liczyć się z utrudnieniami o tej porze, w sobotę o 10 rano.
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 06.06.2010 10:55

Nie wiem dlaczego tak bardzo denerwują Cię ci jak ich nazywasz "autostopowicze" Przecież gdyby nie oni to forum przestało by żyć np. Ty nie miałbyś na kogo utyskiwać. Jasne, że można wszystkiego dowiedzieć się na FAQ ale nie wszyscy muszą być tacy systematyczni i cierpliwi. Niektórzy chcą dowiedzieć czegoś szybciej to i zadają pytanie. Ktoś zresztą wcześniej słusznie napisał, że nie zawsze jest czas na przeglądanie tych wszystkich tematów. Poza tym przypomnij sobie jak pierwszy raz wyjeżdżałeś do Chorwacji, też pewnie byłeś niepewny i wystraszony. To jest rzecz normalna dlatego uważam, że nowy Cromaniak ma prawo a w wręcz obowiązek pytać tych starych o wszystko. Wszyscy tu piszący stanowią jedną comaniacką rodzinę i dlatego to forum jest takie piękne. Pozdrawiam wszystkich tych starych i tych nowych Cromaniaków. Udanych wakacji oczywiście w Chorwacji.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 06.06.2010 12:18

Stary Chorwat napisał(a): Poza tym przypomnij sobie jak pierwszy raz wyjeżdżałeś do Chorwacji, też pewnie byłeś niepewny i wystraszony.

Kiedy po raz pierwszy wyjechałem do Chorwacji to byłem wyluzowany i szczęśliwy jak nigdy. Po 3 latach pracy bez urlopu mogłem w końcu spokojnie poczekać w korku (ok 45 minut) na granicy SLO/CRO i cieszyć się pięknem lata bez marynarki i krawata.
Dziś zaglądając na forum jestem "niepewny" co inni napiszą na mój temat i "wystraszony" jak czytam takie bzdety.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 06.06.2010 13:48

Małe pytanko co do drogi H nr 86. Ona na samy końcu trafia do granicy Słoweńskiej jakie macie tam "argumenty" aby nie płacić winiety na ten kawałeczek bo chcąc nie chcąc jadąc zmienia się już w Słoweni w autostradę. Czy zjeżdżacie tuż przez autostradą i dziurami między innymi miejscowość Lendava i dalej drogą nr 109 do granicy Chorwackiej?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

lipcowa kolejka na granicy słoweńsko chorwackiej - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone