Re: Liga Mistrzów 2012/2013- dyskusja
napisał(a) Raul73 » 07.01.2013 21:42
Przecież to było z góry wiadomo - nieważne, co i ile inni zdobyli, ta nagroda jest zarezerwowana dla Messiego... bo tak (czyli za wygranie Pucharu Króla
).
Że ta nagroda straciła jakąkolwiek wartość 2 lata temu, to już inna sprawa. Kiedyś ZP przyznawano dla zawodnika, który najwięcej osiągnął w sezonie. Dziś jest to nagroda dla Leo..
Obiektywnie:
Messi: nastrzelał mnóstwo bramek (więęęęększość "ogórkom", z których w większości przypadków nic dla zespołu nie wynikło), nie poprowadził Barcy ani Argentyny do żadnego dużego sukcesu (Puchar Króla to nie jest wielki sukces), w najważniejszych meczach zawiódł na całej linii - z Chelsea przestrzelony karny i padaka w całym dwumeczu, w kwietniowym Gran Derbi nie istniał.
Ronaldo: nastrzelał niewiele mniej bramek od Leo, poprowadziłReal do Mistrzostwa kraju z wszelkimi możliwymi rekordami ligowymi, większośc jego bramek była decydująca, odegrał kluczową rolę w Gran Derbi, uciszając Camp Nou i będąc w tym spotkaniu najlepszy na boisku, poprowadził Portugalię do 1/2 ME (z "grupy śmierci", w której eksperci nie dawali im szans), w 1/2 LM z Bayernem to on doprowadził do dogrywki, strzelając 2 gole.
Reasumując: Messi wielkim piłkarzem jest, pewnie ogólnie lepszym od CR7, ale w 2012 r. na ZP bardziej zasłużył na pewno Ronaldo.
PS: Sorry, ale w tym temacie dyskusji nie planuję - na temat FIFA i UEFA mam wyrobione zdanie od kilku lat i na pewno się ono nie zmieni. Wyraziłem swoje zdanie - jeśli ktoś chce mi nawrzucać, to niech najpierw udowodni słuszność przyznania ZP 2 lata temu.