Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

lipcowa kolejka na granicy słoweńsko chorwackiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.05.2010 11:58

Ja znam jeden płatny ale do granicy jeszcze dosyć daleko...
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 31.05.2010 12:17

skywalker_01 napisał(a):
jgx1 napisał(a):no dobrze ale mnie nie interesują polscy turyści tylko sytuacja (korki) o tej porze roku w sobote na autostradzie i granicy - czy ktoś z autopsji zna ten temat?

Ten link powinien ci trochę rozjaśnić sytuację. Z tą autopsją, to bywa różnie.

http://www.hak.hr/

Kamerki na granicach, autostradach, przeprawach promowych. Nawet pogodę można podglądać. Cenne źródło informacji.

bez urazy ale bez sensu - jedziemyw kilka rodzin trase trzeba uzgodnić i zaplanować wczesniej w jaki sposób kamerki mają przewidzieć co będzie na granicach za 2-3 tygodnie??? czy ktoś podóżował w zeszłym oku w czerwcu w sobote i ma coś konkretnego do powiedzenia? z góry bardzo dziękuje
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 31.05.2010 12:25

pablo2222 napisał(a):O jakie to tunele chodzi? Czy mnie coś ominęło? Wydaje mi się, że Chorwacji nie ma płatnych tuneli na autostradzie. :?:

Czy jak kupujesz jakiś produkt i na opakowaniu masz napisane "10 % gratis" to wierzysz że tak naprawdę płacisz tylko za 90 % całości ???

Albo ironizujesz, albo nie rozumiesz.

Wjeżdżając na autostradę w Zagrzebiu prowadzącą w kierunku granicy HR-SLO
Pobierasz bilet, TAK ??? I jedziesz sobie dalej. Na końcu tego odcinka za tunelami musisz zapłacić, TAK ??? Czyli musisz zapłacić za przejazd tunelami, TAK ??? Mam dalej tłumaczyć ? Zjeżdżając przed tunelami płacisz odpowiednio mniej bo przejechałeś krótszy odcinek, TAK ??? Różnica pomiędzy przed, a za da ci podstawę by sądzić że tunele w Chorwacji są PŁATNE !

Nie chce mi się dokładnie szukać, ale można wejść na cennik autostrady i sprawdzić RÓŻNICĘ w cenie. Ta różnica da koszt realny tego odcinka. Proporcjonalnie jego cena do długości jest dużo wyższa od zwykłego.
Ostatnio edytowano 31.05.2010 12:40 przez skywalker_01, łącznie edytowano 1 raz
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 31.05.2010 12:37

jgx1 napisał(a):bez urazy ale bez sensu - jedziemyw kilka rodzin trase trzeba uzgodnić i zaplanować wczesniej w jaki sposób kamerki mają przewidzieć co będzie na granicach za 2-3 tygodnie??? czy ktoś podóżował w zeszłym oku w czerwcu w sobote i ma coś konkretnego do powiedzenia? z góry bardzo dziękuje

Tydzień wcześniej - nie dobra informacja.
1 rok wcześniej - lepsza informacja.
2 lata wcześniej - najlepsza informacja.

Rok do roku niepodobny.

Pozostaje tylko .........wróżka :oczko_usmiech:
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 31.05.2010 12:50

skywalker_01 napisał(a):
jgx1 napisał(a):bez urazy ale bez sensu - jedziemyw kilka rodzin trase trzeba uzgodnić i zaplanować wczesniej w jaki sposób kamerki mają przewidzieć co będzie na granicach za 2-3 tygodnie??? czy ktoś podóżował w zeszłym oku w czerwcu w sobote i ma coś konkretnego do powiedzenia? z góry bardzo dziękuje

Tydzień wcześniej - nie dobra informacja.
1 rok wcześniej - lepsza informacja.
2 lata wcześniej - najlepsza informacja.

Rok do roku niepodobny.

Pozostaje tylko .........wróżka :oczko_usmiech:

trase musze wyznaczyć conajmniej 2 tygodnie przed wyjazdem - czyli nic mi sutuacja nie daje biorąc pod uwage że zaczyna się sezon i ruch z KAŻDYM DNIEM robi się większy - za linka dziękuje ale jeśli nie masz nic kokretnego do powiedzenia to daruj sobie taką pomoc
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 31.05.2010 13:33

skywalker_01 napisał(a):Czy jak kupujesz jakiś produkt i na opakowaniu masz napisane "10 % gratis" to wierzysz że tak naprawdę płacisz tylko za 90 % całości:

Ale o co chodzi, hm o co chodzi :?:
skywalker_01 napisał(a):Albo ironizujesz, albo nie rozumiesz.

Wjeżdżając na autostradę w Zagrzebiu prowadzącą w kierunku granicy HR-SLO
Pobierasz bilet, TAK ??? I jedziesz sobie dalej. Na końcu tego odcinka za tunelami musisz zapłacić, TAK ??? Czyli musisz zapłacić za przejazd tunelami, TAK ??? Mam dalej tłumaczyć ? Zjeżdżając przed tunelami płacisz odpowiednio mniej bo przejechałeś krótszy odcinek, TAK ??? Różnica pomiędzy przed, a za da ci podstawę by sądzić że tunele w Chorwacji są PŁATNE !

Nie chce mi się dokładnie szukać, ale można wejść na cennik autostrady i sprawdzić RÓŻNICĘ w cenie. Ta różnica da koszt realny tego odcinka. Proporcjonalnie jego cena do długości jest dużo wyższa od zwykłego.

Oszczędzasz te parę kun na nie korzystaniu z autostrady na odcinku Zagrzeb - granica słoweńska. Z Twojej wcześniejszej wypowiedzi wynikało że oszczędzasz na tunelach. Zauważ, że taka wypowiedź może wprowadzić kogoś w błąd.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 31.05.2010 14:28

Oszczędzasz te parę kun na nie korzystaniu z autostrady na odcinku Zagrzeb - granica słoweńska. Z Twojej wcześniejszej wypowiedzi wynikało że oszczędzasz na tunelach. Zauważ, że taka wypowiedź może wprowadzić kogoś w błąd.

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś. Nie wiem kogo wprowadzam w błąd, bo wydaje mi się, że wiadomo o co chodzi. Napisałem prawie "łopatologicznie".

Nie oszczędzam od Zagrzebia, tylko od ostatniej bramki PRZED tunelem, tuż przed granicą ze Słowenią, do kolejnej za tunelem (ostatniej)przed samym szlabanem.

I we wcześniejszym poście tylko wspomniałem o dodatkowej oszczędności przy okazji ominięcia korka na granicy.

Do jutra rano postaram ci się to wyjaśnić bardziej, nazywając bramki "po imieniu".
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 31.05.2010 16:37

skywalker_01 napisał(a):Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś. Nie wiem kogo wprowadzam w błąd, bo wydaje mi się, że wiadomo o co chodzi. Napisałem prawie "łopatologicznie".

Ja zrozumiałem, bo przebyłem tę drogę już ładnych kilkanaście razy. Ale jeżeli ktoś tamtędy nigdy nie jechał, mógłby pomyśleć, że są jakieś dodatkowe opłaty za tunele...

mar00ha
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 31.05.2010 21:25

Ja co roku w soboty jadę i korki mi nie są straszne. To trzeba przeżyć , luzik urlop gdzie tu sie spieszyć. Pierwszy 1000 km jadę przez Niemcy, spanko przy granicy Austriackiej. Następny dzień zostawiam sobie na dojazd do Chorwacji czy to będzie 5 czy 10 godzin luzik. Tak od 6 lat i nie narzekam.
Koledzy !!! urlop, luz wakacje i po co sie stresować :lol:
kra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kra » 31.05.2010 22:04

Na żywioł! A gdzie przygoda? Wszystkiego nie da się zaplanować, kompas na południe i w drogę! Nawigacja na "omijaj płatne drogi", 3 dni na dojazd i tyle. :D
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 31.05.2010 22:15

Witam,
Zwykle jak wpadałem w korki w tym miejscu to miałem wrażenie, że to z powodu budowy autostrady. Może mnie ktoś oświecić czy autostrada w Słoweni jest skończona?
P.
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 31.05.2010 22:41

piotr62 napisał(a):Witam,
Zwykle jak wpadałem w korki w tym miejscu to miałem wrażenie, że to z powodu budowy autostrady. Może mnie ktoś oświecić czy autostrada w Słoweni jest skończona?
P.

Ja w ubiegłym roku korzystałem z autostrady w Słowenii było super bo ruch nie za duży fajnie się jechało obwodnica Ljubljany super, wiele odcinków zrobionych jest nowych , tylko jeden problem trochę dużo kosztuje vinetka
ale można wytrzymać
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 31.05.2010 22:49

Dzięki ale miałem na myśli autostradę z Mariboru w kierunku Zagrzebia, zdaje sie że A4.
P.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 31.05.2010 22:54

mar00ha_ napisał(a):Ja zrozumiałem, bo przebyłem tę drogę już ładnych kilkanaście razy. Ale jeżeli ktoś tamtędy nigdy nie jechał, mógłby pomyśleć, że są jakieś dodatkowe opłaty za tunele...
mar00ha

Cieszę się, że ktoś w końcu zrozumiał. Od 1 postu było jasne o co mi chodzi.
Odcinek Durmanec - Trakoscan - dla sam. osobowego to 8 kun i jest to koszt przejechania samego tunelu.
Zastanawia mnie tylko ilość przejechanych razy przez kolegę mar00ha tym tunelem. W 2005 roku autostrada kończyła się w Zacretje i dalej jechało się pomiędzy koparkami, buldożerami, wywrotkami. Jeden z tuneli wystawał gdzieś wysoko na skale. W 2006 i 2007 żeby nie komplikować sobie życia leciałem przez Włochy. W 2008 było tip-top i właśnie wracając do Polski w Durmanecu kończył się korek, dlatego zjechałem na starą cestę. Bezproblemowo dojechałem do szlabanu, a "przy okazji" zaoszczędziłem kilkanaście kun.
O ile w 2006 roku całość była wykończona, to do 2009 roku wychodzą 4 sezony turystyczne. Aby przejechać tę trasę kilkanaście razy trzeba by było pokonywać ją min. 3 razy w roku.
bojano
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bojano » 01.06.2010 03:02

Witam :)
Wybieram się na początku lipca do Chorwacji (PL-CZ-Au-Slo-Hr). Wyjazd z Warszawy w piątek w nocy i pierwszy cel Novi Vinodolski... w sobotę rzecz jasna. Mam pytanie - czy lepiej będzie, z punktu widzenia problemów na granicy i ewentualnych korków na autostradach, przekroczyć granicę Slo-Hr jadąc na Zagrzeb czy jadąc dalej przez Słowenię wjechać od tzw. d..y strony, czyli na chorwacką A7 w stronę Rijeki?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

lipcowa kolejka na granicy słoweńsko chorwackiej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone