Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lignje w polsce

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hoborg
Odkrywca
Lignje w polsce

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 02.08.2011 15:37

Witam,

W tym roku po raz pierwszy robiłem na wyjeździe kalmary na wzór tych, które jadłem w knajpie.
Chciałem przygotować podobny posiłek w Polsce i mam kilka pytań:
1. Czy znacie sklepy (mnie interesuje Warszawa, ale można stworzyć listę uniwersalną) gdzie można kupić świeże i mrożone kalmary (i nie tylko - giric i gavuni nie znalazłem, jedyni sardynki)?

2. Mrożone kalmary, które kupowałem w Chorwacji miały odcień różowo-brązowy i były w plamki/kropki i były to małe sztuki - krążek o obwodzie kciuka. W Polsce widziałem krążki ale o wiele większe i białe. Czy to jakaś odmiana kalmarów? "Białe" kiedyś jadłem i niestety to nie to samo co te małe krążki (lignje na żaru).

Dzięki za sugestie
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.08.2011 23:37

Lignje na žaru to z całą pewnością nie w krążkach (tylko całe) ... "kolutići" czyli krążki to "pržene lignje".
Kalmary pocięte w krążki, które kupowałeś w Chorwacji najparwdopodobniej były importowane.. Ledo mrozi kalmary z Japonii, Nowej Zelandii itp...

A gatunki kalmarów.. cóż, wystarczy zajrzeć do Wikipedii...

Co do rozmiaru krążków: pamiętaj, że one, po wrzuceniu w głęboki olej, dość pokaźnie się skurczą.
Pozdrawiam
hoborg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 03.08.2011 08:22

Dzięki! Zgadza się, to były "prażone" i takie robiłem na patelni. W sklepie można było dostać zarówno całe jak i pocięte kalmary (razem z mackami).
Wiem, że rodzajów kalmarów jest dużo, ale na opakowaniu nie było informacji jaki to gatunek, dlatego też ciężko mi namierzyć podobne w PL.

W takim razie pytanie: czy ktoś w Polsce widział/kupił kalmary takie jak są podawane w Chorwacji. Tam nie jadłem "białych krążków".W sklepach i knajpach zawsze były te nie za duże, różowo-brązowe, może raz widziałem mrożone białe tusze wielkości dłoni.
Białe, duże krążki są zazwyczaj grube i łatwo z kalmara zrobić podeszwę. Małe kalmary ciężko było zepsuć - lekko podsmażone były delikatne i soczyste, a wysmażone - bardziej chrupiące, ale przy tych kilku wyjazdowych pichceniach nigdy nie zrobiły mi się gumowate.
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 04.08.2011 08:51

Wczoraj kupiłem w Lidlu - krążki z kalmarów.
Ale smakowały jak placki ziemniaczane. Tych nie polecam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2011 10:06

Są takie sklepy w galeriach a nazywają się "KUCHNIE ŚWIATA" mają tam w całości jak i krojone ośmiorniczki na wiele sposobów od 25 do 50 pln,kupisz tam praktycznie wszystko z egzotyki
poazdrawiam i smacznego :lol:
hoborg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 04.08.2011 12:02

JackDaniels;) napisał(a):Są takie sklepy w galeriach a nazywają się "KUCHNIE ŚWIATA" mają tam w całości jak i krojone ośmiorniczki na wiele sposobów od 25 do 50 pln,kupisz tam praktycznie wszystko z egzotyki
poazdrawiam i smacznego :lol:

O! Na to nie wpadłem, a mam nawet niedaleko taki sklep.
Zobaczymy co upoluję i ew. dam znać co weszło i zeszło z patelni :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2011 12:40

:lol:
Ostatnio edytowano 04.08.2011 12:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2011 12:43

Kupywałem mrożone kalmary i ośmiorniczki w takich kilogramowych opakowaniach po 25 zeta na 15 minut do wrzątku potem na patelnie+czosnek,szpinak mniam pychotka :roll:
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 04.08.2011 12:59

Polecam Makro jak źródło zakupu kalmarów i innych owoców morza - często z nich korzystam i zawsze można kupić świeże i cena też jest ok

Powrót do Kultura chorwacka

Lignje w polsce
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone