Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

lipcowa kolejka na granicy słoweńsko chorwackiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 01.06.2010 05:58

skywalker_01 napisał(a):Zastanawia mnie tylko ilość przejechanych razy przez kolegę mar00ha tym tunelem.

Pisałem o trasie. Łącznie przejechałem ją kilkanaście razy - starą i nową drogą. ;)

mar00ha
jurekk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekk » 01.06.2010 10:38

[quote="piotr62"]Dzięki ale miałem na myśli autostradę z Mariboru w kierunku Zagrzebia, zdaje sie że A4.
P.[/q uote]
We wrześniu 2009 jechałem autem z przyczepą camp. przez całą Słowenię - od Tornyiszentmiklós/Lendawa przez Maribor,Lublanę,Postojną- do Kopru nad morzem. Powrót prawie tą samą trasą -w Słowenii.
Trasa w/g mojej oceny bardzo dobra jeśli chodzi o ten kierunek dojazdu na Istrię.W Słowenii od Lendawy do Mariboru nowa autostrada A5, nowy pełny autostradowy objazd Mariboru,następnie "stara" A1 do Lublany /tu nocleg na camp./ dolej przez Postojną prawie do Ankaran A1.
Jedynym "utrudnieniem" na całej trasie był kilkunastominutowy poranny korek ok.20 km. za Lublaną spowodowany kontrolą winietek.
Nawiasem mówiąc na bocznym pasie po kontroli/bez winietek/ kilka nieżle wypasionych bryk z rej. UA oraz PL :oops: .
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 01.06.2010 14:06

piotr62 napisał(a):Witam,
Zwykle jak wpadałem w korki w tym miejscu to miałem wrażenie, że to z powodu budowy autostrady. Może mnie ktoś oświecić czy autostrada w Słoweni jest skończona?
P.
NIE :oops:
http://zemljevid.najdi.si/
ogarek7
Autostopowicz
wyjazd piątek 11.06 ok 20.00 Cieszyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogarek7 » 02.06.2010 12:59

Mam pytanie do stałych bywalców - czy w tej dacie - podanej w temacie - też mogę sie spodziewac stania na tej granicy - może pomyślec o wyjeździe jeden dzień póżniej lub wcześniej ? Dzięki za każda podpowiedź. Ile zajmie mi podróż przy normalnej jeździe (130-140 na autostradach) z cieszyna do orebic'a ?(wariantem MUREC/LENART/PTUJ)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2010 13:15

Wyjazd 11.06 to jest przed sezonem, więc na granicach będzie jeszcze luźno więc bez paniki, co do czasu jazdy to tak około 17h powinno ci wystarczyć, w/g AM masz 1297 km (lądem).
Pozdro :wink:
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 02.06.2010 13:26

17-tu godzin jazdy oczywiście. Gdybyś miał kryzys w okolicach N.P. Krka
i potrzebę snu to tu jest idealne miejsce niedaleko autostrady.
Gosodarze to chorwacko-polskie małżeństwo.

http://www.krkakamp.com/index.php?optio ... &Itemid=56

Ceny sam widzisz. NP Krka o rzut beretem.
bojano
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bojano » 02.06.2010 21:42

Mam pytanie - czy lepiej będzie, z punktu widzenia problemów na granicy i ewentualnych korków na autostradach, przekroczyć granicę Slo-Hr jadąc na Zagrzeb czy jadąc dalej przez Słowenię wjechać od tzw. d..y strony, czyli na chorwacką A7 w stronę Rijeki?

Czyli nikt nie jest w stanie w przybliżeniu porównać ruchu na obu przejściach granicznych i interesujących mnie odcinkach autostrad w sobotnie lipcowe przed/popołudnie :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2010 13:26

sobotnie lipcowe przed/popołudnie

Najgorszy czas na przekraczanie granic :cry: , jak możesz to omijaj "zapalne" pkt.
Którędy lepiej :roll: to tylko wróżka odpowie gdzie będzie luźniej, myślę że chyba luźniej będzie od d..y strony :wink:
TU masz kamerki (kliknij w kamery) gdzie możesz obserwować ruch graniczny w sobotę przed wyjazdem (tydzień wcześniej).
bojano
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bojano » 03.06.2010 14:31

Wiem, że najgorszy ale inaczej się tym razem nie dało ;) Dzięki za link do kamerek. Też mi się wydaje, ze wjazd przez Rupe może być mniej oblegany (choć nie musi) nie wiem tylko, czy ruch na autostradzie słoweńskiej będzie mniejszy od tego na chorwackiej "jedynce" ale i tu pewnie nie ma reguły choć statystyki muszą być ;)
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 04.06.2010 09:03

Czyli nikt nie jest w stanie w przybliżeniu porównać ruchu na obu przejściach granicznych i interesujących mnie odcinkach autostrad w sobotnie lipcowe przed/popołudnie

Poobserwuj też ruch na trasach dojazdowych do przejść.
Kamerki w Słowenii
http://www.ceste.si/default1.asp?l=2&n=67&p=content

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2010 17:54

Bez paniki, jak pisałem będziesz jechał jeszcze przed sezonem, więc będzie luz :wink: Ja też przerabiałem wyjazd w piątek (lipiec) i przeżyłem, więc i ty dasz radę :!:
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 04.06.2010 18:36

Czytam, czytam i oczom nie wierzę. Skąd się biorą ......."autostopowicze" :lool: :sm:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 04.06.2010 19:51

skywalker_01 napisał(a):Czytam, czytam i oczom nie wierzę. Skąd się biorą ......."autostopowicze" :lool: :sm:

Najczęściej z pobocza. 8) :oczko_usmiech:
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 04.06.2010 20:22

W ostatnią niedzielę wróciłem z Orebića i mogę coś na temat trasy powiedzieć. W tamtą stronę jechałem do końca autostrady a więc do Ravćy następnnie na Ploće i dalej przez Neum, Ston i przez cały półwysep Peljesać. Fatalny jest odcinek od zakończenia autostrady do Ploće bo wiele razy trzeba przecinać odcinki dróg gdzie są prowadzone prace związane z budową autostrady jest wiele objazdów dlatego w powrotnej drodze jechałem wybrzeżem aż do Breli a stamtąd na Śestanovać do autostrady. Wersja powrotna wydaje mi się korzystniejsza no i te widoki. Co do przejazdu przez Słowenię w soboty to w miesiącu czerwcu nie powinno być problemu zarówno na granicy jak i na zjeździe z autostrady. Oczywiście może się zdarzyć niewielka kolejka ale naprawdę nic wielkiego. Natomiast piątki soboty niedziele w lipcu i sierpniu zdecydowanie odradzam szczególnie gdy taki dzień przypadnie na przełom tych miesięcy. Wtedy korki paru godzinne są murowane zarówno na granicach jak i bramkach autostradowych w Chorwacji. Koszmar. Szerokiej drogi.
bojano
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bojano » 05.06.2010 09:47

Dzięki Wszystkim za sugestie :)

Czytam, czytam i oczom nie wierzę. Skąd się biorą ......."autostopowicze" icon_lol2.gif icon_smokin.gif

sky-entuzjasta... a Ty 2 lata temu to niby nie auto... byłeś? ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

lipcowa kolejka na granicy słoweńsko chorwackiej - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone