samolot48 napisał(a):Witam czy są jakieś bezpośrednie połączenia autobusowe Dubrownik-Split bez przesiadek?
Są takie połączenia. 10 czerwca tego roku wracałam z Dubrownika do Makarskiej. Był to autobus przewoźnika Croatia Bus d.o.o., który jechał z Dubrownika do Zagrzebia między innymi przez Makarską i Split. Do Makarskiej jechał 3 godziny (od 21:00 do północy), więc do Splitu, tak jak napisała wcześniej ruzica, będzie jechał około 4 godzin. Z rozkładu jazdy dworca autobusowego w Dubrowniku wynika, że bezpośrednich połączeń do Splitu jest więcej.
http://www.autobusni-kolodvor.com/kolodvor.aspx?k=1&d=191
Jeśli planujesz powrót do Dubrownika, to bardzo opłaca się kupić bilet powrotny. W moim przypadku bilet w jedną stronę z Makarskiej do Dubrownika kosztował 106 kun, ale powrotny tylko 145 kun. Musiałam tylko w kasie na dworcu autobusowym w Dubrowniku zarezerwować miejsce w autobusie powrotnym i zapłacić za to 5 kun. Tak więc cena biletu w obie strony wyniosła mnie 150 kun. Warunek jest tylko taki, że bilet trzeba kupić w kasie na dworcu autobusowym (a nie u kierowcy) i musi to być ten sam przewoźnik.